Okul ve aile paneli

Okul ve aile paneli

Okul ve aile paneli
Eğitim 17.12.2008 10:03:00 2633 0

Darende’de özel bir rehabilitasyon merkezi tarafından öğrenci velilerine ve vatandaşlara özürlülük hakkında “Okul ve aile” adlı panel düzenlendi.

Klinik Psikolog Gülhan Coşar ve Psikilog Uygur Salman tarafından verilen panelde engelli ailelerine önemli önerilerde bulundular. Gülizar Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin düzenlediği geceye çok sayıda vatandaş katılırken engellilerin yaptıkları gösteriler izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü.

Çocuğun olduğu gibi kabul edilmesi ileride karşılaşılacak sorunların üstesinden gelinmesinde atılacak önemli bir adımdır diyerek panele başlayan Klinik Psikoloğu Gülhan Coşar, “Bir insanın yaşayabileceği en güzel duygulardan ve mükemmel olaylardan birisi hiç kuşkusuz çocuk sahibi olmaktır. Ancak çocuğun zihin engelli olduğunun öğrenilmesi yaşanan duyguların yoğunluğunu değiştirir. Önemli olan bu noktada ebeveynler olarak çocuğunuzu kabullenmek ve onu her yönüyle sahiplenmektir. Engelli bir çocuk için erken teşhis çok önemlidir. Zaman kaybedilmeden hem sağlık hem de eğitim önlemleri alınmalıdır” dedi.

“Hepimizin başına gelebilir”

Her sağlıklı kişinin engelli adayı olduğunu kimsenin unutmaması gerektiğini belirten Psikilog Coşar, şu şekilde konuştu:

“Çocuğunuzu aşırı korumayınız. Tüm aile bireyleri çocuk için özveride bulunmaya hazırdırlar. Muhakkak özveride bulunulacak çocuk korunacak ama bunun da bir sınırı vardır. Çocuğunuzun yapması gereken beceri, davranış ve gereksinimleri çocuğa fırsat tanımadan aileden herhangi biri yerine getirmemelidir. Ona fırsat verilmelidir.

Engelli olan çocuk illaki sizin çocuğunuz olmayabilir. Çevrenizde bir başkasına veya yakınınıza ait bir ailenin çocuğu olabilir. Onları yadırgamamalı ve onun da ilk önce bir insan olduğunu unutmadan özellikle acımadan ilgilenmeli çünkü yarın sizinde böyle bir çocuğunuz olabileceği ihtimalini göz ardı etmemelisiniz” dedi.


Anahtar Kelimeler: