Küçükbaş hayvanlar küpeleniyor

Küçükbaş hayvanlar küpeleniyor

Küçükbaş hayvanlar küpeleniyor
Gündem 6.11.2010 18:44:00 1774 0

Darende İlçe Tarım Müdürü İsmail Sönmez, güncelledikleri kayıtlar ve tespitlerine göre ilçe genelinde yaklaşık 25 bin civarında küçükbaş, 4 bin 500 adet de büyükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. İlçede kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmayacağına dikkat çeken Sönmez, devam eden aşılama ve küpeleme çalışması ile verileri güncellerken, hayvan profillerine ilişkin de detaylı bir kayıt tuttuklarını ifade etti.

İsmail Sönmez ilçe genelinde bulunan küçükbaş hayvanların küpelenmesi için başlatılan çalışmada sona yaklaştıklarını söyledi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde çalışmaların tamamlanacağını ifade eden Sönmez, "Küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasak. Küpesiz hayvanların sahipleri teşvik ve desteklemelerden de faydalanamayacak" dedi. Sönmez yüzde 70 oranında tamamlanan küpeleme ve aşılamaların kısa sürede bitirilmesi için kendisinin de saha çalışmasına katıldığını dile getirdi.

Desteklenmelerden faydalanabilmek için şart

Çalışmalar hakkında bilgi veren Darende İlçe Tarım Müdürü İsmail Sönmez, "Büyükbaş hayvanlarda küpeleme ve sisteme kaydetme çalışmaları başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Şimdi küçükbaş hayvanların küpelenerek kayıt altına alınmasını amaçlamaktayız. Koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, kayıt altına alınması ve işletmelerin tescili izlenmesi yönetmeliği yürürlüğe girmiş olup saha çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu bağlamda küçükbaş hayvan yetiştiricileri koyun ve keçilerini küpeletmeleri, koyun vebası aşılarını yaptırmaları ve sisteme kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Çalışmalarımız sırasında küçükbaş hayvan yetiştiricilerine, küpesiz koyun ve keçilerinin işletme dışına dahi çıkarılmasının yasak olduğunu, küçükbaş hayvancılıkla ilgili tüm desteklemelerden faydalanabilmeleri için küpeletme ve sisteme kayıt yaptırmaları gerektiğini de anlatıyoruz" dedi.

Küpesiz küçükbaş hayvan satılamayacak

Bundan sonra kurbanlık olarak küpesiz hayvan satılmayacağını ve satanlar hakkında ‘Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa’ göre işlem yapılacağını duyuran Sönmez, kulak küpelerinin, il ve ilçe müdürlüklerinin izni olmaksızın hiçbir surette sökülemeyeceği veya değiştirilemeyeceğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: