Memleket ismini yaşatıyorlar

Memleket ismini yaşatıyorlar

Memleket ismini yaşatıyorlar
Hemşehriler 7.01.2012 11:10:00 3076 0

İşyerleri ve soyisimlerinde memleket ismini yaşatıyorlar

1800’lü yılların ortasında Darende’den çıkarak Karadeniz bölgesine giden Hasan Ağa’nın torunları, nereden geldiklerini unutmamak için soyisimlerinde olduğu gibi kerestecilik sektöründeki işyerlerinde ‘Derende’ adını yaşatıyor.

Hasan Ağa’nın torunlarından Nihat Derendeli’nin oğlu Oktay Derendeli, büyük dedelerinin Samsun Salıpazarı’na geldiğini burada içinde bulunduğu kervanın soyulması ile kaldığı şehirde yaşamaya başladığını bildirdi. Hasan Ağa’nın kervanı saldırıya uğrayınca küçük yaşta olan dedesinin harçlığını çorabında sakladığı için çok fazla kaybı olmadığını, beraber geldiği insanlardan ayrılmayarak kentte yaşamaya başladığını ve bir süre sonra hocasının kızı ile evlenerek Samsun’a yerleşen Hasan Ağa’nın bir daha memlekete dönmediğini anlattı. 

Babaları Nihat Derendeli’nin mesleğini sürdüren Oktay Derendeli, kardeşleri Burhan, Yetkin ve Turgut’la birlikte çalıştıklarını kaydederek; “Rahmetli babam Darende’yi ziyaret etmiş. Somuncu Baba Türbesini, Hulûsi Efendi’nin yaptığı hizmetleri, Hamidettin Efendi’yi görmüş, bizlere sürekli orayı anlatırdı. Bize henüz Darende’yi görmek kısmet olmadı. Hem soyismimizde, hem de işyerimizde ecdat topraklarımızın adını taşımak bize ayrı bir gurur veriyor. Levhamızı görüp gelerek bize merhaba eden, tanışan Darendelilerle karşılaşıyoruz. Hatta bazen Darende’yi tanıyarak seven insanlar bile levhamızı görüp bizlere alaka duyuyor. Güzel insanlarla tanıştık, Darende ismi bize hep uğur getirdi” dedi.

Aile şirketi olan Derende Kerestecilik’te sektöre ürün sağladıklarını kaydeden Oktay Derendeli kardeşleri ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaya devam ettiklerini bildirerek, gazetemiz aracılığıyla tüm hemşehrilerimize selam gönderip, yolu düşenleri ziyaretlerine beklediklerini dile getirdi.

Anahtar Kelimeler: