Ambalajlı süt kullanılmalı

Ambalajlı süt kullanılmalı

Ambalajlı süt kullanılmalı
Sağlık 17.12.2008 09:25:00 8044 0

Darende Halk Eğitim Merkezinde bayanlara sağlıklı süt kullanımı hakkında bilgi veren Biyolog Ezgi Esen, ülkemizde halen tüketilen toplam sütün yüzde 57’sini açık sütlerden oluştuğunu belirterek; “İçinde çok sayıda zararlı mikroorganizma barındıran açık süte karşı, mutlaka sağlıklı ambalajda süt tüketilmelidir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tetrapak ile ortaklaşa yaptığı “Sağlıklı süt için, süt için” kampanyası çerçevesinde Darende’de bayanlara bir seminer verildi. Biyolog Ezgi Esen süt tüketimi ve ambalajlı sütler hakkında bilimsel verilere dayanan veriler aktardı.

Ambalajlı süt teşvik edilmeli

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, açık sütün sağlığı tehdit eden özelliklerini gözler önüne serdiğini buna rağmen ülkemizde halen yüksek oranda açık süt tüketildiğini kaydeden Esen, açık süte karşı mutlaka sağlıklı ambalajda süt tüketilmesinin teşvik edilmesi, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Süt her yaş döneminde sağlıklı bir gelişim ve sağlıklı bir hayat için büyük önem taşıyan bir besin maddesi olduğunu söyleyen Ezgi Esen yaptığı konuşmada; “Aynı zamanda çok hassas olan bu gıda maddesinin hangi koşullarda tüketildiği sağlık açısından büyük önem taşıyor. Ülkemizde halen yüksek oranda tüketilen açık süt içinde çok sayıda zararlı mikroorganizma barındırıyor. Açık süte karşı mutlaka sağlıklı ambalajda süt tüketilmesinin teşvik edilmesi, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Araştırmalarla açık süt gerçeği

Esen konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Hacettepe Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen ve altı hafta süren bir saha araştırmasında, Ankara’nın 39 semtinden elde edilen 150 sokak sütü, 109 UHT süt ve 41 pastörize süt örneği üzerinde yapılan laboratuar analizlerinde halk sağlığı açısından şok edici sonuçlara ulaşıldı. Buna göre, uluslararası standartlarda, 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 5 bin iken, incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. İçindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırılması amacıyla uzun süre kaynatılan süt ise besin değerini yüzde 60- 100’e varan oranlarda kaybediyor. Yapılan analizlerde, UHT ısıl işlemden geçirilen ve aseptik ambalajlarda tüketime sunulan Uzun Ömürlü Süt’ün ise insan sağlığı açısından tüm standartlara uygun özellikler taşıdığı görüldü”

Sağlıklı tüketim için şart

Başta brusella olmak üzere, tüberküloz, tifo, paratifo, şap, şarbon, sarılık gibi hastalık etkenleri çiğ sütlerden kolaylıkla insana geçebildiğini ve çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini sözlerine ekleyen Ezgi Esen, bu nedenle sütlerin mutlaka uygun şekilde ısıl işlemden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu temel sorunun ülkemizde zaten az olan süt tüketiminin, büyük oranda sağlıksız bir şekilde gerçekleştiğine dikkat çeken Esen; “Sütün sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için toplumu daha fazla bilinçlendirmeyi ve ülkemizde sağlıklı süt tüketiminin artmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: