Ağbaba Mecliste anlattı

Ağbaba Mecliste anlattı

Ağbaba Mecliste anlattı
Gündem 5.11.2011 10:18:00 1626 0

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, son günlerde sıkça tartışılan Hidroelektrik Santralleri`ni (HES) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Ağbaba "Bütün insanlığın ortak malı olan nehirlerin mülkiyet hakkını da özel şahıslara devretmektedir. HES`ler yapılmadan önce mutlaka o bölgede yaşayan insanlara sorulmalıdır" şeklinde konuştu. Ağbaba konuşmasında HES’in Darende köylerinde yol açtığı zararları da anlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu`nda gündem dışı söz alarak HES`leri gündeme getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`ın meclis genel kurulunda yaptığı konuşmanın ardından söz alan Ağbaba, Malatya`da kurulması planlanan HES`ler ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Tohma’ya kurulanlar mağdur ediyor

Ağbaba, yaptığı konuşmada, "Malatya`da şimdiye kadar yapılan HES`ler doğayı yok ettiği gibi, kurulduğu bölgelerdeki tarım arazilerine zarar vermiş bölgede yaşayan insanları mağdur etmiştir. Özellikle Darende ilçesi Tohma Çayı üzerinde yapılan HES`ler Yeşiltaş, Hisarcık, Hisarkale, Ilıca Beldesi ve bölgedeki diğer köyler ile Doğanşehir İlçesi`ne bağlı Kadılı ve çevre köylerini mağdur etmiştir. Bölgede yaşayan insanların tüm itirazlarına rağmen HES`ler kurulmuştur. Ayrıca Malatya`da farklı bölgelere de HES`ler yapılacağı bilinmektedir. Yapılan ve yapılacak olan HES`lerin köylere ve köylülere kesinlikle faydası olmayacaktır. HES`ler sadece santralleri yapan şirketlere kar elde ettirecek ancak yaşayanlara zarar verecektir. Ayrıca HES`ler bütün insanlığın ortak malı olan nehirlerin mülkiyet hakkını da özel şahıslara devretmektedir. Bu nedenle, HES`ler kurulurken mutlaka orada yaşayan insanlara sorulmalıdır. Malatya`ya yapılan HES`lerden köylülerimizin çok rahatsız olduğunu belirterek, bu konuda hassasiyet gösterilmesini istiyorum" şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: