Doğa Derneği Başkanı darende´yi ziyaret etti

Doğa Derneği Başkanı darende`yi ziyaret etti

Doğa Derneği Başkanı darende´yi ziyaret etti
Gündem 5.10.2010 17:06:00 1715 0

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken HES’leri yorumladı

“HES yaparak doğanın katledilmesi kabul edilemez”

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken Darende’yi ziyaret ederek bir dizi temaslarda bulundu. Başkan Eken, Türkiye’deki pek çok dere gibi Darende’deki Tohma Çayı üzerine de Hidro Elektrik Santrali (HES) kurulmasının planlandığını öğrendiğinde buna inanmak istemediğini kaydederek, HES yaparak doğanın katledilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Tohma Kanyonu, Somuncu Baba Külliyesi ve civarında incelemelerde bulundu. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya Bölge Koordinatörü Bekir Sözen’le ilçeyi gezen Eken yaptığı açıklamada, sarp kanyonlar ve yemyeşil kıyılara sahip olan Darende’deki Tohma Vadisi’ni Malatya’nın göz bebeği gibi koruması gerektiğini bildirdi.

İnanmak istemedi

Güven Eken; “Darende, Tohma Çayı’nı ziyaret etmeden önce böyle bir doğa ve kültür harikası ile karsılaşacağımı tahmin etmezdim. Somuncu Baba Külliyesini gezdim ve hayatımda ilk defa içinden bir pınar kaynayan bir türbe gördüm. Belli ki bu büyük ibadet merkezinin burada var olma nedeni, bölgenin hemen yanıbaşından geçen Tohma Çayı ve onun pınarlarıdır. Tohma Vadisi, sarp kanyonları ve yemyeşil kıyılarıyla Malatya’nın göz bebeği gibi koruması gereken bir yer. Malatya Valisi Ulvi Saran ve bölge insanlarının burayı yaşatma çabalarını duyunca çok mutlu oldum. Öte yandan, Türkiye’deki pek çok dere gibi burada da bir HES planlandığını öğrendim ve inanmak istemedim. Ben doğayı yaşatmanın ibadetin en güzellerinden biri olduğuna inananlardanım. Bu nedenle bu benzersiz yerde HES yaparak doğanın katledilmesini kabul edemiyorum. Tohma Vadisinin, içindeki tüm canlıların ve ev sahipliği yaptığı kültürün el değmeden korunması gerektiğini düşünüyorum. Eserlerini Tohma Vadisinde veren Hulûsi Efendi`nin Nasihat adlı şiirindeki sözlerinde yer aldığı gibi; ‘Garazsız hem ivazsız hizmet et her canlıya’ düşüncesinin yaşatılması gerektiği görüşünü savunuyorum” dedi.

Güven Eken, birçok doğal güzelliğin yer aldığı Darende’yi gezerek tanımaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://my.opera.com/Darendehaber/albums/slideshow/?album=4831712


Anahtar Kelimeler: