Darende Lalesine tescil

Darende Lalesine tescil

Darende Lalesine tescil
Kültür-Sanat 3.06.2008 22:46:00 6062 0

-       Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen Türkiye Florasında Bulunan Lale ve Sümbül türlerinin “Kültüre Alınması” isimli proje kapsamında Türkiye’yi adım, adım gezen uzmanlar Darende’ye gelerek ilçede yetişen lale türlerinden örnekler aldılar.

AA Muhabirine açıklama yapan proje sorumlusu Yasemin İzgi Saraç, TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje çalışmalarına ışık tutacak örnekler açısından kendilerinin ve Darende’nin çok şanslı olduğunu ifade etti.

3 kişilik ekibiyle ülkenin bir çok bölgesini gezdiklerini söyleyen Saraç, Darende’de bulunan laleleri incelemek üzere ellerindeki kayıtlardan yola çıkarak ilçeye geldiklerini  belirterek, zor bulunan bir çeşit olması nedeniyle laleleri bulmakta zorlandıklarını anlattı.

Araştırdıkları lale soğanlarından Darende’den çok sayıda aldıklarını anlatan Saraç, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yapacakları detay incelemelerinin ardından Darende lalelerinin tescili için çalışma başlatacaklarını ifade etti.

Osmanlı döneminde Anadolu’dan Hollanda‘ya götürüldüğü bilinen lale günümüzde Hollanda ile özdeşleşirken, Türkiye’de doğal olarak yetişen lale türlerinin bilinçsizlik nedeni ile yok olma ile yüz yüze olduğunu anlatan  Yasemin İzgi Saraç, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde TÜBİTAK desteği ile yürütülen “Türkiye Florasında Bulunan Lale ve Sümbül Türlerinin Kültüre Alınması” projesiyle, doğada bulunan lalelerin ve sümbüllerin korumaya alınarak ilerleyen yıllarda yapılacak ıslah çalışmalarıyla Türkiye’ye yeni lale çeşitleri kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlandığını anlattı.

Lale ve sümbülün Türkiye’nin pek çok bölgesinde doğal olarak yetiştiğini belirten Saraç, proje kapsamında üç kişilik bir ekiple Türkiye’yi karış, karış dolaşarak doğal ortamdan lale soğanı topladıklarını anlattı.

Türkiye’nin doğal olarak florasında yetişen lale ve sümbüllerin, yapılaşma ve çiçek soğanlarının bilinçsizce sökülerek satılması nedeniyle yok olma ile yüz yüze geldiğini ifade eden Saraç, adeta doğada son kalan lale soğanlarını topladıklarını söyledi.

Topladıkları lale soğanlarını Enstitüye getirerek burada gen bankası oluşturduklarını belirten Saraç, bunun yanı sıra ülkemizde yetiştiriciliği yapılan 25 adet lale çeşidini de gözlem amaçlı ürettiklerini kaydetti. 25 Lale çeşidinin içerisinde Darende’de bulunan lale türlerini de ekleyeceklerini ifade eden Saraç, özellikle Zaviye Mahallesi çevresinde bulunan lalelerin korunması gerektiğini anlattı.

Proje tamamlandığında tüm lale türlerini içine alan bir veri tabanına sahip olacaklarını, bu türlerin, çeşit haline getirilerek üretimini sağlayacaklarını ifade eden Saraç, lale üretimini yaygınlaştırarak, ekonomik bir değer olarak laleyi tarıma kazandıracaklarını bildirdi.


Anahtar Kelimeler: