Valilik yeni düzenleme yaptı

Valilik yeni düzenleme yaptı

Valilik yeni düzenleme yaptı
Gündem 25.03.2011 15:32:00 2091 0

Malatya Mahalli Çevre Kurulu, madencilik faaliyetlerinde bir defada 250 kilodan fazla dinamit kullanılamayacağını belirlerken, bu konudaki sınırlamalar ile alınacak önlemleri de açıkladı. Darende yakınlarındaki kum ocakları ve bölünmüş yol çalışmaları kapsamında bir defada tonlarca patlatılan dinamitler nedeniyle çevredeki tarihi eser ve binalarda çatlamalar oluşmasının ardından yapılan şikâyetler dikkate alınarak patlatma miktarına sınırlama getirildi.

Son dönemlerde yol çalışmaları nedeniyle tonlarca dinamitin patlatıldığı, özellikle TOKİ ve Zaviye Mahallesindeki binalarda çatlamalar oluşurken, depremi andıran sarsıntılar nedeniyle bölgedeki tarihi eserlerin de zarar görme ihtimali göz önünde bulundurularak getirilen sınırlamanın geç de olsa yerinde bir karar olduğu kaydedildi.

Vali Ulvi Saran başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararlar şöyle açıklandı: "Mahalli Çevre Kurulu, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) yönetmeliği kapsamı dışındaki madencilik faaliyetlerinde kullanılacak patlayıcı madde miktarı hakkında aşağıda maddeler halinde verilen hususlar uygulanacaktır.

Bir defada 250 kiloyu geçmeyecek

Madencilik faaliyetlerinde bir defada kullanılacak patlayıcı madde miktarı 250 kiloyu (Anfo ve Dinamit toplamı) geçmeyecektir. Patlatma yapılacak alanda delme-patlatma yöntemi kullanılacak olup galeri yöntemi ile patlatma kesinlikle yapılmayacaktır. 250 kilo patlayıcı bir defada patlatılmayacak, patlatma yapılacak alanda en az 6 delik delinecektir. Ocakta patlatma delikleri üstten wagon drill’le delinerek yapılacaktır.

Güvenlik birimleriyle hareket edilecek

En yakın yerleşim yeri dikkate alınacak, uygun güvenlik mesafesi olmayan yerlerde patlatma kesinlikle yapılmayacaktır. Ocakta yapılacak patlatmalardan kaynaklanacak titreşimi azaltabilmek için patlatmalarda gecikmeli kapsül kullanılarak etki alanı minimum seviyede tutulacaktır. Ocakta patlatma sırasında gerekli emniyet tedbirleri alınacaktır. Güvenlik birimlerinin haberi olmadan ve gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan patlatma yapılmayacaktır. Patlatma yapılmadan önce bölge halkına duyuru yapılacaktır. Faaliyet sahasında patlayıcı madde depolanmayacaktır."


Anahtar Kelimeler: