Muhtarın kampanyasına büyük destek

Muhtarın kampanyasına büyük destek

Muhtarın kampanyasına büyük destek
Gündem 5.10.2010 17:02:00 2696 0

Tohma Çayı üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES)’ine karşı imza kampanyası başlatan Zaviye Mahallesi Muhtarı Celalettin Ateş, girişimine 11 bin kişinin destek verdiğini bildirerek toplanan imzaları Darende Kaymakamlığı aracılığıyla yetkili kurumlara ulaştıracağını söyledi.

Doğal denge ve ekolojik yapıyı etkileyerek Darende bölgesine yarardan çok zarar vereceğini iddia ettiği HES’lerin uygun yerlere yapılmasını dile getiren Celalettin Ateş yaptığı açıklamada, turizm kenti olma yolunda ilerleyen ilçenin doğal yaşam alanlarını enerji üretme uğruna bozulmasına izin vermeyeceklerini bildirdi.

Cazibeye gölge düşürür

Muhtar Ateş, fizibilite çalışmaları yapan birkaç enerji firmasının Tohma Çayının Hacılar ve Zaviye Mahallesi arasındaki kısımlara kurmak istediği HES’lerin turizm kenti olan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Darende’nin cazibesine gölge düşüreceğini belirtti.

Celalettin Ateş; “2. Derece doğal sit alanı olan Tohma Kanyonuna HES kurmak istiyorlar. Burası ülkemizde ender yetişen kırmızı benekli alabalıkların doğal yaşam alanıdır, bu balıklar temiz serin sularda yavrular ve çoğalarak bazı hastalılara iyi geldiği tıbben ispatlanan şifalı canlılardır. Buraya bir HES kurulması öncelikle bu canlı türünün yok olması demektir. Suyun kanala alınarak bir süre taşınmasıyla, su yatağında akan miktarın azalması doğal yaşamı etkilemektedir. Bu çalışmaya karşı çıkmak için başlattığımız imza kampanyasına 11 bin kişi destek vermiştir” dedi.

Canlılara zarar vermeden yapılsın

Topladıkları imzaların toplumun tepkisi olduğuna vurgu yapan Ateş, bu kadar insanın karşı çıktığı bir çalışmanın yapılmasının toplumda doğuracağı zararların göz önünde bulundurulmasını istedi. İmzaları Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Malatya Valiliği ve ilgili bağlı kuruluşlar ile Sivas Anıtlar Kuruluna göndereceklerini söyleyen Celalettin Ateş, ülkemizde enerji üretilirken bu tür çalışmaları doğru yerlerde çevreye, doğal yaşama ve canlılara zarar vermeden yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: