Duvarlarda çatlaklar oluştu

Duvarlarda çatlaklar oluştu

Duvarlarda çatlaklar oluştu
Gündem 5.02.2011 17:52:00 1928 0

Duvarları çatlayan tarihi camiye teknik inceleme

Darende’de 1718 yılında yaptırılan tarihi İbrahim Paşa Camisinin kemer ve duvarlarında oluşan çatlakların teknik heyet tarafından inceleneceği bildirildi.

Kaymakam Mehmet Aktaş, ilçe merkezindeki İbrahim Paşa Camisini gezerek İmam Mehmet Akpınar`dan eser hakkında bilgi aldı. 

Aktaş, yaptığı açıklamada, inceleme sırasında kendisine gösterilen taşıyıcı kemer ve duvarlarda oluşan çatlakların tehlike boyutuna ulaşmadan önüne geçilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

İki onarım görmüş

``Cami, ilçemize çok sayıda eseri kazandıran Hüseyin Paşa`nın oğlu tarafından 1718 yılında yaptırılmış. 1913 yılında Sultan Reşat döneminde Sivas Valisi Muammer Bey ve Darende Kaymakamı Süleyman Sırrı Bey`in gayretleri ile kapsamlı bir onarımdan geçmiş. 1988 yılında da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamir edilerek bazı düzenlemeler yapılmış. Zamanla binayı taşıyan ana kemerler ve duvarlarda çatlamalar oluşmuş. Çatlakların kemerlerin kilit kısımlarında olması esere daha fazla zarar verebilir. Bu nedenle teknik bir incelemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda yetkili kuruluşlarla gerekli yazışmaları yapacağız. Eserin onarılması geçmişimize sahip çıkma anlamında büyük önem taşıyor. İlçemizdeki tarihi yapıların tamamına yakını onarılarak gelecek nesillere kültürel bir miras olarak bırakılmaktadır.``

Camide kullanılan taşların ilginç bir yapısı olduğuna işaret eden Aktaş, kemerlerdeki nakışlar ve cevizden oyma kapıdaki süslemelerin estetiğe önem verilerek yapıldığını dile getirdi.


Anahtar Kelimeler: