21. Yüzyılın Mevlanası

21. Yüzyılın Mevlanası

21. Yüzyılın Mevlanası
Kültür-Sanat 31.08.2008 15:45:00 9651 0

TRT Türk Sanat Müziği Müdürü Günpınarlı hemşehrimiz Suat Yıldırım, "Hacı Hulûsi Efendi; kişiliği, kültürü, sanata verdiği değeri, eğitime verdiği önemi, birleştirici kişiliği ile 21. yüzyılın Mevlâna’sıdır" dedi.

Baba tarafından Darendeli, anne tarafından Ordulu olan hemşehrimiz Yıldırım, 1966 yılında dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini babasının işi gereği Tarsus’ta devam etti. 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Dili Devlet Konservatuarından mezun olan Suat Yıldırım, mezuniyetinin ardından girdiği TRT Ankara Radyosu sınavını kazanarak 20 yıldır TRT’de ses sanatçısı, yapımcı, aranjörlük ve idarecilik görevine devam ediyor. Altı kardeşi olan Suat Yıldırım, işi gereği Ankara’da ikamet ediyor.TRT 1’in en sevilen canlı müzik programlarından ‘Akşam Sefası’’nın şefliğini yapmaya devam eden Yıldırım, 20 yılda yaptığı 200 bestesinin 50 tanesi TRT Repertuarından bulunurken 15 tanesiyle de ülkenin değişik yörelerinde ödüller aldı. 1,5 yıldır da TRT Türk Sanat Müziği Müdürlüğü yapan Suat Yıldırım, halen idari, şeflik ve ses sanatçılığı görevine devam ediyor.

Gelişmeleri görmek mutlu ediyor

Her yıl Darende’ye gelmeye çalıştığında ilçedeki gelişmelerden mutluluk duyduğunu ifade eden Suat Yıldırım, Kaymakamlık ve Hulûsi Efendi Vakfı’na teşekkür etti. Yıldırım Darende Haber’e yaptığı açıklamada: "Memleketimize ancak yaz aylarında gelebiliyoruz. Memleketimize her gelişimizde bir yenilik görmekten bir gurbette yaşayan Darendeli olarak mutlu oluyoruz. Özellikle Hulûsi Efendi Vakfı’nın yaptığı hizmetler çok güzel seviyededir. Vakfın ilçenin eğitiminin gelişmesi için yaptırdığı okul binaları çok güzel. İlçemizde özel okulların olması da bunu çok net bir şekilde gösteriyor" dedi.

Tanıtımda teknoloji kullanılmalı

Darende’nin Türkiye’nin doğal harikalarından biri olduğunu söyleyen TRT Sanatcısı Yıldırım, "İlçemiz ülkemizin cennet köşelerinden biridir. Bu cennet ilçeyi tanıtmak için dafa fazla çaba sarf edilmelidir. Teknoloji iyi kullanılarak tanıtım ağı güçlendirilmelidir. İnternetten bakıldığı zaman Darende’nin yeterli bilgi, resim ve video yok bunların artırılması gerekir. Vakfın sitesi ve Darende Haber’in sitesinin haricinde o kadar gelişmiş bir site göremedim" dedi.

Nasihat’i seslendirdim

1987 yılında bir ziyaretinde Hulûsi Efendi ile görüşerek Nasihat’i seslendirme isteğini yerine getirdiğini söyleyen Yıldırım, Nasihat’e iftar ve sahur programlarında her zaman yer verdiklerini anlattı.

Hulûsi Efendi’nin 21. yüzyılın Mevlâna’sı ve Divan-ı Hulûsi-i Dârendevî’nin ise önemli bir eser olduğunu aktaran Yıldırım, şu şekilde konuştu: "1987 yılında Hacı Hulûsi Efendi beni özel kütüphanesini gezdirmişti. O gezi benim çok hoşuma gitmişti. Hatta bana bir tane ‘Nasihat’ eserini vermişti. Bende onu ilahi olarak besteledim. Bu beste ise TRT Repertuarında yayınlandı ve arşivde bulunmaktadır. Nasihat iftar ve sahur programlarının vazgeçilmez ilahisi olmuştu. TRT’nin hem yayın ağı olarak hem yapısı olarak diğer kanallardan farklı bir ağırlığı vardır. Kanalın bir ciddiyeti var. Divan’dan ilahi formuna uygun şiirleri araştırıp okuyorum. Onları Vakıf yetkilileriyle karşılıklı olarak görüşüp Hulûsi Efendi divanından bir cd çıkartabiliriz. Hulûsi Efendi gerçekten çok değerli bir insan, biz ne zaman Darende’ye gelsek Hulûsi Efendi’yi ziyaret ederdik. Onun eserlerini TRT’de her zaman yayınlamak isteriz" dedi.

Örnek bir vakıf

TRT’deki görevi ve sanatçı kişiliği nedeniyle ülkenin değişik bölgelerinde geziler ve programlar düzenlediklerini söyleyen Yıldırım, bu gezilerde ki gördüğü vakıflarla Darende’deki Hulûsi Efendi Vakfı’nı karşılaştırdığından kalite farkının çok belirgin olduğunu söyledi. Vakıf ile gurur duymamanın mümkün olmayacağını belirten Yıldırım, Vakfın Darende ve Darendeliler için bir gurur abidesi olduğunu kaydetti. Suat Yıldırım: "Biz işimiz gereği gezip dolaşıyoruz. Ülke genelinde birçok vakıf ve kuruluş görüyoruz. Bu gördüklerimizi Hulûsi Efendi Vakfı ile karşılaştırdığımızda gerçekten vakıf ile gurur duymamak mümkün değil. Sosyal, kültürel, ekonomik ve sağlık anlamında yaptığı eserleri görüyoruz anlatıyoruz ve vakfımızla övünüyoruz. Bu tür ilçelerde genelde küçük sağlık ocağı tipinde hastaneler olurdu. Ama Darende’deki bu hastane birçok ilde yoktur. Gerçekten ben birçok ilde böyle bir hastane görmedim. Bu vesileyle vakfımıza teşekkür ediyorum. Hulûsi Efendi Vakfı saygın bir kurum olmasa zaten ülkenin değişik illerinden insanlar buralara gelip görmezler. Vakfın ayrım yapmaksızın her kesimi kucaklayan bir yapısı olması nedeniyle, her türlü görüş ve siyasi düşünceden insanlar buraya rahatça gelmektedir. Vakfın siyaset üstü bir kurum olması bu kadar sevilen ve güven duyulan yapısının örneğidir" dedi.

Suat Yıldırım`ın Sanatsal Yaşamı

Alâeddin Yavaşça, Selahattin İçli, Erol Sayan, Mefharet Yıldırım, Yalçın Tura, Nami Şenel, Hurşit Ungay, Haydar Sanal, Ercüment Berker, Necdet Varol, Serdar Öztürk, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Cafer Açın, Yılmaz Özer gibi hocalardan dersler aldım. Yararlandığım Topluluklar; TRT İstanbul Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu, Ahmet Özhan Tasavvuf Müziği Grubu, İ.T.Ü Koro ve Orkestrası, Alâeddin Yavaşça İ.T.Ü Türk Müziği Devlet Konservatuarı Erkekler Topluluğu

TRT’ de sunduğum programlar: Sahur Özel Programı ( TV1’de "Tasavvuf Müziği" Koro Şefi), Radyo4’te "Yeni Besteler" Programı, TRT 1’de "Akşam Sefası" Programı aranjörü ve orkestra şefi TRT repertuarındaki beste veya derlemelerin sayısı ve örnekler:50’ye yakın beste, Radyo ve televizyon için jenerik müzikleri, belgesel müziği Bunlardan üç örnek: Acaba aşık mıyım (Hicaz-Düyek), Duygu Çeşmesi (Nihâvend-Sofyan), Aşkın beni yıllarca helâk etti efendim (Sultân-ı Yegâh-Yürük Semâi)

Aldığı Ödüller: 1985’de Japonya’nın düzenledigi Uluslar arası Resim Yarışmasında Türkiye adına Dünya 2.liği, farklı türlerdeki beste yarışmalarında 15’e yakın ödül, ( Eurovision 1996 Türkiye Finali ) dahil.

Çıkardığı CD ve özel çalışmaları: T.R.T’nin izin verdiği Amatör Korolarda hocalık ve koro şefliği, aranjörlük vs.


Anahtar Kelimeler: