Herkes haddini bilmeli

Herkes haddini bilmeli

Herkes haddini bilmeli
Gündem 13.10.2008 12:10:00 8914 0

Darendeli Gazetesi’nin Ağustos 2008 sayısında Cemal Akay ismiyle Darende Kulisi köşesinde yayınlanan ve Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş Efendi’ye yönelik ağır itham ve hakaretlere toplumun her kesiminden büyük bir tepki yağdı. Hamidettin Ateş’in çevresinde ‘koruma kalkanı’ oluşturulduğu kimsenin görüşemediği, etrafında ‘yalakalık’ yapanların bulunduğu, çevreye farklı bir insanmış gibi gösterildiği gibi yanlış ve yalanlarla dolu hakaret içeren sözlere sert tepkiler gösterildi. Hamidettin Ateş’in çevresindekilerce yanıltıldığı, yanlış tavır ve hareketlerin sergilendiği gibi gerçekdışı sözlerin yer aldığı yazıya tüm Darendeliler tepki gösterdi.

‘Haddini bilmeyen’ Cemal Akay’ın hangi sıfat ve düşünce ile bu yazıyı kaleme aldığını, hangi cesaretle bu yazıyı yazma cüretini gösterdiğini, ifade edenler kendini gizleyen Cemal Akay’ın cesareti varsa ‘ortaya çıkması veya çıkarılması’ gerektiğini bildirdi. Darendeliler arasına nifak tohumları saçan Darendelilerin hassas yapılarını da göz önüne almayan yazarın, birlik ve beraberliğimize gölge düşürmeye çalıştığı, iyi niyetten yoksun bir şekilde, Darende ve ülkemiz için önemli bir şahsiyet olan Hamidettin Efendi’ye yapılan saygısızlığın, hakaretin Darende ve Darendelilere yapılmış sayılacağı belirtildi. Toplum nazarında Darendeli Gazetesinin itibarını yitirdiği, yalan ve yanlış haber yazılarla kamuoyunun yanılttığına değinen görüş sahipleri, bu tavır ve davranışların ‘çekememezlik’, kıskançlık, saygısızlık ve onca hizmetleri görmezden gelerek yapılan ‘alçakça’ bir tutum olduğunu kaydetti. İşte Cemal Akay’a verilen tepkilerden bazıları:

Resul Kesenceli Hulûsi Efendi Vakıf Müdürü

"Altının kıymetini sarrafı bilir"

Darendeli Gazetesinin Ağustos 2008 sayılı nüshasında Cemal Akay imzasıyla yayınlanan talihsiz ve seviyesiz yazıda Sayın H. Hamidettin Ateş Efendi’ye gösterilen saygı ve sevgi eleştirilmekte, mübalağalı bir şekilde yanlış mecralara çekilmektedir.

Hizmet eden insanlar, sevilecektir, saygı görecektir. Bundan daha tabii bir şey yoktur. Ayrıca Mütevelli Heyet Başkanımız her zaman misafirlerle ilgilenmekte, hâl hatırlarını sormakta, dertlerini dinlemekte mümkün mertebe meselelere çözüm bulma noktasında çalışmaktadır. Tabii ki, herkesle her ortamda görüşmek bazen mümkün olamamaktadır. Bunu anlayışla karşılamak yerine etrafındaki insanları suçlayıcı bir karalama söylemiyle, yalan yanlış şeyler söylemek/yazmak, saygı ve nezaket kurallarını aşan ifadeler kullanmak sadece basitliğin, basiretsizliğin işaretidir. İnsanın değerini takdir etmek insan gibi insana yakışır. Takdir etmekten aciz olanların başkaları hakkında peşin hükümle ithamlarda bulunması olsa olsa cehaletin, kıskançlığın ve istememezliğin bir tezahürüdür.Birilerinin sözüyle değil, kesin bilgiyle kaleme alınması gereken bir yazıda başkalarının hakkında asılsız mesnetsiz bir takım ithamlarda bulunmak gazetecilik değil düpedüz yüzkarası bir yazar müsveddeliğidir.

Amacı topluma, Darende’mize, vatanımıza ve milletimize hizmet etmek olan bir sosyal hizmet kurumunun Başkanına dolayısıyla kurum çalışanlarına, gönüllülerine karşı sarfedilen yersiz, asılsız "etrafındaki yalakalar" ifadesi gibi son derece çirkin ve esef verici sözler; vakıf çalışanlarını gönülden yaralamış ve üzmüştür. Tek taraflı, yanlı ve maksatlı olarak yazılan bu yanlış yazı, yürekleri yaralamış, gönül dostlarının kalbinde derin yaralar, izler bırakmıştır. Vakıf çalışanları olarak hiçbir zaman Cemal Akay gibilerini affetmeyeceğiz. Tek amacı insanlığa hizmet olan vakfımız ve başkanımız her kesim tarafından takdir edilirken her ne hikmetse kendini bilmez bir takım yazar müsveddeleri tarafından yersiz sebepsiz bir şekilde eleştirilmektedir. Masum insanlar hakkında konuşmak, olmamış bir şeyi alenen söylemek gıybet, olmayan bir şeyi yaymak ise iftiradır. Cemal Akay haddini aşarak gıybet etmekten öte iftira atma cüretinde bulunarak kötü bir davranış sergilemiştir.

Darende’yi sevdiğini iddia eden bu kişi, iyi niyetli olsaydı, vakfımız ve başkanımız hakkında bu tür hoşa gitmediğini iddia ettiği konular tespit etmiş olsaydı, direk olarak vakfa gelir ve yetkililerle bu tespitlerini paylaşırdı. Kendisi en kolay olanı ve en hayâsız bir yolu seçmekle hem basın nezdinde hem de toplum nezdinde bir suç işlemiş ve gönülleri kırmıştır.

Ayrıca bu gazete kurulduğu günden beri vakıf kurucumuz Hulusi Efendi’yi ve sevenlerini kendi çıkarları doğrultusunda ticari maksatlarla kullanmış ve Hulusi Efendi’yi istismar etmiştir. Bundan sonra vakfımızı, Hulusi Efendi’yi ve evlatlarını gazetesinde yazamayacak ve istismar edemeyecektir. Bu tür eylem ve faaliyetlerde bulunması durumunda, yasal yollara başvurulacaktır.

Bu çirkin yazı, Darendeli hemşehrilerimizi, Hulûsi Efendi’nin ruhaniyetini, H. Hamidettin Efendi’nin şahsiyetini ve binlerce seveninin gönlünü incitmiş, Darendelilerin gözünden gönlünden düşmüştür. Ümit ediyoruz ki Darendeli Gazetesi, haddini bilir, aklını başına alır, Darende’ye gönül vermiş insanları bu tür gündemlerle meşgul etmez. Darende’nin kalkınması ve gelişmesi için, yapılan ve yapılacak olan hizmetlere güçleri yetiyorsa yardımcı olurlar güçleri yetmiyorsa duacı olurlar.

Bekir Sarı / İşadamı

Cemal Akay’ın yazısında ifade ettiği gibi falan şöyle demiş, filan şu şekilde konuşmuş gibi ifadeler ile gazetecilik olmaz. Sözlerin delilleri hayali kalamaz. Eğer öyle kalıyorsa bunun zarardan, fitneden, fesattan başka amacı yoktur.

Hulûsi Efendi’nin yetiştirdiği kişi, Hulûsi Efendi gibidir. Bunu anlamak için pozitif bakmak ve iyi görmek gerekir. Yapılan bu tür hareketler ve hakaretler dengesizlik ve tutarsızlıktan başka bir şey değildir. Kur’an-ı Kerim’de Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: "İşte Allah böylelerine lanet edip kulaklarını sağır ve gözlerini kör etmiştir." (Muhammed 23). Cemal Akay’da bu yazısıyla kör ve sağır olduğunu göstermiş durumdadır. O ve onun gibi düşünenlere yazıklar olsun. İnsan ancak bu kadar aşağılara düşebilir. O nedenle, Kur’an’da geçen "hayvanlardan daha aşağı yaratıklar" ifadesi bunun gibilerde tam yerini bulmaktadır. Memduh Önal / Belediye Başkanı

Memleketimizin hizmet önderi Hamidettin Ateş Efendi hakkında seviyesizce yazı ve eleştiri yapanları kınıyorum. Cemal Akay kimdir, kendinin seviyesi nedir, vasfı nedir, kariyeri nedir, toplumda yeri nedir, kendini tanıyan kimdir var mıdır, yok mudur, bu tür insanlar yada hayal mahsulleri çıkıyor, kendini bir adam zannediyor. Hem eğer böyle biri varsa gazetede neden fotoğrafını kullanmaz, zaten böylesine düşük seviyeli bir Darendeli olduğuna ben inanmıyorum. O gazetenin sahibi, sorumlusu gerçekten samimi dürüst, memleketi seven biriyse Darende’nin büyüklerine, Darende’nin hizmetine koşanlara saygılı olmalı, Cemal Akay gibi seviyesizleri de derhal gazeteden kovmalı.

Adnan İlhan / Esnaf

Bugün yapılan bunca güzellik ve hizmetlerle vakfımızın bir adı var, bunu karalamak isteyen bir sürü güruh var. Böylesi bir yazıyla bunların ekmeğine yağ sürülmüş oluyor. Hamidettin Ateş Efendi hakkında eğer bir eleştiri yapılacak olursa bu bizzat kendisine iletilse daha iyi bir yol izlenmiş olur. Tüm bunlar hizmetleri ve gayretleri, şevkleri kıracaktır. Bu şekilde incitecek yazıların daha dikkatle ele alınması lazım.

H. Hüseyin Yıldırım / DP İlçe Başkanı

Hamidettin Ateş Efendi’yi yıllardan beri yakinen tanımaktayım. Bir kere Cemal Akay denen kişi bu yazısıyla seviyesizliğini ortaya koymuştur ve Hamidettin Efendi’nin adını ağzına almaya layık değildir. Yazılan iddialar, tamamen yalandır, zaten kendisi de ‘dedikodular’ diyerek belirtmiş ve onun bunun sözü olduğunu kendisinin gerçekler yerine kulaktan dolma sözlerle bu yazıyı kaleme aldığını belirterek kişiliğini ortaya koymuştur. Toplum önderi olmuş, memleketimize sayısız hizmetlerin yapılmasına vesile olan, mütevazı, herkesin saygı duyduğu bir insan için bu tür dedikodu ve iftiralar yazmak çok yanlıştır.

Lütfi Gültekin / Esnaf

Maalesef Darende için büyük bir talihsizlik. Darende’ye mâlolmuş, herkesin gönlünde taht kurmuş bir insan hakkında söylenen sözler Hamidettin Efendi’nin yanı sıra bizleri de üzmüştür. Geçmişte Hulûsi Efendi’nin resimlerini kullanarak kendi reklamını yapan onun sayesinde maddi çıkar sağlayanların gazetesinde böylesine saçma ve doğru olmayan iddialara yer vermesi çok yanlış bir durumdur.

Seydi Güşen / Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı

Hamidettin Efendi’ye karşı yazılan bu iftiralardan ben çok rahatsız oldum. Sürekli Somuncu Baba Camii’ne giden ve Hamidettin Efendi’yle çok rahatlıkla görüşen birisi olarak Cemal Akay’ın iddia ettiği hususların hiçbiriyle karşılaşmadım. Darende’nin, Malatya’nın yanı sıra Türkiye, dünya sahip çıkarken Hamidettin Efendi hakkında böylesine çirkin bir yazı yazmak kimin haddinedir. Bu büyük bir densizliktir, hangi cüretle böyle bir şeye kalkışılır anlamak mümkün değil. Hocamız bizim başımızın tacı, her zaman emrinde ve destekçisiyiz.

Sinan Sunguroğlu / CHP İlçe Başkanı

Cemal Akay eleştiri dozunu fazlasıyla arttırmış, hakarete varan çok çirkin ithamlarda bulunmuş. Eleştiri olacaktır, ancak bunun bir ölçüsü olmalıdır. Darende’ye, insanlığa bu kadar hizmet eden Hamidettin Ateş Efendi için yakışıksız sözler söylemek kadar çirkin bir şey olamaz. Yeri geldiğinde biz de eleştiriler yapıyoruz ama dozunu ayarlamak çok önemli. Bir de dedikoduların gazeteden yazılması çok yanlış.

Veysel Zengi / Esnaf

Cengiz Özer’in gazetesi Darendeli’de Cemal Akay adıyla yayınlanan yazıyı esefle kınıyorum. Oldukça kişiliksiz ve seviyesiz buluyorum. Bunu ne maksatla yazdığı veya kimler tarafından yazdırıldıysa kendilerine aynen iade ediyoruz. Hocamıza karşı kullanılan hakaret içeren söz ve ifadeleri çok abes buluyor, şiddetle kınıyorum.

Mehmet Göçer / Gazeteci

Cemal Akay Darendeli gazetesinde "Bir nalına, bir mıhına" misâli, merhum Hulûsî Efendi’yi methüsena edip, göklere çıkartıp, sevgili evlâdı, geniş bir camianın sevdiği ve saygı gösterdiği Hamidettin Efendi, pervasızca zemmedilmiş. Neymiş: etrafında yalakalık yapanlar varmış. Şu söz, Cemal Akay’ın onur ve şerefiyle bağdaşıyor mu acaba? Mantık kabul ediyor mu acaba? Bir Âlimin etrafında olmak, O’na saygı göstermek bizim Osmanlı terbiyemizden gelir. O’nlar da Osmanlı torunlarıdır. Bundan niye gocunuluyor ki? Soruyorum, O zatın etrafındaki kişileri yalakalıkla suçlamaya kimin ne hakkı var? Arı, bal alacak çiçeği biliyor da, insan faydalanacağı şahsiyetleri bilmez mi?

Etrafındakiler, "Hamidettin Efendi’yi yıpratır" deniyor. Lütfen insaf; O kişi kendi kendini yönetemiyor mu ki, başkalarının sözü ve yönlendirmesi ile hareket etsin?. Bu nasıl söz?.

Mustafa Polat / Yüreğir Darendeliler Dernek Başkanı

Memleketimize güzel hizmetler yapan Hamidettin Efendi’ye kimsenin dil uzatmaya hakkı yoktur. Bugün yaptıkları bütün hizmetler herkes tarafından takdir edilirken kendini bilmez birileri çıkıp Hamidettin Efendi’ye, vakfa dil uzatamaz biz de buna müsaade etmeyiz.

İbrahim Ateş / MHP İlçe Başkanı

Söylenmemesi yazılmaması gereken konular bunlar. Hem yanlış bilgiler hem de gerçeklerle alakası yoktur. Memleketimize güzel hizmetler kazandıran Hamidettin Efendi gibi bir büyüğümüze dil uzatılması hepimizi rahatsız etmiştir, bu cümleler aynı zamanda Darende ve Darendelilere hakaret demektir.

A.Tacettin Ateş / İl Genel Meclis Üyesi

Öncelikle Cemal Akay’ı şiddetle kınıyorum. Evvela gazete yazarın kim ve neci olduğunu açıklamalıdır. Bu adam kimdir, kulaktan dolma yalan yanlış bilgilerle hangi cüretle böylesine yazı yazabilmektedir. Darende adına çıkan bir gazete bu densizliğe nasıl göz yummaktadır. Kesinlikle kabul edilmeyecek bir durumdur. Kendisini gizleyerek sağa sola saldıran bu kişinin kamuoyuna açıklanması lazım. Eğer kendisi çıkamıyorsa gazete artık bu kişiyle olan diyalogunu nasıl sürdürür, tavrı ne olur doğrusu merak ediyoruz.

İzzet Kalaycık / İl Genel Meclis Üyesi

Çok güzel hizmetler yapan iftihar kaynağımız Hulûsi Efendi Vakfı ve çok muhterem Başkanı Hamidettin Ateş, Darende’nin gurur kaynağıdır. Böylesi güzel çalışmalar yapan bir toplum önderine karşı hakaret içeren sözler söylemek çok yanlış bir düşüncedir. Allah Cemal Akay gibileri ıslah etsin

Hamit Bak / İl Genel Meclis Üyesi

Cemal Akay’ın görüşleri Darende’ye bir çivi çakmayan, fakirin düşkünün halinden anlamayan, ilçeye herhangi bir hizmeti olmayanların yapacağı küstahça bir bakış açısı ve yazıdır. Hamidettin Efendi’ye karşı küstahça, haddini bilmeden yazılan bu yazıyla gazete toplum nazarında ve Darendeliler arasındaki itibarını yitirmiştir.

Kasım Gücük / Şoförler Odası Başkanı

Darende’ye taş üstüne taş koyana saygımız sonsuzdur. Bu anlamda Hulûsi Efendi Vakfı ve Hamidettin Ateş’in hizmetleri her türlü takdirin üzerindedir. Çirkin bir dille yazıyı kaleme alan Cemal Akay madem memlekete hizmet edenleri eleştirecek kadar Darende’yi seviyor gelsin ilçeye bina yapmak taş üstüne taş koymak değil bir kibrit çöpü diksin de görelim.


Anahtar Kelimeler: