Yılların özlemi

Yılların özlemi

Yılların özlemi
4.12.2010 10:25:00 6377 0

Darende`ye bağlı Karabayır Köyünde yapılan ve vatandaşlar tarafından “100 yılın projesi” diye adlandırılan kapalı devre sulama projesinin tamamlanması ile yaklaşık 5 bin dönüm alan suya kavuştu.

Toplam maliyeti 402 bin 598 TL olan proje, maliyetinin yüzde 75`i olan 301 bin 949 TL Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından hibe yolu ile desteklendi. Yatırıma ait yüzde 25`lik katkı payı olan 100 bin 649 TL ise Darende Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından finanse edildi.

Modern sistemle sulama

İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Haluk Şener yapılan çalışmayla ilgili olarak verdiği bilgide, "Bu proje ile 5 bin dönüm kadar bir arazi sulanacak. Artık vatandaşların modern sulama sitemine geçmesiyle su, işçilik, enerji ve zaman kaybı olmayacak" dedi.

Haluk Şener açıklamasında; "Karabayır Köyü muhtarı 2009 yılı Kasım ayında bizlere müracaat ederek burada yapmış oldukları sulama çalışmalarından bahsetti. Zor şartlar altında yapılan çalışmanın günümüzde yetersiz olduğunu, Tohma Çayı`ndan alınan suyu 2 kademeli olarak basınçlı su motorları ile 4-5 bin metre boru ile terfi havuzlarına bastıktan sonra burada bulunan bahçeleri sulamak içinde toprak kanalları kullandıklarını anlattı. Tohma Çayı`ndan 412 metrelik yükseklikten bulunan kademeli havuzlara saniyede 45 litre olarak basılan suyun, toprak kanalların en uç noktasına vardığında 10 litre/saniye kaldığı ve bu suyun salma su ile arazilere dağılması, işçilik ve enerji maliyetinin yüksek olması bizleri düşündürdü. 2011 yılında tam randımanlı olarak mevcut arazilere su verilecek. Yapılan bu projede 12 bin 500 yüz metre boru döşendi. Uygun görülen yerlere su alma hidratları konuldu. Burada yapılan projeye köylümüzün de katkısı oldu. 3 tane havuzun bir tanesinin muhtarın babasının katkıları ile yapıldı. Burada yapılan pompa deposu köylünün katkıları ile yapıldı. Devlet-Vatandaş iş birliği bu projede görülmüştür" dedi.

Karabayır Köyü Muhtarı Hacı Altındemir, yapılan çalışmadan dolayı İl Özel İdaresi çalışanlarına teşekkürlerini bildirirken, ``Bu bizim için yüzyılın projesidir" dedi.


Anahtar Kelimeler: