Gönül sultanları anıldı

Gönül sultanları anıldı

Gönül sultanları anıldı
Gündem 5.07.2011 19:50:00 3440 0

Hindistan’dan Nijerya’ya, Suriye’den Mısır’a, Bosna Hersek’ten İngiltere’ye dünyanın farklı ülkelerinden katılımcılar Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’yi anma etkinlikleri için Darende’ye geldi. Yurtdışından gelen konuklar ve ülkemizin dört bir yanından Darende’ye akın eden onbin dolayındaki gönül dostu, etkinliklerde dualarla Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’yi andı.

Dünya birincisi hafızların İstanbul, Bursa ve Ankara’da Kur’an ziyafeti sunmasıyla başlayan etkinlikler kapsamında Darende’de sempozyum, anma merasimleri, konser ve gösteriler sunuldu. Uluslar arası katılımla gerçekleşen etkinlikler dünyanın farklı ülkelerinden gelen gönülleri aynı duyguları hissedenleri Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’nin sevgi çemberinde buluşturdu.

Sanatçılar da katıldı

Etkinliklere Türk Sanat ve Tasavvuf Müziği Sanatçısı Ahmet Özhan ile Tiyatro Oyuncusu Kenan Işık da katıldı. Özhan ve Işık, anma etkinliklerine katılmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını söyleyerek Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş’le görüştü.

Hafızlardan Kur’an ziyafeti

Dünya birincisi Mısırlı hafızlar okudukları Kur’an-ı Kerim’le, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Kültür Etkinliklerine katılan binlerce vatandaşı mest etti. Yurtdışından gelen katılımcılarla uluslararası bir etkinliğe dönüşen anma törenlerine ülkemizin dört bir yanından çok sayıda vatandaş iştirak etti. Cami avlusuna dev bir çadır kurularak vatandaşların güneş ve yağmur gibi doğal faktörlerden etkilenmemesi sağlandı.

Grup Dergah çok beğenildi

Somuncu Baba ile Osman Hulûsi Ateş Efendi’nin kabirlerinin bulunduğu, Somuncu Baba Külliyesi avlusundaki namazgahta gerçekleşen Kur’an ziyafetinde Grup Dergah da okuduğu ilahilerle renk kattı.

Sesleri gönüllere hitabetti

64 yaşındaki Sayed Metvalli Abdelaal’in 52 yıldır, 84 yaşındaki Mohamed Ahmed Amer’in de 73 yıldır Kur’an okuduğunu hayretle öğrenenler, gönüllere hitabeden sesleri huzur ve huşu içerisinde dinledi.

2011 hatim bağışlandı

Türkiye genelindeki gönül dostlarınca okunan 2011 Kur’an-ı Kerim hatmi de Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş’ın yaptığı dua ile bağışlandı. Cami avlusundaki namazgahı dolduran vatandaşlar, yapılan dualara katıldı. Somuncu Baba müzesinin gezilmesinden sonra hat, kaligrafi ve resim sergisi açıldı. Vakıf Başkanı Hamidettin Ateş eserler hakkında misafirlere bilgiler verdi.

Kudret Havuzu’nun açılışı yapıldı

Tohma Kanyonu içerisinde hizmet veren, Hulûsi Efendi Vakfı’nca yeni yatırımlarla büyütülen Kudret Havuzu’nun açılışı yapıldı. Yılın dört mevsiminde 22 santigrat dereceyle dakikada 11 ton suyun kaynadığı kaya membalı Kudret Havuzu, üç farklı derinlikte havuza dönüştürüldü.

80, 120 ve 150 santimetre derinliğindeki bir birine bağlantılı üç havuz ile 600 metrekarelik bir alana kavuşan Kudret Havuzu’nda güneşlenmek isteyenler için de 400 metrekarelik şezlong alanı oluşturuldu. Tohma Çayı`nın yanı başında bir tarafı kayaya yaslı olan havuzun genişliği 7-15 metre aralığına kadar büyütülürken, uzunluğu ise 80 metreye çıkarıldı.

Türkiye Mozaiği kermesi

Etkinlikler kapsamında Hulûsi Efendi Vakfı’nın temsilcilik ve gönüllülerinin bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki iller getirdikleri yöresel ürünlerini Yusuf Paşa Bedesteni’nde açılan kermeste satış ve beğeniye sundu. Geliri, ihtiyaçlı öğrenciler ve vakfın faaliyetlerinde harcanmak üzere tertiplenen kermeste yapılan açık artırma ile çok sayıda ürün satıldı.

Konser ve gösterilere büyük ilgi

Etkinliklerin bu yılki finali konser ve gösterilerle yapıldı. Darende Güreş Alanı’ndaki etkinliklere çok sayıda gönül dostu ve vatandaş katıldı.

Etkinliklere katılan Nijerya’nın Suriye Büyükelçisi Mohammed Yousuf Babangideo yaptığı açıklamada Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı ülkede bir problem olduğunu ancak buna savaş denilmeyeceğini söyledi.

Ülkede uluslararası medyanın yansıttığı gibi, büyük bir savaş olmadığını kaydeden Yousuf Babangideo; “Beni Nijerya’dan insanlar arayıp çağırdılar fakat kamuoyunun dışarıdan gördüğü gibi büyük bir olay yok. Bu çözümlenebilecek bir olay ve Suriye hükümeti de çözüm için zaten çok fazla çaba sarfediyor” dedi.

Türkiye sözü geçen bir devlet

Türkiye sorunun çözümünde önemli bir pay sahibi olacağını ifade eden Babangideo; “Türkiye bölgede büyük bir güç, sözü geçen bir devlet. Türkiye’nin süreçteki rolünün tarafsız olması çok önemli. Bana göre ancak bu şekilde çözüme katkı sunabilir. Zaten çözümün gerçek sahipleri Suriyelilerin kendisidir. Bu sorunu çözecek olan da Suriyelilerin kendisi olacaktır. Türkiye bu durumda yan etken olmalıdır” diye konuştu. 

Güvenlik konusunda hiçbir sıkıntı görmediğini ve bu konuda çok rahat olduğunu vurgulayan Yousuf Babangideo; “Ben Darende’ye kendi arabamla eşimle birlikte korumalarımı almadan geldim. Dönerken de yine aynı şekilde gideceğim” şeklinde konuştu.

Yabancı misafirlerden övgü

Büyük İslam alimi İmamı Rabbani’nin Hindistan’da yaşayan torunu Muhammed Zubeyr ve Bosna Hersek Halil Hulûsi Efendi Dergahı temsilcisi Hişam Hafızoviç birer selamlama konuşması yaptı. Zubeyr ve Hafızoviç etkinliklere katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını, binlerce insanla aynı manevi atmosferi teneffüs etmenin güzelliğini yaşadıklarını söyledi.

Hizmet her canlı için

Hulûsi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Yağcı faaliyet olarak her canlıya hizmeti şiar edindiklerini belirtti. Yağcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “İnsanlığa hizmet misyonunu yerine getiren vakfımız, yaratılanı yaratandan ötürü sevmek şuuruyla hareket etmektedir”

Gönül mimarlarına ihtiyaç var

AK Parti Malatya Milletvekili M. Mücahit Fındıklı da yaptığı konuşmada siyasetçiler, yol, köprü ve diğer fiziki hizmetleri yapabileceğini ancak toplumun gönül mimarlarına ihtiyacı olduğunu söyledi. Fındıklı; “Siyasiler olarak bizler özgürlük alanlarını genişletirken, huzuru kaim kılmak için çalışırken güzel ahlakı tamamlamak için gelen Peygamberimizin varislerinin de eteğinden tutulması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Sanatçı ve gösteriler coşturdu

Dünya birincisi Mısırlı Hafız Sayed Metvalli Abdelaal’in Kur’an okuduğu programda Bosna Hersek’ten gelen Grup Hamza Boşnakça ve Türkçe parçalar seslendirdi. Kıyafetleri ve okudukları ilahilerle ilgi odağı olan Grup Hamza, Darende’de konser veren ilk yabancı grup oldu. Mehmet Emin Ay’ın tasavvuf musikisi okuduğu ve sema gösterisi yapılan programda Serdar Tuncer şiirler okurken, Uğur Işılak da seslendirdiği parçalarla coşkuyu taçlandırdı. Programda ayrıca Kafkas ekibi de bir gösteri sundu. Programın sonunda ise şerh, ebru, minyatür ve yağlı boya resim yarışmalarına katılanlara ödülleri verildi.

Protokolün önemli isimleri

Etkinliklere Malatya Valisi Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekilleri M. Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık ve Ömer Faruk Öz ile AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Eski Darende Kaymakamı Mehmet Kurdoğlu, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Kaptan, akademisyenler ve Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş katıldı.

Gençler sahayı coşturdu

Sahayı dolduran on bin civarında vatandaş etkinliği sonuna kadar büyük bir dikkat ve coşkuyla takip etti. Önceki yıllarda olduğu gibi vakfın gençlik kolları da tezahürat ve sloganlarla sahadaki programa ayrı bir renk kattı. Vatandaşlar ellerindeki vakıf ve Türk bayraklarıyla coşkuyu artırırken döviz ve pankartlarla etkinliğe farklılık katmaya çalıştı. Yediden yetmişe, kadınından erkeğine, gencinden yaşlısına Türkiye’nin dört bir yanından gelen onbin dolayındaki vatandaş organizeli bir şekilde hareket etti.

Organizeye tam not

Bu yıl otopark ve trafik sorunu yaşanmadı. İmam Hatip Lisesi bahçesine park ettirilen otobüslerdeki ve diğer araçlarla gelen vatandaşlar minibüslerle Somuncu Baba Camisi ve etkinlik alanlarına taşındı. Sahadaki etkinliklerden sonra da Ahmet Çokyaşar İlköğretim Okulu bahçesine park ettirilen otobüslerine bindirilen vatandaşlar memleketlerine doğru yola çıktı. Protokol ve diğer misafirlerin yemekleri için ayrı mekanlarda çok sayıda yer hazırlandı. Aylar öncesinden başlayan hazırlıklar gönüllü hizmet ekiplerinin gayretleriyle kusursuz bir şekilde tamamlandı.

 

     Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=539


Anahtar Kelimeler: