Su Sorunu Yol Kapattı

Su Sorunu Yol Kapattı

Su Sorunu Yol Kapattı
9.08.2007 20:11:00 4825 0

Darende’ye bağlı Akçatoprak köyü mevkisinde duble yol çalışmasından dolayı 3 aydır sulama suyu kesik olan köylüler, 11 Temmuz tarihinde Ankara-Malatya karayolunu ulaşıma kapattılar.

Köylülerin, protesto amacıyla, 20 traktörle, yaklaşık bir saat boyunca yolu ulaşıma kapatması sonucu 200 araç yolda mahsur kaldı.

Darende Jandarma Komutanı Engin Erol, olay yerinde köylüleri sakinleştirmeye çalıştı. Engin Erol, köylülere, yanlış davrandıklarını ve karayolunu kapatarak kanunen suçlu duruma düştüklerini söyledi. Erol ‘’Su sorununuz var. Öfkenizde haklı olabilirsiniz fakat karayolunu kapatmanız kanunen suçtur. Yaklaşık bir saattir karayolu kapalı. Hastası olan var, acili işi olan var. Burası mahalle yolu değil, karayolu. Böyle yaparak suçlu duruma düşüyorsunuz’’ dedi.

Akçatoprak köyü muhtarı Davut Keleş de eylem sırasında yaptığı açıklamada, susuzluk sorununun dayanılmayacak boyuta geldiğini belirtti.

Keleş, şöyle konuştu:

‘’Yasalara aykırı olsa da başka çıkar yolumuz kalmadı. Aç kaldık 3 aydır, susuz kaldık. Mahsullerimiz kurudu. Köyümüze 3 aydır çalışmalardan dolayı su verilmiyor. Duble yol çalışmasını yapan inşaat firması yetkilileri, 20 Mayısta köyümüze geldi. Su kanalının yapılması için 20 gün süre istediler. Fakat 2.5 ay geçti aradan hala sulama kanallarımızı yapıp suyumuzu vermediler.’’

Karayolu, Engin Erol’un köylüleri sorununun çözülmesi için gerekli yerlerle görüşeceğini belirterek ikna etmesinden sonra ulaşıma açıldı.

"Müteahhitle köylü arasında"

Bu arada, Darende Kaymakamı Vural Karagül, yaptığı açıklamada, duble yol yapımı ihalesi alan müteahhit ile köylüler arasında sorun olduğunu belirterek, ‘’Köylüler ve müteahhitle yaptığımız görüşmede, müteahhitten suyun sıkıntı anının ertesi günü verileceği sözünü alarak sorunu çözdük’’ dedi.

Karagül, çalışmalar nedeniyle bir sulama kanalı ve içme suyu hattının zarar gördüğünü kaydederek, ‘’Bir süreden beri su gitmeyen köy sakinlerinin tepkisi üzerine yapılan çalışmada, sorunun ihale alan müteahhidin ihmali sonucu olduğu görüldü. Müteahhit, yarın borularla içme suyunu vereceğini ve en geç bir ay içinde de kanalı yeniden yapacağını söyledi’’ diye konuştu.

Köylülere para cezası

Malatya-Kayseri Karayolunda eylem yaparak yolu kapatan Akçatoprak köylülerine para cezası geldi.

Akçatoprak Köyüne sulamada kullanılan suyun köye gitmemesi üzerine, H.T (Hamiş oğlu 1957 d.lu.), M.Ç (Yusuf oğlu 1940 d.lu.), H.K (İbrahim oğlu 1975 d.lu.), H.B (Hasan 1959 d.lu.), M.D (Abuzer 1956 d.lu.), İ.K (Hacı oğlu 1931 d.lu.), H.E (Abdullah kızı 1962 d.lu.), H.K (Mehmet oğlu 1949 d.lu.), M.Ç (Hamza oğlu 1967 d.lu.), D.B (Mehmet oğlu 1940 d.lu.), M.S.Ç (Mustafa oğlu 1965 d.lu.) ve R.K (Hasan oğlu 1967 d.lu.) isimli şahıslar tarafından karayolu bir süreliğine trafiğe kapatılmıştı.

Darende C.Başsavcılığının talimatıyla yol kapama eylemi yapan şahıslar, haklarında idari para cezası uygulanmak üzere kaymakamlık makamına sevk edildiler.


Anahtar Kelimeler: