Önce yan dereler, sonra ırmak yatağı

Önce yan dereler, sonra ırmak yatağı

Önce yan dereler, sonra ırmak yatağı
Gündem 2.08.2011 18:51:00 2332 0

Darende’de Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı başlatılan Tohma Çayı’nın ıslah çalışmaları kapsamında önce yan dereler düzenlendi.

Çalışmaları yürüten taşeron firma yetkilisi Mehmet Kazan, yaptığı açıklamada Tohma Çayı’nın ıslahı kapsamında öncelikle Melemir, Sungur ve Heyiketeği derelerinin düzenlendiğini kaydetti. Kazan, ilçenin yanı başındaki dik yamaçlı Heyik Dağı’ndan gelebilecek sel sularının etrafa zarar vermeden Tohma’ya ulaşması için öncelikle yan dereleri ıslah ettiklerini bildirdi.

8 bin 700 metreküp duvar yaptılar

Mehmet Kazan, 380 metre uzunluğundaki Melemir Deresinde 4 bin metreküp, 610 metre uzunluğundaki Heyiketeği Deresinde 2 bin 700 metreküp ve 170 metre uzunluğundaki Sungur Deresinde de 2 bin metreküp taş duvar yaptıklarını ifade etti. Toplam bin 160 metre olan yan derelerde 8 bin 700 metreküp duvar yaptıklarına değinen Kazan, bazı bölgelerde balçıklı olmasından dolayı zemine taş döşediklerinin altını çizdi.

Proje 2 yılda bitecek

Kazan; “Yan derelerdeki çalışmaların ardından Tohma’nın ıslahına başlayacağız. Köprügözü mevkisinden Nadir Köprüsü’ne kadar olan 4 kilometrelik alanda her iki tarafa 2.5 kilometre uzunluğunda 30 bin metreküp dolayında taş duvar öreceğiz. Çalışmamızı daha önceden taş duvarla düzenlenmiş alanlara göre uyarlayacağız. Düzenlemeler kapsamında bazı alanlar trapez dolgu ile doğal yapıya uygun hale getirilecektir. 3 aylık süreyi geride bıraktık çalışmalarımızın tamamı 650 iş gününde bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan da konuya ilişkin yaptığı açıklamada Tohma’nın ıslahı ile ilçede vatandaşların dinlenebilmeleri için yeni mekanlar oluşturacaklarını belirtti.

Nefes alacak yeni mekanlar

Başkan Özkan; “İlçemizde şimdiye kadar belediyemiz tarafından DSİ’ne yaptırılan herhangi bir proje bulunmamaktaydı. Göreve geldiğimiz günlerden itibaren bu konuda yoğun bir çalışma yaptık. DSİ’nin proje çizim işi bir yıldan fazla sürdü. İhalesi Ocak ayında yapılan çalışma, yoğun yağış nedeniyle geç başladı. Yan derelerin ıslahı tamamlanıyor. Bu çalışmanın ardından Tohma kenarında yürüyüş yolları, pergolalar ve ışıklandırma çalışmaları yapacağız. Tohma Kanyonunu Nadir Köprüsüne kadar ulaştırmayı hedefliyoruz. Islah çalışmalarının ardından yine DSİ ile birlikte iki adet araç köprüsü de yapmak hedeflerimiz arasındadır” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: