Zengibar Kalesi’nde arkeolojik kazı yapılacak

Zengibar Kalesi’nde arkeolojik kazı yapılacak

Zengibar Kalesi’nde arkeolojik kazı yapılacak
Gündem 4.08.2012 14:25:00 2785 0

Hititler, Asurlar ve Persler gibi tarih içerisinde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Darende’deki Zengibar Kalesi’nde arkeolojik kazı yapılacak.

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, kazı çalışması için Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün gündemine sundukları başvurunun incelenerek gerekli izni verdiğini ve önümüzdeki günlerde çalışmaların başlayacağını söyledi.

Malatya Valisi Ulvi Saran’ın destekleriyle ilçede tarihi konakların onarımı, sokak sağlıklaştırma çalışmaları ve eski eserlerin restorasyonuyla ilgili yoğun çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çeken Mehmet Aktaş, Valilik Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ile ortaklaşa yürüttükleri çalışma neticesinde arkeolojik kazı kararı alınarak önemli bir adımın geride kaldığını ifade etti. Aktaş, Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayladığı projenin Darende’nin tarihi geçmişiyle ilgili bilinmeyenleri de gün yüzüne çıkaracağını belirtti.

Tarihe ışık tutulacak

Kaymakam Aktaş, Hitit, Asur, Pers, Makedon, Roma ve Bizans uygarlıklarının hüküm sürdüğü 8. yüzyılda Araplar tarafından fethedilmesinin ardından 1071’de Malazgirt Zaferi ile Türklerin hakimiyetine geçen Zengibar Kalesi’nin arkeolojik olarak incelenerek tarihe ışık tutulacağını bildirdi.

Darende’nin içerisinde yüksek bir kayalık üzerine kurulu bulunan ve doğal kale olan Zengibar’dan günümüze burçlar, kayadan oyma merdivenler, kral köşkü, mezar kalıntıları ile bir süre önce restorasyonu tamamlanan kapısının ulaştığını söyleyen Aktaş; “Bir tarafı derin bir vadiyle çevrili, diğer kısımları çıkılamayacak derecede yüksek kayalıklardan oluşan Zengibar Kalesi farklı medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır. Yapılacak arkeolojik kazılarla yeni bilgi ve gizli kalmış değerlere ulaşılacağını düşünüyoruz” dedi.

Alternatif gezi alanı olacak

Kaymakam Aktaş, Mezopotamya ile Anadolu arasındaki ticaret merkezlerini ellerinde tutabilmek için farklı medeniyetlerin zaman içerisinde Zengibar Kalesi`ni askeri üs olarak kullandığını ve Darende`deki ilk yerleşiminde kalenin içerisinde olduğunun tarihi kaynaklarda geçtiğini dile getirdi. Mehmet Aktaş açıklamasının devamında; “Her geçen gün gelişen turizmle cazibe merkezi olan ilçemizdeki bu değeri daha yakından tanımak, gelecek kuşaklarca bilinmesini sağlamak ve turizmin hizmetine sunmak istiyoruz. Kale kapısında restorasyon çalışması yaptık, seyir terasları oluşturacağız ve kaleyi gezmek isteyenler için bir dizi projeyi hayata geçirmeyi hedeflerken arkeolojik bir kazı, yapacağımız çalışmalara değer katacaktır” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: