Vatandaş paniğe kapılıyor
Darende ilçe merkezinin yanı başındaki taş kırma tesisinde Malatya-Kayseri Karayolu yapımını üstlenen bir firma tarafından dinamitle yapılan patlatmanın şiddeti, vatandaşlar arasında deprem etkisi yaptı. 21 Kasım 2011 günü saat 16.20’de yapılan patlatma Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nce 2.1 şiddetinde deprem olarak kaydedildi.
Kısa süre önce Van ve Erciş’i vuran deprem nedeniyle ülke genelinde endişeli günler yaşanırken, duyuru yapılmadan şiddetli sarsıntıya neden olan patlatma, vatandaşların tepkisine yol açtı. Kaymakamlık patlatmaları incelemeye alarak, yaşam alanlarına olan mesafe ve kullanılan patlayıcı miktarının denetlemesine karar verildi.
Vatandaşlar paniğe kapıldı
Patlamanın şiddeti taş kırma tesisinin hemen yakınındaki Bölge Trafik İstasyonu, TOKİ konutları ve tarihi eserlerin yoğun olduğu Zaviye Mahallesinde büyük etki oluştururken, sarsıntının ilçe genelinde hissedilmesi kısa süreli paniğe neden oldu. Patlamayla oluşan sarsıntı ve çıkan sesle korkuya kapılan vatandaşlar olayı deprem zannederek kendilerini dışarıya attı, kısa süre sonra olayın dinamit patlatmasından kaynaklandığını öğrenenler derin bir nefes aldı.
Patlatma yapılan noktaya oldukça yakın mesafede evler ile tarihi eserler bulunması kamuoyunda büyük rahatsızlığa yol açtı. Özellikle önceden duyurulmaksızın patlatma yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar, sarsıntıların binalar için tehlike oluşturduğuna ve çatlamaların başladığına dikkat çekti.
Tesisin yeri doğru mu tartışması
Daha önce de benzer şekilde deprem etkisi oluşturan patlamaların ilçeye yakın mesafede yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar, can güvenliği açısından bu bölgedeki taş kırma tesisinin kapatılması gerektiğini bildirdi.
Darende-Kayseri karayolu üzerinde ve ilçenin girişinde yer alan taş kırma tesisinde kayaların patlatılmasıyla elde edilen malzeme, kırılarak mıcır ve benzeri altyapı-inşaat malzemesine dönüştürülüyor. Darende-Malatya karayoluna yapılacak beton asfalt için ihaleyi alan müteaahit firmanın yaklaşık 500 bin ton alt yapı malzemesi üretmesi bekleniyor.