Darende onbinleri ağırladı

Darende onbinleri ağırladı

Darende onbinleri ağırladı

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi dualarla anıldı

‘Uluslararası Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu’ için dünyanın farklı ülkelerinden Darende’ye gelen bilim adamları ve çok sayıda vatandaş, gönülleri imar eden Türk mutasavvıfları Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’yi andı.

Somuncu Baba ile onun neslinden gelen ve yakın tarihin önemli mutasavvıflarından birisi olan Hulûsi Efendi’yi anmak için Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar ilçemize akın etti.

Hulûsi Efendi Vakfı tarafından organize edilen sempozyum kapsamındaki törenler, anma merasimi ile başladı. Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’nin kabirlerinin bulunduğu cami avlusunda toplanan binlerce kişi okunan dualara iştirak etti.

Yabancı konukların ilgisi

Mısır’dan gelen Hafız Hüseyin Türkan’ın Kur’an-ı Kerim ziyafeti sunduğu anma törenlerinde vatandaşlar tarafından okunan 2012 hatmin duası yapılarak bağışlandı. Grup Dergah’ın tasavvuf musikisi konseri verdiği programa, İngiltere, Pakistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Özbekistan, Mısır gibi ülkelerden gelen bilim adamları da katıldı.

Törende bir konuşma yapan Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş, maneviyat önderlerinin insanlığı aydınlattığına dikkat çekerek; “Büyüklerin çağrısına uyanlar, hayatlarında huzur ve refah bulur. Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi de gerek yaşantıları, gerekse de topluma fayda sağlayan hizmetleriyle gönüllerde eşsiz bir yer edinmiştir” dedi.

Anma törenlerine Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Nijerya’nın Suriye Büyükelçisi Mohamed Yousef Babagindeo, Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamidettin Ateş katıldı.

Dev bayrak ve Şehitlere anma

Tören alanına büyük bir Türk bayrağı asılırken son günlerdeki terör olaylarında şehit olanlarda dua da anıldı.

Somuncu Baba Cami önündeki alana vatandaşların güneşten korunması için devasa bir çadır kuruldu. Önemli isimlerin de katıldığı anma etkinliklerindeki misafirlere yemek ikram edildi.

Türkiye`nin farklı bölge ve illerinden yöresel ürünlerin satışa sunulduğu Yusuf Paşa Bedesteni`ndeki kermes gezildi. Bazı ürünler vakıf yararına açık artırma ile satışa çıkarıldı. Kermesi gezen protokol üyeleri tüm stantları tek tek inceleyerek ürünler hakkında bilgi edindi.

Ayvalı Belediyesi tarafından kermes alanına kurulan kıl çadırda ikramlarda bulunuldu.

 

Fotoğraflar için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1598

 

 

‘Uluslararası Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu’…

Cihan Okuyucu: “Hulûsi Efendi, Günümüzün Yunus’u”

‘Gül ve Gönül Medeniyeti’ temasıyla gerçekleştirilen ‘Uluslararası Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu’nda bir konuşma yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cihan Okuyucu asrımızın sufi şairleri arasında ilk hatıra gelen isimlerden biri olan Hulûsi Efendi’nin tıpkı Yunus Emre, Eşrefoğlu ve Niyazi Mısri gibi seleflerinin zengin ve bütün edebi anlayışlarını kuşatıcı bir zevke sahip olduğunu söyledi.

Hulûsi Efendi Vakfı tarafından organize edilen ve 23 Haziran 2012 günü Darende Spor Salonunda yapılan ‘Uluslararası Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu’nda dünyanın farklı ülkelerinden gelen bilim adamları gönülleri imar eden Türk mutasavvıfları Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’yi anlattı.

İlki İstanbul’da, ikincisi Bursa’da yapılan ve büyük ilgi gören sempozyumun finali ise, Somuncu Baba ile Hulûsi Efendi’nin kabirlerinin bulunduğu Darende’de gerçekleştirildi. Sempozyuma siyaset, iş, sanat, edebiyat ve ilim dünyasının tanınmış isimleri ile Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda vatandaş katıldı.

Gelecek asırlara akan sel

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hulûsi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Yağcı, Somuncu Baba’nın hoşgörü içerisinde altı yüzyıldır bütün insanlık âlemine gül rayihaları dağıtan bir cennet çiçeği olduğunu ifade etti.

Yağcı konuşmasında; “Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Hazretleri gibi, sevgi duygularını yoğun yaşayabilenler, bütün varlığa hizmet için seferber olmuştur. Darende ve tüm dünyada, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Hazretlerinin ruhaniyetleri, tesirleri, hala canlı bir şekilde hissedilmektedir.  Hulûsi Efendi de asrımızdan gelecek asırlara bir sel gibi çağlayıp coşan, insana sevgiyi maya maya yoğuran bir büyük yakarışın gönül yazgısı, erdemin gökçeği, sözün en gerçeğidir” dedi.

Törende bir konuşma yapan AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Hulûsi Efendi’nin kurduğu vakıf yut içi ve yurt dışında binlerce insana fayda sağladığını bildirdi. Ömer Faruk Öz; “Bu vakıf Osmanlı’nın vakıf anlayışını sürdüren örnek organizasyonlar yapan bir kurumdur. Her alanda insanlara hizmet etmektedir” dedi.

Herkesi kuşatan kültürel miras

Malatya Valisi Ulvi Saran da bundan yüzyıllar öncesinden günümüze taşınan manevi ve kültürel mirasın herkesi sevgiyle kuşattığını ifade etti. Vali Saran; “Milli, dini ve örfi bir takım unsurlar tarihi, manevi, doğal ve kültürel değerlerin bir arada bulunduğu Darende’mizde en güzel şekilde yansımaları görülmektedir. Bu değerler hepimizin ortak mirasıdır ve Somuncu Baba’dan günümüze Hulûsi Efendi aracılığıyla ulaşmaktadır. Ne mutlu onları anlayan ve onlar gibi yaşayanlara” diye konuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cihan Okuyucu’nun oturum başkanlığını yaptığı birinci oturumda, Saraybosna Üniversitesinden Prof. Dr. Amina Siljak Jesenkoviç, Prof. Dr. Kazım Hacımejlic, Kahire Türk Araştırma Merkezinden Yard. Doç. Dr. Tarık Abdulcelil ve Dr. Riham Rabah ile Gazi Osman Paşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Özköse birer konuşma yaptı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çelik’in başkanlığını yaptığı ikinci oturumda da, Pakistan Bahavalpur İslamiye Üniversitesinden Dr. Ismat Durranı, Pakistan Government Gordan Kolejinden Prof. Dr. Arif Naushahi, Saraybosna Üniversitesinden İsra Tatlic, İngiltere’den İmam Khalıd Husseın, Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet İnbaşı ile Tahran Üniversitesinden Dr. Ümran Ay tebliğlerini sundu.

Yüzyılımızın Yunus Emre’si

Sempozyumda ‘Divan-ı Hulûsi-i Darendevi’de ilham kaynakları’ başlıklı bir tebliğ sunan Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Hulûsi Efendi’nin yaşamındaki etkisi ve şiirleriyle, Yunus Emre, Eşrefoğlu ve Niyazi Mısri gibi ünlü şairlerin edebi anlayışlarını bütünüyle kuşatıcı bir zevke sahip olduğunu belirtti.

Cihan Okuyucu; “Hulûsi Efendi’nin şiirlerinde asırlarca dile getirilmiş dini ve tasavvufi hakikatleri kullanmak bakımından eskiye tabi olmakla birlikte büyük şairlerde görülen söyleyiş ustalığıyla benzerlerinden ayrılır. Keza o seleflerine nazire yazmaktan çok onlardan aldığı edebi zevki ve şiir malzemesini kendi zevk inbiğinden geçirerek anlatma yolunu seçmiştir. Günümüzün Yunus’u, Hulûsi Efendi’dir” dedi.

Halkına hizmet eden insanlar

Saraybosna Üniversitesinden Prof. Dr. Kazım Hacımejlic de Hulûsi Efendi ve Bosnalı mutasavvıf Mesud Hacımejlic’in benzerliklerini dile getirdiği konuşmasında, siyasi ve kültürel anlamda iki farklı ortamda yaşam sürdürmesine rağmen her iki ismin de halklarına önemli hizmetler kazandırdığı görüşünü savundu.  Kazım Hacımejlic; “Her ikisinin de yaşadıkları toplumlarda bıraktıkları etki aynıdır. Bu iki farklı coğrafyanın insanının benzerlikleri, yazılı eserleri, geride bıraktıkları eğitim ve Allah adına yaptıkları daha başka her şey bir bütündür” diye konuştu.

Kahire Türk Araştırma Merkezinden Yard. Doç. Dr. Tarık Abdulcelil ise Hulûsi Efendi’nin hayatı incelendiğinde İslam’ın ruhu, özü ve onu öğretmenin yüceliğini öne çıkardığının görüleceğini bildirdi. Tarık Abdulcelil; “Hulûsi Efendi, dünya hayatında insanın inşası ve ahirette ebedilik yurduna varmak için İslam’ın gerçek bir hayat sunduğunu açığa çıkarmak suretiyle hayatını insanlığa hizmete adamıştır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in ahlakını esas almak suretiyle de, yirminci asırda insanlığa hizmet eden model bir kişilik olarak yaşamını sürdürmüştür” şeklinde konuştu.

Toplumsal kalkınmayı öngören kişilik

Kahire Türk Araştırma Merkezi’nde görev yapan bilim adamı Dr. Riham Rabah da bir tasavvuf alimi olarak Hulûsi Efendi’nin izlediği yolu diğerlerinden ayırt eden en önemli şeyin, toplumun kalkınması doğrultusunda ilme, eğitime, toplumsal meselelere, bunları çözümü üzerinde çalışmaya ve kaynaşma kültürünü yaymaya verdiği önem olduğunu dile getirdi.

Sempozyumun kapanışında bir değerlendirme konuşması yapan Hulûsi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli de, çağımız mutasavvıflarından Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin örnek kişiliği kadar insanlara verdiği hizmet mesajının,  sevgi ve hizmet anlayışı ile onun isminin daima hayırla anıldığını söyledi.

Tüm insanlığa hayat veriyor

Kesenceli; “Bu tür etkinlikler Osman Hulûsi Efendinin irfan sofrasındaki gönül ikramlarıdır. Çünkü Allah dostlarının rızası Hakk’ın rızasıdır. Yüzyıllar önce Darende’de Somuncu Baba’nın vesilesiyle atılan hizmet tohumu yıllar içinde filizlenmiş, Ulu çınar haline gelmiş gölgesinde insanlar gölgelenmeye başlamıştır. Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin kurmuş olduğu bu vakıf Darende’ye ve tüm insanlığa hayat vermeye devam etmektedir” dedi.

Serdar Tuncer’in şiirler seslendirdiği ve sunuculuğunu yaptığı programda Ahmet Özhan da Tarihi Türk Tasavvuf Musikisi korosu ile bir konser verdi.

Sempozyuma Malatya Valisi Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, Nijerya’nın Suriye Büyükelçisi Mohamed Yousef Babagindeo, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Belde Belediye Başkanları, ilçedeki bazı idareciler ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Sempozyum salonuna sığmayanlar dışarıya kurulan dev ekrandan programı takip etti. Program sonunda Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından, bilim adamları, sanatçılar, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, İlçe Emniyet Müdürü Salih Köken ile organizasyon adına bazı vakıf yetkililerine plaket verildi.

Törenin sonunda “2. Divan-ı Hulusi-i Darendevi Şerh Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

 

  Fotoğrafları için tıklayın

  http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1618