Bir yıllık ümit, 1.5 saate bitti

Bir yıllık ümit, 1.5 saate bitti

Bir yıllık ümit, 1.5 saate bitti
Gündem 7.08.2012 12:41:00 3532 0

Darende’nin Balaban Beldesinde 6 Ağustos 2012 günü akşam saatlerinde yağan sağanak, kurutulması için bahçelere serili olan kayısıları çamura katarak büyük orada zarara yolaçtı. Çiftçilerin tonlarca ürünü zarara uğrarken yağış sırasındaki rüzgar nedeniyle bazı evlerin çatıları uçtu.

Balaban Beldesinde 1.5 saat kadar süren şiddetli sağanak nedeniyle kayısılar büyük oranda zarar gördü. Dalından topladığı kayısıyı çekirdeğini çıkararak kurumaya bırakan vatandaşların ürünü, sel sularının altında kaldı.

Beldedeki hasarın tespiti için yetkilileri göreve çağıran vatandaşlar, zararlarının çok büyük olduğunu bildirdi.

 

Bir yıllık emek suya gitti

25 ton kayısısı suların altında kalan ve çamur deryasına karışan Mehmet Uçar, yaşadıkları felaketin zararlarını karşılamalarının mümkün olmadığını belirtti. Birçok üretici gibi kurutmak için bahçelere serdikleri kayısısı çamurların içinde kalan Mehmet Uçar; “Böyle bir felaketle ilk kez karşılaşıyoruz. Aniden bastıran yağmur bütün ürünümüzü çamura kattı. Bütün emeğimiz suya gitti. Rüzgar ve yağmurun şiddetiyle işçilerimizin çadırları bile dağıldı” dedi.

 

Çamurda kayısı aradılar

Organik üretim yaptığını ve ürünü önceden sattığını iddia eden Uçar; “Çamura bulanan bu ürünleri fabrikaya gönderme şansımız kalmadı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” diye konuştu.

Durdu Dizdar adlı bir vatandaş da böylesine bir yağışla ilk kez karşılaştıklarını belirtti. Dizdar; “Vatandaşın kayısısı yüzde 90 oranında zarar gördü. Daldan indirildiği için kayısı sigorta kapsamı dışında olduğundan vatandaş ne yapacağını bilemez halde. Çiftçiler mağdur oldu” şeklinde konuştu.

 

Sözle anlatılamayacak boyutta

Balaban Belediye Başkanı Mehmet Kılıçer de yaşadıkları felaketin sözle anlatılamayacak boyutta olduğunu dile getirerek, sağanağın şiddetiyle her tarafın sular altında kaldığını belirtti. Bazı ev ve işyerlerinin de sudan etkilendiğini kaydeden Kılıçer, karayolundaki ulaşımın oluşan sel nedeniyle bir süreliğine durduğunu ifade ederek bazı evlerin çatılarının uçtuğunu sözlerine ekledi.

 

     Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1772

 

Haberin Videosunu izlemek için tıklayın

http://www.haber7.com/video-galeri/20901-tonlarca-kayisiyi-saganak-yagis-vurdu

 

      Kaymakam zarar gören alanları inceledi

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş ilçeye bağlı Balaban Beldesi ve Akçatoprak Köyünde kurutulmak için serilen kayısıların sağanak yağışla sel sularına kapılarak çamura karıştığı alanlarda zarara uğrayan vatandaşlara geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Kaymakam Aktaş, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hamza Geçer ve ziraat mühendislerinin hasar olduğu belirlenen alanlarda tespitlerde bulunduğunu bildirdi. Afete uğrayan alanları gezen Kaymakam vatandaşların sorunlarını dinledi.

 

Yaşanan mağduriyet büyük

Akçatoprak Köyü girişinde dere üzerindeki menfezin tıkanmasıyla sel sularının çevreye taşarak kurumakta olan kayısıları suların altında bıraktığını anlatan üreticiler, büyük mağduriyet yaşadıklarını kaydetti.

Suların altında kalan ve çamura karışan kayısıların temizlenmeye ve kurtarılmaya çalışıldığını üzüntüyle izlediğini belirten Mehmet Aktaş; “Gözüyle görmeyen böylesi bir şeye ihtimal bile vermez. Can kaybı olmaması tesellimiz. Görülmüş bir şey değil, Allah daha büyük felaketlerden korusun” dedi.

 


Anahtar Kelimeler: