Ozan projesi hayata geçiyor

Ozan projesi hayata geçiyor

Ozan projesi hayata geçiyor
6.12.2011 15:58:00 6574 0

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş ilçeye bağlı Ozan Köyündeki M.S. 1. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen ve sonradan mescide dönüştürülen tarihi yapının restorasyonu için başlatılan çalışmalar kapsamında onarım için hazırlanan projenin Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu’nun incelemesine sunulduğunu ifade etti.

Kaymakam Aktaş, İstanbul Üniversitesi Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sayar’ın incelemesine göre M.S. 1. yüzyıldan kaldığı ve bir derebeyine ait anıt mezar olduğu tahmin edilen yapının, sonradan mescide dönüştürülerek içerisine taştan oyma bir mihrap yapıldığını kaydetti.

Battal Gazi mescide çevirdi

Yapının bazı tarihi kaynaklara göre İslamiyet’in Anadolu`daki yayılışı sırasında Battal Gazi tarafından mescide çevrildiğini ifade eden Aktaş; ``6.5 metre eninde kare planlı ve 7 metre yüksekliğindeki yapı, üzeri düz olmasına rağmen içi kavisli bir kubbe ile kapalıdır. Mevcut duvar kalınlığı kuzey ve güney cephelerde 125 cm, doğu ve batı cephelerde ise yaklaşık 76 cm’dir. Yapıya giriş batı cephesindendir. Eser süslemeleriyle de dikkat çekici özelliklere sahiptir`` dedi.

Mehmet Aktaş büyük tahribata uğrayan eserin yok olmasını önlemek için başlatılan girişim neticesinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Şehir Plan Bölümü`nden Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller başkanlığındaki bir ekibin, restorasyon projesini hazırladığını söyledi.

Onayın ardından ödenek istenecek

Aktaş, projenin Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu’nca onaylanmasının ardından eserin bir an önce restore edilmesini sağlayacaklarını bildirerek, Kültür Bakanlığından onarım için gerekli ödeneğin çıkarılmasını talep edeceklerini belirtti.

İlçede onarıma ihtiyaç duyan iki eserden birisi olan Ozan Mescidi’nin kurtarılmasıyla tarihi miraslara sahip çıkılmaya devam edileceğine işaret eden Kaymakam Aktaş; ``İlçemizdeki tarihi eser ve yapılar büyük oranda onarımdan geçerek kurtarılmış, gelecek nesillere aktarılması sağlanmıştır. Ozan Mescidi’nin onarımının ardından Yeniköy yakınlarındaki Aslantaş heykellerini de çevre düzenlemesiyle korumaya alacağız. Böylelikle el değmemiş, korumaya alınmamış, sahip çıkılmamış eserimiz kalmayacak`` diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: