Japonya’dan Balaban’a 100 Bin Dolar

Japonya’dan Balaban’a 100 Bin Dolar

Japonya’dan Balaban’a 100 Bin Dolar
5.04.2012 12:22:00 9646 0

Japon hükümetinin ilçemizin Balaban Beldesindeki kadınlara yönelik meslek edindirme projesi için verdiği 100 bin dolar tutarındaki hibe programının protokolü Ankara`da imzalandı.

Japonya`nın Ankara Büyükelçiliği`nde 12 Mart 2012 günü düzenlenen törene, Büyükelçi Kiyoshi Arakı, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş ve Balaban Belediye Başkanı Mehmet Kılıçer katıldı.

Törende konuşan Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Arakı, "Yerel projelere hibe programı kapsamında Türkiye`de gerçekleştirdiğimiz 21. proje olan Darendeli kadınlar için eğitim ve destek evi projesinin hibe kontratını imzalayacağımızdan dolayı büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

 

Türkiye’deki 21. proje

Yerel projelere hibe programı yerel düzeyde faaliyet gösteren birçok kurumla işbirliği yapılarak kırsal bölgelerdeki ihtiyaçların, yardımsever duygularla ve ivedilikle karşılanması amacıyla kurulduğunu bildiren Arakı, program kapsamında bugüne kadar Türkiye`de 2000 yılından itibaren 20 projenin hayata geçirildiğini ve toplam 1 milyon 400 bin dolar tutarında hibe yardımı yapıldığını belirtti.

 

Genç ve yetenekli insan kaynağı

Türkiye’nin genç ve yetenekli insan kaynağına sahip, enerji dolu, gelecekte de istikrarlı büyümesi öngörülen ender ülkelerden biri olduğunu söyleyen Arakı; "Diğer taraftan ise, ülke içinde ekonomik gelişimin hızlı olduğu şehirler ile kırsal bölgeler arasındaki fark her geçen gün daha da büyüyor" diye konuştu.

Büyükelçi Arakı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Özellikle kırsal kesimde kadınların ev işlerine boğulduğu, ailenin tüm ihtiyaçlarının karşılanması gibi önemli bir sorumluluk üstlendikleri ekonomik ve toplumsal olarak bağımsız olmalarının çok zor olduğu bir ortamda, kadınların ekonominin bu hızlı gelişimine ve toplumun değişimine büyük etki edecekleri düşünülüyor. Balaban Belediyesi bu durumun bölgenin önemli bir sorunu olduğunu erken fark ederek projelendirmiş ve böylece halka gözle görülür, somut bir çözüm yolu göstermiştir. Bu proje kapsamında belli yaş gruplarından ve çevreden kadınların ekonomik ve sosyal bağımsızlıklarını kazanmaya ve statülerini artırmaya yönelik uygun ortam sunulacaktır. Bunun yanı sıra, kadınların toplumsal gelişimiyle birlikte ekonomik gelişimleri de sağlanacaktır"

 

Toplumsal gelişme için önemli adım

Son dönemde Türkiye`de güçlü toplum inşalı bir devlet politikası oluştuğunu dile getiren Kiyoshi Arakı bu amaç doğrultusunda kadın hakları, sosyal yardımlaşma, kadının toplumsal yaşamda maruz kaldığı engellerin kalkmasının çok önemli bir amaç haline geldiğini kaydetti. Büyükelçi Arakı sözlerini; "Bununla birlikte kadının sosyo-ekonomik konumu güçlendiği ve kadının günlük yaşamda daha fazla karar verici rol oynadığı görülmektedir. Bu proje sayesinde Türk kadınının toplumsal gelişimi için önemli bir adım atıldığına inanıyorum" şeklinde tamamladı.

 

Balabanlılar Japonları unutmayacak

Kaymakam Mehmet Aktaş da, verilen destekler için teşekkür etti. Balaban Belediye Başkanı Mehmet Kılıçer ise böylesine bir desteği sağlayan Japonya hükümeti nezdinde Japon halkını unutmayacaklarını ifade etti. Başkan Kılıçer projenin hazırlanmasında başta Kaymakam Mehmet Aktaş ve proje ofisi ekibinin büyük katkıları olduğunu belirterek kadınlar için hazırlanan çalışmaya yardımcı olan herkese şükran borçlu olduklarını sözlerine ekledi.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1246


Anahtar Kelimeler: