Bir eser daha kurtarılacak

Bir eser daha kurtarılacak

Bir eser daha kurtarılacak
Gündem 6.11.2010 18:24:00 1314 0

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Ozan Köyünde yer alan ve 8. yüzyıldan kaldığı belirlenen mescidin kurtarılması için çalışmaları hızlandıracaklarını söyledi. Anadolu’da Ayasofya’dan önce ibadethaneye çevrilen mabetler arasında yer alan Ozan Mescidi’nin restorasyonu için çalışmalar başlatıldı. 

İçler acısı halde

Kaymakam Aktaş köy gezileri sırasında görme fırsatı bulduğu tarihi yapının içler acısı halinin kendisini çok üzdüğünü ve define avcılarının yıllarca verdiği hasarın onarılarak eserin kurtarılması amacıyla başlatılan çalışmalara hız verileceğini bildirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen uzman heyetin restorasyon projesi çalışmalarını devam ettirmekte olduğunu belirten Mehmet Aktaş, yapının kenarlarındaki taşıyıcı kolonlarının alt kısımlarının çökmesi, tavanından kopan taşlar ve etrafındaki oyukların eseri tehdit ettiğini belirtti.

Girişimler hızlandı

Kaymakam Aktaş; “İslamiyet’in Anadolu’daki yayılışı sırasında Battal Gazi tarafından kiliseden mescide çevrilen eserin onarılması için girişimleri hızlandırdık. Eni 5 metre olan kare planlı yapı 7 metre yüksekliğinde, üzeri düz olmasına rağmen içi kavisli bir kubbe ile kapalıdır ve süslemeleriyle de dikkat çekmektedir. Böylesine bir eserin kurtarılması tarihe vefa anlamında çok önemlidir” dedi.


Anahtar Kelimeler: