Başkanlar ilgiyle gezdi

Başkanlar ilgiyle gezdi

Başkanlar ilgiyle gezdi
Gündem 7.05.2011 16:17:00 1982 0

Tarihi Kentler Birliği Üyeleri, hayran kaldı

Tarihi Kentler Birliği toplantıları kapsamında, Malatya`ya gelen Birlik Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Özhaseki ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe`nin de aralarında bulunduğu çok sayıda belediye başkanı Darende’deki tarihi ve kültürel mekanları gezdi. Gezide Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı hemşehrimiz Prof. Dr. Metin Sözen, Danışma Kurulu Başkanlığını yaptığı Tarihi Kentler Birliği üyelerine Darende’yi tanıttı.

Kentsel dokular kayboluyor

Toplantının Malatya kısmında bir konuşma yapan Metin Sözen Türkiye`de tarihi mekanların korunması adına yeni bir dönüşüm hareketi başladığını bildirdi. ÇEKÜL Başkanı Prof. Sözen, ülkemizde son dönemde tarihi mekanların restorasyonları hakkında genel bilgiler verdi. Türkiye`de tarihi mekanların korunması adına yeni bir dönüşüm hareketinin başladığını kaydeden Sözen, 50 yıl içinde yapılan büyük yanlışlara değindi. Kentsel dokuların kaybolduğunu anlatan Sözen, tarihi mirasın niteliğine göre korunamamasının, çeşitli yasalar, yönetmelikler, uluslararası anlaşmalar olmasına rağmen gecikmişlik ve bir yanlışlığın egemen olduğunu söyledi.

Bir devrim hareketi

Sözen, şöyle konuştu: "Şimdi çeşitli kurumların bir araya gelerek buna dur diyeceği dönüşüm hareketinin başladığı bir dönemdeyiz. 21. yüzyıla girerken bu hareket her kesimin içinde olduğu yeni organizasyonlarla şekilleniyor. Hem kamunun içinde olduğu, hem sivillerin olduğu, hem yerel yöneticilerin olduğu, sivil toplum örgütlerinin destek verdiği bu politikada Tarihi Kentler Birliğinin kurulmasından bu yana da büyük bir dayanışma; büyük bir yarış uluslararası boyuta çıkacak somut sonuç alma hevesi başladı. Sanıyorum ki 21. yüzyılın başından itibaren bugüne kadar burada gördüğünüz gibi sokaklardan evlere, evlerden anıtsal yapılara, soyut mirastan somut mirasa kadar bir değişme söz konusu. Bunu Türkiye için bir devrim hareketi olarak görüyorum."

Malatya Valisi Ulvi Saran da Malatya`nın geçmişte pek çok farklı uygarlıktan ve tarihi dönemlerden izler taşıması münasebeti ile önemli bir tarihi kent misyonunu üstlendiğini anlattı.

Kerpiç yapılar yok olmuş

Tarihi Kentler Birliği toplantısının Malatya`da yapılmasının şehir adına oldukça önemli bir etkinlik olduğunu belirten Saran, "Bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. Tarihi ve geleneksel mirası korumaya yönelik ciddi çalışmalar başlattıklarını kaydeden Vali Saran, "Malatya sivil mimari özellikleri ile dikkati çeken bir şehir. Çarpık kentleşme nedeni ile pek çok tarihi yapı ve kerpiç yapılar önemli ölçüde yok olmuş olmakla birlikte mevcutları korumak ve muhafaza altına almakla yükümlüyüz" dedi. Pek çok tarihi eserin restore de edildiğini aktaran Saran, "Her ilçede ve beldede bir sokağı sağlıklaştırmak amacındayız. Battalgazi ilçesinde bir sokağı sağlıklaştırdık. Yeşilyurt, Darende ve Balaban devam ediyor. Gündüzbey ve Arapgir`e de yakında başlayacağız" ifadesini kullandı.

Darende’yi gezdiler

Malatya’daki toplantıdan sonra kentteki tarihi ve turistik mekanlar gezdirildi. Gezilerin finali Darende ile yapıldı. İlçemize gelen misafirlerle Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş ve Belediye Başkanı İsa Özkan bizzat ilgilendi. ÇEKÜL Vakfı Malatya koordinatörü Bekir Sözen Tarihi Kentler Birliği Üyelerini Darende’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Balaban’da kerpiç mimari gezisi

Heyet önce Balaban Beldesindeki kerpiç mimarili evleri inceledi. Malatya Valiliği tarafından yapılan sokak sağlıklaştırma çalışmasını inceleyen heyete belde hakkında bilgiler veren Balaban Belediye Başkanı Mehmet Kılıçer, misafirlere ıspanaklı ekmek ikram etti.

Heyet daha sonra Darende ilçe merkezinde bir dizi temaslarda bulundu. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, Kaymakam ve Belediye Başkanı ile Cumhuriyet tepesi ile eski evlerin yer aldığı bazı sokakları gezdi. Sözen ilçe merkezindeki sokak sağlıklaştırma çalışmaları için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ve Tarihi Kentler Birliği olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Heyet daha sonra Somuncu Baba Külliyesi, Darende Tanıtım Merkezi, Tohma Kanyonu ve Günpınar Şelalesini gezdi. Tiryandafil Otel’de yemek ikram edilen misafirlere ilçemizi tanıtıcı görsel dokümanlardan hediye edildi.

 

     Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=355


Anahtar Kelimeler: