Darende´de Böğürtlen

Darende`de Böğürtlen

Darende´de Böğürtlen
28.08.2008 13:26:00 11305 0

Darende Tarım İlçe Müdürlüğü başlattığı bir projeyle vatandaşlara böğürtlen yetiştiriciliğini anlatıp ilçeye ek gelir kapısı oluşturuluyor.

Özellikle pasta endüstrisinde, meyve suyu, dondurma ve meyveli yoğurt yapımında kullanılan Böğürtlen bitkisi, ılıman iklim bölgelerinde, sup tropik iklim ve kutup İklim sınırlarına kadar yayılma alanı nedeniyle geniş yetişme alanına sahip olma özelliğiyle Darende’de ılıman iklimin hakim olduğu bir bölgede Böğürtlen yetiştiriciliğine başlandı.

AA Muhabirine açıklamada bulunan İlçe Tarım Müdürü Kürşat Murat Soylu, İlçe Tarım Müdürlüğü olarak müdürlükte görevli personelle ilçe halkının tarımla ilgili sıkıntılarını gidermenin yanında yeni projelere üreterek modern tarımdaki gelişmelere ayak uydurduklarını belirtti. Soylu, ekonomik olarak ta ilçe halkına alternatif projeler sunduklarını anlattı.

Irmaklı Köyünde yetiştiriciliğine başlanan 2 dekarlık Böğürtlen uygulama tarlasında, İlçe Tarım Müdürü Kürşat Murat Soylu, Müdürlük Teknik Elemanları, Sözleşmeli Mühendis Nejmettin Tuncal ve çiftçi Ali Rıza Gürbüz ile toprak hazırlığı yapılarak dikim çukurları hazırlanan bölgede böğürtlenlerin dikimi yapılarak çiftçilere yetiştiricilik konusunda gerekli bilgi ve talimatlar verilmeye başlandı.

-“Böğürtlenin anavatanıyız”-

Türkiye’nin böğürtlen yetiştiriciliğinde anavatan komunda olduğunu anlatan Tarım İlçe Müdürü Kürşat Murat Soylu, “ Böğürtlen Yetiştiriciliği meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alır. Dünyada ılıman iklim bölgelerinde, sup tropik iklim ve kutup iklim sınırlarına kadar yayılma alanı nedeniyle geniş yetişme alanına sahiptir. Ülkemiz böğürtlenin anavatanı sınırları içerisindedir. Böğürtlenler Anadolu’nun bir çok bölgesinde  üzerinde hava ve toprak neminin sağlandığı yerlerde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bir dekarda 300 adet kadar fidan sığarken yine bir dekardan alınan verim 2 ton civarındadır. Uzun ömürlü olan ürünler soğuklama isteği 800-1700 saat kadardır” dedi.

-“Ilıman bölgede yetişir”-

Toprak seçimine de dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Soylu: “Böğürtlenlere en uygun toprak; kumlu killi organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek iyi drene olabilen ve sürekli nemi sağlamış topraklarda başarılı şekilde yetiştiricilik yapılır. Toprak PH sı hafif asit veya nötr olmalıdır.(PH 6-7) Fazla kireçli ve tuzlu topraklara uygun değildir. Toprak derinliği en az 1 m olmalıdır. Hafif eğimli yerler yetiştiricilik için uygundur. Çok eğimli yerlerde teraslama tapılarak yetiştiricilik yapılabilir. Böğürtlenler organik maddeye fazla ihtiyaç duyarlar. Bitkilere fazla azot verilmesi meyvelerin yumuşamasına ve Pazar değerinin azalmasına neden olur. Çiçeklenme dönemi ve meyve tutumunda kesinlikle yağmurlama sulama yapılmamalıdır. Sulama toprak nemini sağlayacak şekilde yapılmalıdır”

-“Gıda sektörünün arananlarından”-

Üzümsü meyvelerin hasadının dikkatli ve zamanında yapılmasının gerekliliğine dikkat Çeken Murat Soylu, en uygun hasat zamanının sabah erken saatlerde 10:00 gibi yapılması gerektiğini söyledi. Kürşat Murat Soylu: “Böğürtlen meyveleri soğuk hava depolarında % 85-90 nem ve - 0,5 -0 C sıcaklıkta 5-7 gün muhafaza edilir. Böğürtlen meyveleri taze olarak tüketildiği gibi, meyve salatası yapılır. Derin dondurma (şoklama) ile muhafazaya alınıp uzun süre farklı değerlendirme şekilleri için hazır tutulabilir. Pasta endüstrisinde, meyve çayı, meyve suyu, konsantre ve likör yapımı, reçel, marmelat, jöle ve şekerleme endüstrisi, meyve tozu, meyve esansı, dondurma ve meyveli yoğurt yapımında kullanılmaktadır” dedi.


Anahtar Kelimeler: