Sempozyumun finali Darende´de

Sempozyumun finali Darende`de

Sempozyumun finali Darende´de
Gündem 21.06.2012 17:03:00 2318 0

7 farklı ülkeden gelen bilim adamlarının tebliğler sunduğu, ilki 2 Haziran’da İstanbul’da ikincisi 9 Haziran’da Bursa’da düzenlenen ‘Uluslararası Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu’nun finali 23 Haziran 2012 günü Darende`de kapsamlı bir törenle gerçekleştirilecek.

Siyaset, bürokrasi, edebiyat, ilim ve sanat dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra çok sayıda işadamının da katılması beklenen programda sempozyum, anma törenleri, konser ve çeşitli etkinlikler tertiplenecek.

İlk defa uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapacak olan Darende’de sempozyum için hazırlıklar son aşamaya geldi. Hulusi Efendi Vakfı tarafından organize edilen ‘Gül ve Gönül Medeniyeti’ temasıyla gerçekleştirilmekte olan sempozyum ile Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi anma etkinliklerine değişik ülkelerden ve Türkiye’nin dört bir yanından onbinlerce kişinin gelmesi bekleniyor.

Aralarında İngiltere, Pakistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Özbekistan, Suudi Arabistan, Mısır ve ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde görev yapan ilim adamları, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yle alakalı hazırladıkları akademik çalışmalarını kamuoyu ile paylaşıyor.

Hulusi Efendi Vakfı’ndan yapılan açıklamada asırlar boyunca Osmanlı coğrafyasını etkileyen ve talebeler yetiştiren Somuncu Baba ile yüzyılımızın mutasavvıf ve divan şairlerinden Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin farklı ülkelerden gelen bilim adamlarınca anlatılacağı kaydedildi.

Açıklamada; “Fatih Sultan Mehmed’in hocası olan Akşemseddin’i Hacı Bayramı Veli, onu da Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri yetiştirmiştir. Çağ açıp kapatan tarihi fethin manevi mimarlarından birisi de Somuncu Baba’dır. Yazdığı şiirleri ve muhteşem divanı ve tasavvufi yönü ile gönülleri fetheden isimlerden birisi de 1990 yılında vefat eden Osman Hulusi Efendi’dir. Peygamberimizin neslinden gelmesinin yanı sıra Somuncu Baba’nın torunu olan Hulusi Efendi, hayatında insanlığa hizmeti şiar edinmiş, eğitim, sağlık ve sosyal alanda toplumumuza önemli çalışmalar kazandırmış, her geçen gün yükselen bir gönül medeniyetini kurmuştur” denildi.

İstanbul ve Bursa’da gerçekleştirilen sempozyumlar ile ilim adamlarının sundukları tebliğlerin farklı şehirlerde kültürel bir etkileşim sağladığına dikkat çekilerek, insanlar arasındaki kaynaşmanın hedeflendiği belirtilen açıklamada; “Somuncu Baba’nın yurdu, Hulusi Efendi’nin diyarı, maneviyat, tarih, kültür merkezi olan Darende’de gönüllere hitabeden ilim sofrasına herkesi bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

23 Haziran 2012 Cumartesi günü sabah 09.00’da Somuncu Baba Cami önünde dua ve anma merasimi yapılacağı duyurulan programda Mısır’dan gelen Hafız Hüseyin Türkan’ın Kur’an ziyafeti sunacağı, Grup Dergah’ın da ilahiler okuyacağı bildirildi.

Tarihi Yusuf Paşa Bedesteninde Türkiye’nin farklı bölgelerinden çok sayıda ilin yöresel ürünlerinin satışa sunulacağı ‘Türkiye’nin renkleri’ adlı kermesin açılışının ardından ilçedeki tarihi ve turistik mekanların gezdirileceği kaydedildi.

Saat 17.00’de ise Kapalı Spor Salonunda sempozyum programının başlayacağı, 2 oturum halinde bilim adamlarının tebliğlerini sunacağı ve verilecek arada ise Tarihi Türk Tasavvuf Musikisi Korosu ile Ahmet Özhan konseri’nin yeralacağı belirtildi. Programın sunuculuğunu yapan Serdar Tuncer’in şiir dinletisi sunacağı programın ücretsiz ve herkese açık olduğu vurgulandı.


Anahtar Kelimeler: