Az enerjiyle daha çok ürün

Az enerjiyle daha çok ürün

Az enerjiyle daha çok ürün
6.09.2012 12:26:00 11716 0

Üniversite öğrencisi Muhammed Bedrettin Toprak, Darende’de salma sulama ve damlama sulama sistemi arasındaki farkı yerinde göstermek için başlattığı projesinde başarıya ulaşarak organik ürünlerin hasadını yaptı. Bahçede incelemelerde bulunan Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, tarımda ilerlemek isteyenlerin geleneksel yöntemler yerine yeniliği takip etmesi gerektiğini bildirdi.

Darende’ye hayat veren Tohma Çayı`ndan daha verimli faydalanmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen "Tohma`ya Su, Darende`ye Hayat" Projesini hayata geçiren Muhammet Bedrettin Toprak, Zaviye Mahallesi`nde kurdukları pilot arazide damla sulama yönteminin salma sulama yöntemlerine göre farklarını yaptığı üretimle ortaya koydu. Bahçede yapılan ölçümlerde eşit iki alandan damla sulama tarafında, salma sulama tarafına göre yüzde 58 su tasarrufu sağlandığı belirtildi.

 

İki farklı yöntem uygulandı

Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ve Yaşama Dair Vakfı`nın da (YADA) destek verdiği, Darende Kaymakamlığı’nın proje ortağı olduğu ve Darende Rafting, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği’nin (DRAFT) yürütücülüğünü üstlendiği çalışma neticesinde iki farklı sulama yöntemiyle yetiştirilen domates, biber, salatalık gibi ürünlerin hasadı yapıldı.

Kaymakam Mehmet Aktaş, Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, mahalle ve köy muhtarları ile çok sayıda vatandaşın katıldığı “Suyumuz Damlıyor Ekinimiz Büyüyor” adlı etkinlik ve bilgilendirme toplantısında bir konuşma yapan Toprak Darende’nin içerisinden akarak ilçeye hayat veren Tohma Çayı’nın herkes tarafından verimli kullanılması gerektiğini dile getirdi.

 

Yaygınlaştırılması gereken proje

Genç yaşta duyarlılık gösterip örnek bir projeye imza atan Muhammet Bedrettin Toprak’ı tebrik eden Kaymakam Mehmet Aktaş da İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Darende’de sektöre hizmet eden sivil toplum kuruluşları bu projeyi diğer yerlere de taşıyarak yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.

Mehmet Aktaş; "Az suyla, az enerjiyle daha çok ürün alınmalı. Bu daha iyi ve sağlıklı, daha güzel bir yaşam ve daha fazla gelir demektir. Tarımda atadan babadan kalma usullerle bir yere kadar yapılıyor, eğer tarımdan ekmek yiyecek, geçineceksek, yeni yöntemleri de devreye sokmalıyız" diye konuştu.

 


Anahtar Kelimeler: