Festival sona erdi

Festival sona erdi

Festival sona erdi
Gündem 4.09.2011 21:01:00 4592 0

Bu yıl 58.’si yapılan Zengibar Karakucak Güreşlerinde rakibi Ahmet Serbest’i yenen Üniversitelerarası Olimpiyat Şampiyonu Milli Güreşçi Erzurumlu Sait Bingöl Başpehlivan oldu.

Festival, 2 Eylül 2011 Cuma günü Hükümet Konağı önünde oluşturulan kortejin yürüyüşü ile başladı. İşadamı hemşehrimiz Tiryandafil Kuyumculuk’un sahibi Cemal Turgut’un kıyafetlerini karşıladığı sünnet şöleni ile devam eden etkinlikler kapsamında Ilıca Beldesinde Belediye ve Spor Toto Teşkilatınca yaptırılan futbol sahasının açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından beldeye giden misafirlere ziyaret mevkisinde yemek ikram edildi. Aynı gün akşam ilçe merkezinde halk konseri düzenlendi.

Festivalin ikinci gününde Malatya ili Darende İlçesi ve Çevre Köyleri Derneği’nin (MİDİDER) organize ettiği Yıkılhan Yaylası Soğuksu mevkisinde binlerce vatandaşın katıldığı ‘Pilav Şenliği’ düzenlendi. Kazanlarla pişirilen et ve pilavlar katılımcılara ikram edildi. Aynı gün Irmaklı Köyünde ‘Kavun Şenliği’ düzenlenerek yarışma ve müzik eğlence programları tertiplendi. Gün içerisinde trap atışları ve yemek yarışması düzenlendi. Akşam ise Murat Başaran ve Uğur Işılak gibi sanatçıların katıldığı halk konserine vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Ramazan Bayramı tatiline denk gelen, şenliklere yurdun değişik yörelerinde bulunan hemşehrilerimiz yoğun ilgi gösterirken festivalin son günü olan 4 Eylül de geleneksel karakucak güreşleri tertiplendi.

Darende’de yapılan güreşlerde 200 Bin liradan açılan ‘ağalık artırması’ sonucunda 500 Bin lira önerilince Belediye Başkanı İsa Özkan, daha önceki yıllarda olduğu gibi Zengibar Güreş Ağalığı’nı ilçeye hizmet eden hemşehrilerine vermeyi uygun bulduklarını bildirdi. İsa Özkan yeni ağanın hayırsever işadamı Nuri Çomu olduğunu açıkladı.

Ağalık ‘hizmet edene’

Başkan Özkan; “İlçemize sağladığı katkılardan dolayı bu yıl ki ağamız Nuri Çomu’dur. Eski ağamız Nazım Turgut’a teşekkür ederiz” dedi. Rahatsızlığı nedeniyle gelemeyen yeni ağa Nuri Çomu yerine ağalık kıyafeti yeğeni ve aynı zamanda Çomu’nun sahibi olduğu Sunar Mısır şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Erdoğan’a giydirildi. Belediye Başkanı İsa Özkan, eski ağa Nazım Turgut ve yeni ağa vekili Yüksel Erdoğan’la sahadaki vatandaşları selamladı.

Müsabakalarda kategorilerine göre kıyasıya güreşen sporcular, izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Minik güreşçilere ilgi

Karşılaşmalar sırasında er meydanına inen iki küçük güreşçi vatandaşların meraklı bakışları arasında uzun süren bir mücadele verdi. Küçük güreşçilerin ikisinin de elini havaya kaldıran AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz; “Bu meydana çıkmak yürek ister. İnşallah sizler de Darende’nin adını başarıyla duyuran pehlivanları olursunuz. Bu yarışta kaybeden yoktur, ikinizde şampiyonsunuz” diyerek çocukları kutladı.

Normal sürede yenişemediler

Başpehlivanlık için yapılan müsabakada Ahmet Serbest’le yarışan Sait Bingöl rakibiyle normal sürede yenişemeyince puan sistemine geçildi. Yaklaşık 8 dakika rakibine karşı zorlu bir mücadele veren Bingöl aldığı puanla Zengibar’ın Başpehlivanı oldu. Ahmet Serbest, karşılaşma sırasında omzundan rahatsızlandığını bildirerek sağlık görevlilerinden yardım istedi.

Başpehlivan olan Sait Bingöl güreşleri veren TRT’nin canlı yayına konuk olarak heyecanını kamuoyu ile paylaştı. Bingöl, daha önce çok defalar er meydanında güreştiği Zengibar’da Başpehlivan olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Sait Bingöl; “Başpehlivan olmak bugüne kısmetmiş, daha önce burada müsabakalara katılmıştım, Darende bu defa bize yine güzelliğini gösterdi” dedi.

Başpehlivanlığı alan Bingöl ile diğer kategoridekilerde şampiyonların ödülleri, Kaymakam Mehmet Aktaş, AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, eski Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, Belediye Başkanı İsa Özkan, eski güreş ağası Nazım Turgut, yeni güreş ağası vekili Yüksel Erdoğan tarafından takdim edildi.

Güreşleri izlemeye, Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş, bu yılın Güreş Ağası işadamı Nazım Turgut, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ve Malatya Sanayi Odası Başkanı Hüseyin Erkoç ile çok sayıda vatandaş katıldı.

350 güreşçi katıldı

Darende Spor Kulübü Başkanı Fatih Kumtepe, güreşlere Türkiye ve yurt dışındaki bazı ülkelerden 350 dolayında sporcu katıldığını açıklayarak, karşılaşmalarda mücadele eden ilk dörde ödül, diğerlerine harcırah verdiklerini bildirdi. Kumtepe ödüllerin toplamının 26 Bin lira olduğunu kaydetti.

Müsabakalarda birinci olan diğer sporcular ve kategorileri şu şekilde: 40 kiloda Murat Güleç, 45 kiloda Furkan Eker, 50 kiloda Yakup Kazan, 55 kiloda Ahmet Çınar, 60 kiloda Tekin Soner, 66 kiloda Halil Küpeli, 74 kiloda Ömer Çubukçu, 84 kiloda Ahmet Akbulut, 96 kiloda Hakkı Ceylan. Başpehlivanlıkta ise Şakir Atak üçüncü, Faik Sezgin dördüncü oldu.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=707


Anahtar Kelimeler: