Ali Rıza Kaya Başpehlivan oldu

Ali Rıza Kaya Başpehlivan oldu

Ali Rıza Kaya Başpehlivan oldu
Gündem 21.08.2012 17:22:00 3902 0

Ali Rıza Kaya Başpehlivan, Bekir Ilıcak Ağa oldu

Darende’de bu yıl 59.’su tertiplenen Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali’nde başpehlivanlığı milli atlet Ali Rıza Kaya alırken, Güreş Ağası olarak da ilçemize Meslek Yüksek Okulunu kazandıran işadamı Bekir Ilıcak seçildi. 3 gün süren ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilen festival için çok sayıda hemşehrimiz ve konuk ilçemize geldi.

 

MEHTERANLI FESTİVAL KORTEJİ

Malatya Belediyesi Mehteran takımı eşliğinde festival kortejinin yürüyüşü ile başlayan törenler, sünnet şöleni ile devam etti. Büyük bir Türk Bayrağının taşındığı kortejin geçişine vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, gelenek ve görenekleri hemşehrilerle beraberce yaşatmayı arzuladıklarını söyledi.

Başkan Özkan; “Bir toplumun gelişebilmesi ve kaynaşması için sosyal etkinliklerin büyük önemi vardır. Geçmişten bugüne festivalimizin süregelmesini sağlayan herkese sonsuz teşekkürler” dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın ile TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı da birer selamlama konuşması yaptı.

Müteşebbis ve başarılı insanlar yetiştiren Darende’nin her şeye layık olduğunu bildiren Mücahit Fındıklı; “Bu festivallerin ana maksadı Darendelilerin bir araya gelip kucaklaşmasıdır. Darendelilik kültürünü çocuk ve torunlarımıza taşıyor olmaktır” diye konuştu.

Güreş Ağası işadamı Nuri Çomu ise Darendelilerin birlik ve beraberliğinin Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Çomu; “Darende her türlü güzelliğe, gelişmeye ve yardıma layık. Birliğimiz, dirliğimiz, beraberliğimiz var. Her türlü güzelliğe hep birlikte koşuyoruz” dedi.

Festival çelenginin Atatürk anıtına sunulmasının ardından sünnet şölenine geçildi.

Hayırsever işadamı Cemal Turgut’un kıyafet ve tüm gerekli malzemelerini temin ettiği şölende 101 çocuk erkekliğe adım attı.

Belediye Başkanı İsa Özkan, festivalin en önemli kısımlarından birini oluşturan sünnet şöleninin özellikle ihtiyaçlı aileler başta olmak üzere herkesi sevindirdiğini kaydetti.

Daha sonra sıra ile protokolde bulunanlar çocuklara kirvelik yaptı. Kirveler çocuklara 100’er lira harçlık verdi.

 

HACI BEKİR CAMİİ İBADETE AÇILDI

Heyiketeği Mahallesinde hayırseverlerin katkısıyla yapılan Hacı Bekir Camii gerçekleştirilen törenle ibadete açıldı. Kur’an tilaveti ve yapılan dua ile ibadete açılan camide Cuma Namazı kılındı.

AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın ile TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı’nın da katıldığı cami açılışında katkı sağlayanlara plaket verildi. Caminin 1 milyon 500 bin liraya malolduğu ve 700 kişi kapasiteye sahip olduğu bildirildi.

Darende Müftüsü Ahmet Varol, caminin yerleşim alanlarının yoğunlukta olduğu alanda önemli bir ihtiyacı gidereceğini söyledi. İlçenin iki minareli ilk camisi olma özelliğini taşıyan mabedin çevre düzenlemesinin de tamamlanma aşamasında olduğunu kaydeden Müftü Varol, camilerin ibadet yeri olma özelliğinin yanı sıra toplumları da temsil ettiğini belirtti.

Törene katılan Darende Belediye Başkanı İsa Özkan da caminin yapımına katkı sunanlara teşekkür etti.

 

AYVALI’YA GEZİ DÜZENLENDİ

Ayvalı Beldesine gezi düzenlenerek, konuklara ikramlarda bulunuldu. Ayvalı Belediye Başkanı Hamit Demir çalışmaları hakkında bilgi verdiği konukları beldedeki doğal güzellikleri tanıttı.

 

TRAP DA DARENDE BİRİNCİ

Trap atışlarında çevre illerden katılan çok sayıda sporcuya Darendeli atıcılar kupaları kaptırmadı. Darende Avcılar Derneği’nin düzenlendiği trap atışlarında Hasan Güçlü birinci, Erhan Ormancı ikinci, Cebrail Akan da üçüncü oldu.

 

KAVUN ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

Irmaklı Köyünde düzenlenen Kavun şenliğinde, AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı `Kavun Ağası` seçildi.

Programda bir konuşma yapan Mücahit Fındıklı, bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine vesile olduğunu ifade ederek, "Kavun Yarışması ile yörenin sorunları dile getirildiği gibi, il dışında olan köyüler de köylerine gelip hasret gideriyorlar. Aynı zamanda bu tür organizeler, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine vesile oluyor" dedi.

 6 üreticinin katıldığı yarışma sonunda Aşkın Gürbüz isimli üretici birinci, Mehmet Gürbüz ikinci ve Vahap Akın üçüncü oldu. Dereceye giren kavun üreticilerine hediyeler verilirken, Kavun Ağası seçilen Milletvekili Fındıklı da, kasket takıp yelek giydi.

 

KONSER COŞKUSU

Festivalin ilk ve ikinci gününde halk konserleri düzenlendi. Güreş alanındaki konserde halk ve özgün müzik sanatçıları sahne alarak vatandaşları coşturdu. Maral ve Nevzat Soydan’ın söylediği şarkılara eşlik edenler, halay çekerek eğlendi.

Konserde bir konuşma yapan Darende Belediye Başkanı İsa Özkan festivalin temel amacının “yılda bir defa da olsa hemşehrilerle bir araya gelmek” olduğunu söyledi.

Başkan Özkan; “Darende’deki bu manevi hava, kardeşlik güçlü bir bağ ile hemşehrilerimizi kaynaştırmaktadır. Darendeli başarılıdır, çünkü çalışkandır, dürüsttür, babaocağına düşkündür” dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı da konuşmasında Darende’nin birlik, beraberlik ve bütünlüğüne uyan herkesin başlara taç edildiğini söyledi.

Mücahit Fındıklı; “Bu güzellikleri Darende’yle, ilçeye hizmet eden, gönül veren yurdun dört bir yanından koşup gelen işadamları ile paylaşmak bir şereftir” diye konuştu.

Sanatçılara çeşitli hediyelerin verildiği programda sünnet şöleninde görevli sağlık ekibine de plaket verildi.

Ünlü isimler sahne aldı

Cengiz Özkan, Yağız ve Oğuz Aksaç’ın sahne aldığı konserde vatandaşlar doyasıya eğlendi.

Festival çerçevesinde düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerin verildiği programda Darende Belediye Başkanı İsa Özkan tarafından organizasyona katkı sunan işadamlarına da plaket takdim edildi.

Programda sahayı dolduran binlerce vatandaş sanatçılara eşlik etti. Şarkılarla coşan vatandaşlar sahada halay çekerek eğlenceye katıldı.

 

ALİ RIZA KAYA BAŞPEHLİVAN

Rakibi Sait Bingöl’le normal sürede yenişemeyen Kaya, verilen ek sürede ‘altın puan’la başpehlivanlığı elde etti.

Zorlu geçen ve izleyicilerin heyecanla takip ettiği müsabakanın ardından gazetecilerle duygularını paylaşan Ali Rıza Kaya zaferini 2 ay sonra evleneceği nişanlısına armağan ettiğini bildirdi.

Zaferi nişanlısına armağan

Ali Rıza Kaya; “Sait’le dışarıda çok samimi arkadaşız, sahada süper güreş yaptı. Arkadaşımızı tebrik ediyorum, bu defa ben birinci oldum, inşallah bir dahakine Sait’e nasip olur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu zaferimi de 2 ay sonra evleneceğim nişanlıma armağan ediyorum. Tarihi bir geçmişe sahip Zengibar er meydanında güreşmekten dolayı mutluyum” dedi.

Birincilik kürsüsüne çıkan Kaya, sevincini yakınları ve güreş severlerle paylaştı. Müsabakalarda baş pehlivanlık için güreşen sporculardan milli atletler Adem Ustaoğlu üçüncü, Kadir Saraç da dördüncü oldu.

Darende Belediyesi ve Darende Spor Kulübü’nün organize ettiği güreşlere 325 sporcu katıldı. Müsabakalarda 27 bin lira para ödülü dağıtılırken, başpehlivan 3 bin, ikinci 2 bin, üçüncü bin 500 lira ve dördüncü bin lira ile ödüllendirildi.

Ağalar fiyatı iyice artırdı

Geçtiğimiz yıl 500 bin lira ile Güreş Ağası seçilen işadamı Nuri Çomu bu yıl fiyatı 750 bin liraya çıkardı. İşadamı Nazım Turgut da rakamı 1 milyon liraya yükseltti. Nuri Çomu’nun 1 milyon 500 bin lira teklif etmesi üzerine söz alan Belediye Başkanı İsa Özkan, ağalığı Darende’ye hizmet edenlere verme geleneğini sürdüreceklerini bildirdi.

Yeni Ağa Bekir Ilıcak

Başkan Özkan; “İlçemize 3 milyon 500 bin lira yatırımla Meslek Yüksek Okulunu kazandıran hayırsever işadamımız Bekir Ilıcak’ı ağalarımızın müsaadesi ile bu yılın ağası ilan etmek istiyorum. Ağalarımız Darende için her zaman her türlü yardımı yapmaktalar, Allah onlardan razı olsun. Önce Nazım Turgut, sonra Nuri Çomu ağamızdı bu yıl ise Bekir Ilıcak’ı ağa ilan ediyoruz” diye konuştu. Törende bulunmayan Ilıcak yerine Ağalık elbisesi vekaleten Belediye Başkanı İsa Özkan’a giydirildi.

Ağa vekili olan Özkan, AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, eski güreş ağaları Nuri Çomu ve Nazım Turgut’la sahadaki vatandaşları selamladı.

Törenlere AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Mustafa Şahin ve Öznur Çalık ile Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, AK Parti İstanbul Teşkilat Başkanı Halis Dalkılıç, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, Esenlik Genel Müdürü Hulusi Boyraz, emekli müsteşar Ali Helvacı ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1790


Anahtar Kelimeler: