Demokrasi tarihine ışık tutan Darendeli

Demokrasi tarihine ışık tutan Darendeli

Demokrasi tarihine ışık tutan Darendeli
Kültür-Sanat 7.01.2012 11:26:00 10086 0

Darendeli foto muhabiri Mehmet Sürenkök’ün çektiği ve Anadolu Ajansı arşivinde bulunan fotoğraflardan oluşan “Demokrasi Tarihimizden Kareler” fotoğraf sergisi, Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nde açıldı

Serginin ev sahipliğini merhum Mehmet Sürenkök’ün oğlu Önder Sürenkök yaptı. Açılışa, eski bakanlardan İsmet Sezgin ve Saffet Arıkan Bedük’ün yanı sıra Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, ASO Başkan Yardımcısı Önder Bülbüloğlu, çok sayıda basın mensubu ve davetliler katıldı. Önder Sürenkök’ün eşi İnci Sürenkök ile kızı Naz ve oğlu Ertuğrul da, açılış kokteylinde Sürenkök’ü yalnız bırakmadı.

“İsmini yaşatıyorum”

Önder Sürenkök, yok olmaya yüz tutmuş, çok değerli bir arşivi sergilemekten mutluluk ve onur duyduğunu belirtti. Babasına ait fotoğrafları öncesinde rulo film olarak muhafaza ettiklerini bildiren Sürenkök, fotoğrafların Anadolu Ajansının desteğiyle iki senelik çalışmayla tasnif edildiğini kaydetti. Sergide babasının 1946 yılından itibaren çektiği 84 fotoğrafın yer aldığını anlatan Sürenkök, “Babamı 27 yıl önce kaybettim. Bu sergiyle onun ismini yaşatıyorum, bu da beni çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Vefa oğul Sürenkök’den

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin de yakın tarihe damgasını vurmuş ustaları hatırlamanın ve anmanın kendileri için önemli bir görev olduğunu söyledi. Mehmet Sürenkök’ün de bu kişilerden birisi olduğunu vurgulayan Bilgin, şunları kaydetti:

“Sürenkök, yakın tarihimize çok önemli damgalar vurmuş, bunları fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmiş bir ağabeyimiz. Sergiyi gezdiğinizde göreceksiniz ki Türkiye, bu Cumhuriyetin kazanımlarına kolay ulaşmamıştır. Bu karelerde hem Sürenkök’ün fotoğraflarını hem yakın tarihimizin sevinçlerini ve ıstıraplarını görüyorsunuz. Önemli olan, bu fotoğrafların, yakın tarihimizde imza atılan birçok olayın yalnızca arşivde kalması değil, her kuşaktan insanın bunları görmesi, bakması ve bunlarla ilgili değerlendirmeler yapması. Biz aracı olduk, asıl emek Mehmet Sürenkök’ün, vefa da oğlu Önder Sürenkök’ün.”

Tarihe tanıklık etti

Darende`de 1921 yılında dünyaya gelen Mehmet Sürenkök, Zafer ve Hürriyet gazetelerinde görev yaptı. 1944 yılında Ulus Gazetesi’nde foto muhabirliğine başlayan Sürenkök, 1950 yılında Türkiye Fotoğraf Ajansı’nı kurdu.

Sürenkök, Türkiye’nin çok partili siyasi hayata geçiş döneminde, pek çok siyasi olaya objektifiyle tanıklık etti. Özellikle 14 Mayıs 1950 seçimiyle yönetime gelen Demokrat Parti iktidarının önde gelen isimleri Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerinin kamuoyuna aktarılmasına aracılık etti. Aktif gazeteciliği Süleyman Demirel ve Turgut Özal dönemine kadar uzandı. Mehmet Sürenkök, Türk basın camiasında ve uluslararası basın kuruşlularında az sayıda bulunan Linhoff ve Lecia marka fotoğraf makineleriyle yapmış olduğu çalışmalarla ünlendi.

1955 yılında Necla hanımla evlenen Sürenkök’ün, Önder ve Pınar isimli iki çocuğu bulunuyor. Basın Şeref Kartı sahibi ve fotoğraf dalında birçok ödüle sahip Sürenkök, 1985 yılında vefat etti.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1015

 


Anahtar Kelimeler: