Yücel Sarı vefat etti

Yücel Sarı vefat etti

Yücel Sarı vefat etti
Gündem 13.10.2008 09:49:00 5202 0

Darende’de birçok eserin projesini hazırlayan Yüksek Mimar Yücel Sarı (71) bir süredir tedavi gördüğü diabet ve böbrek yetmezliği rahatsızlığı sonucu 13 Eylül 2008 günü öğlen saatlerinde Adana’daki Başkent Yüreğir Hastanesinde vefat etti. Yücel Sarı Darende’de Hasan Gazi Türbesi yanındaki mezarlıkta toprağa verildi.
Yücel Sarı yaklaşık 5 aydır hastanede tedavi altında tutuluyordu. Son günlerinde durumu ağırlaşan Yücel Sarı’nın ölümünden bir gün önce oldukça iyileşerek evlatlarını başına toplayıp hepsiyle helalleştiği ve ‘ölümü yakınında hissettiğini’ söylediği öğrenildi.
Darende’de projeleri var
Darende’deki Somuncu Baba Camii önündeki havuz, Darende Belediye binası, (yıkılan) Belediye Hamamı, Zaimoğlu Çarşı Camii, Seyyid Abdurrahman Gazi (Medişeyh) Türbesi ve Hasan Gazi Türbesi gibi birçok eserin projesini hazırlayan Yücel Sarı, Darende’yle ilgili her konuda elinden gelen yardımı yapmasıyla tanınıyordu. Çukurova bölgesinde de çok sayıda gerçekleştirdiği projesi bulunan Yücel Sarı’nın ayrıca birçok ibadethanenin proje, yapım, inşa ve ibadete açılmasına katkı sağladığı biliniyordu.
Çocuklarını okuttu
Darende’nin Hacıderviş Mahallesi eşrafından merhum Bekir Sarı’nın oğlu olan Mimar Yücel Sarı, eğitime de oldukça önem vererek çocuklarının tamamının üniversite tahsili yapmasını sağlamıştı. Mimar Yücel Sarı, Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, Asil Ltd. Şti ve Darende Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Bekir Sarı ile Eczacı Ayşegül, Mimar Demet, İnşaat Mühendisi Mustafa ve Fatih Sarı’nın babası idi. Yücel Sarı’nın eşi Sıdıka Sarı 2006 yılı Aralık ayında vefat etmişti.
Mezarının yerini göstermiş
Yücel Sarı’nın vefatından önce vasiyet ederek cenazesinin Darende’deki Hasan Gazi Türbe ve Şehitler abidesinde toprağa verilmesini istediği öğrenildi. Hasan Gazi Türbe ve şehitliğinin tamamlanmasından sonra Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş’le türbeye ziyarette bulunan Sarı’nın mezar yerini de gösterdiği belirlendi. Yücel Sarı’nın vefatının ardından projesini hazırladığı ve büyük maddi katkılar sağladığı Hasan Gazi Türbe ve Şehitler abidesinde kabri hazırlandı. Adana’da vefat eden Yücel Sarı’nın cenazesi Darende’ye getirilerek Hulûsi Efendi Devlet Hastanesi morguna konuldu. Cenaze ertesi gün hastanede yıkanarak kefenlendikten sonra Somuncu Baba Camii’ne getirildi.
Cenazesi Somuncu Baba’da kılındı
Yücel Sarı’nın cenazesi 14 Eylül 2008 günü öğlen namazını müteakip Somuncu Baba Camiinde kılındı. Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş’in kıldırdığı cenaze namazına Adana başta olmak üzere, İstanbul, Ankara, Sivas, Malatya, K.Maraş, Hatay, Osmaniye gibi illerden gelen hemşehrilerimiz ve sevenleri katıldı.
Çok sayıda Darendelinin katıldığı cenaze, namazın ardından projesini hazırladığı ve yapımına maddi katkı sağladığı Hasan Gazi Türbesi yanındaki mezarlıkta toprağa verildi. Sarı ailesi Darende’de taziyeleri üç gün süreyle Tiryandafil Otel’de kabul etti.
Yücel Sarı’nın cenazesine katılan bazı hemşehrilerimiz merhum hakkındaki görüşlerini de dile getirdi. İşte Yücel Sarı’nın ardından ifade edilen birkaç cümle…
Abdurrahman Başer: Darendelilerin en müstesna büyüğü idi, O hepimizin kaybıdır. Allah rahmet eylesin.
Erdal Oğuz: Yücel Sarı deyince aklıma Darende’ye hizmet etme ve Darende’nin güzellikleri geliyor. Darende’yi çok seven elinden gelen hizmeti yapan Yücel ağabeyimiz çok şık giyinir, genelde beyaz giymeyi tercih eder, misafirine ikramlarda bulunur, herkesin gönlünü hoş tutmaya çalışırdı. Hulûsi Efendi sağlığında Yücel Sarı’ya; “Sen zengin adamsın Hasan Gazi’ye gereken ilgiyi göster ve orayı cennet gibi bir yer yap” demişti, Yücel Ağabey onun sözünü tuttu ve bugün kabri de hizmet ettiği yere nasip oldu. Mekânı cennet olsun.
Hasan Tatlıcı: Darendelilerin hepsinin dostu, sevdiği, saygı duyduğu ağabeyiydi, Allah rahmet eylesin.
Muharrem Akyol: Bence Yücel ağabeyin vefatı Türkiye Cumhuriyetinin kaybıdır. Milleti ve memleketi için güzel işler yapan bir ağabeyimizdi, memleket ve hemşehri sevdalısıydı, hasta haliyle bile hayır hizmetlerine koşuyordu, onun insanlara ve Darende’ye yaptığı yardım ve hizmetleri kimse unutmadı, unutmayacak.


Anahtar Kelimeler: