Aşure tadında Alevi-Sünni birliği

Aşure tadında Alevi-Sünni birliği

Aşure tadında Alevi-Sünni birliği
Gündem 22.12.2010 10:10:00 3081 0

Darende’ye bağlı Yeniköy Köyündeki Alevi ve Sünni vatandaşlar Muharrem ayı nedeniyle evlerden toplanan malzemelerle yapılan ‘Birlik Aşuresi’yle yıllardan beri kardeşçe yaşadıklarını bir kez daha ortaya koydu. Törende bir konuşma yapan Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş; “Geçmişten ders ve ibret çıkararak ortak değerlerimizi burada olduğu gibi beraberlik içerisinde gelecek kuşaklara aktarmalıyız” dedi.

Yeniköy Köyü’nde düzenlenen ‘Birlik Aşuresi’ programında bir konuşma yapan Muhtar Mehmet Baş, Alevi ve Sünnilerin ortaklaşa yaşadığı köylerinde herkesin kardeşlik duygularıyla huzur içerisinde hayatını sürdürdüğünü kaydetti. Aşurenin köydeki bütün evlerden toplanan malzemelerle yapıldığına vurgu yapan Muhtar Baş; “Yüzyıllardır aynı köyde kardeşçe komşuluk yapıyoruz. Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz birlik aşuresi kardeşliğimizi daha da pekiştiriyor ve örnek bir tablo sergilediğimizi adeta haykırıyor” dedi.

Alevi-Sünni etle tırnak gibidir

Törene katılan Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş da ortak bir tarih ve inanca sahip insanlar olarak bu tür geleneklerin yaşatılması gerektiğini ifade etti. Kaymakam Aktaş; “Geçmişten ders ve ibret çıkararak ortak değerlerimizi burada olduğu gibi beraberlik içerisinde gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Vatandaşlarımızın bugüne kadar bu hasletleri başarı ve beraberlikle yürütmesi büyük mutluluk vermektedir. İslamiyet şemsiyesi altında yürüyen Alevi ve Sünniler etle tırnak gibidir, birbirinden ayrılmaz” dedi.

Kerbela’dan ibret alınmalı

Aşure dağıtımından önce bir konuşma yapan Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli ise Kerbela olayından ibret alarak, insanların kutuplara ayrılmaması gerektiğini vurguladı. Meşeli; “Günümüz Türkiye’sinde aramıza nifak tohumu saçmak isteyenler Emevilerin torunları yani Iraklılardır. 1330 yıldır Irak’ın başı bu yüzden beladan kurtulmuyor, bu onlara Allah’ın gazabıdır. Alevi ve Sünniler olarak gelişmeleri iyi takip ederek birbirimize kenetlenmeli ve saygı sevgi çerçevesinde, huzur ve kardeşlik duygularıyla kutsal vatanımızda yaşamaya devam etmeliyiz” dedi.

Törene Darende Belediye Başkan Vekili Yaşar Çalık, Malatya Valiliği Yazı İşleri Müdürü Durmuş Doğan, çevre halkı ve köylüler katıldı. Kaymakam Mehmet Aktaş, Darende Belediye Başkan Vekili Yaşar Çalık, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli’nin yaptığı duanın ardından kepçelerle vatandaşlara aşure dağıttı.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=79


Anahtar Kelimeler: