“Kayıtdışılık genlerimizde var”

“Kayıtdışılık genlerimizde var”

“Kayıtdışılık genlerimizde var”
Gündem 2.08.2011 18:50:00 1837 0

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile Öz İplik-İş Sendikasının ortaklaşa düzenlediği, “Sosyal Diyalog ve Eğitim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi”nin son toplantısı Darende’de yapıldı. Toplantıda bir değerlendirme yapan Yrd. Doç. Dr. Nihat Akbıyık, toplumun kayıt dışılığı besleyen özelliklere sahip olduğunu belirterek “Kayıt dışılık genlerimizde var, bunun temel sebebi evvelden beri devletten ve siyasi güçlerden korkmaktır” dedi.

Tiryandafil Otel’de 13 Temmuz 2011 günü yapılan toplantının açılışında ev sahibi olarak bir konuşma yapan Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, kayıt dışı çalışmayı ahlak dışı olarak tanımladı. Kaymakam Aktaş; “Tasvip edilmeyecek bir durum olan kayıt dışı çalışmalar umarım bu projeyle mümkün olduğu kadar azalır. Toplumumuzu bu konuda gerektiği şekilde bilinçlendirmeliyiz. Ülkelerin genel sorunu olan kayıt dışı sistem bir anda yok edilemez ancak azaltılması da gelişmişlik ölçüsü için kaçınılmazdır” diye konuştu.

Proje Koordinatörü Pınar Özcan da Malatya’da kayıt dışı olarak çalışan 50 kişiye gerekli eğitimleri verdiklerini ve bunlardan 42’sinin istihdam edildiğini bildirdi.

Kayıt dışılık genlerimizde var

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Akbıyık ise kayıt dışılığın toplumumuzdaki insanların birçoğunun genlerinde olduğunu söyledi. Akbıyık; “Çalışma hayatının yanı sıra sevgilerimizi, duygularımızı hep kayıt dışı yapmaktayız. Devlet-millet arasında bir güvensizlik var, bu güvensizlik işçi-işveren ilişkilerine de yansımaktadır. İş kanunu çıktıktan ve işçi sendikaları çoğaldıktan sonra işçi-işveren ilişkileri sanki iki düşman ülke gibidir” diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Malatya İl Müdürü Metin Sümer, Öz İplik-İş Sendikası Genel Sekreteri Rafi Ay, Malatya TSO Genel Sekreteri İzzettin Omaç ve diğer katılımcı kuruluş temsilcilerinin de iştirak ettiği toplantının sonunda ilçedeki tarihi ve turistik alanlar gezildi.


Anahtar Kelimeler: