Sokak sağlıklaştırma önemseniyor

Sokak sağlıklaştırma önemseniyor

Sokak sağlıklaştırma önemseniyor
Gündem 2.09.2010 14:56:00 1557 0

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran Darende’de kerpiç evlerin yer aldığı Sönmezler Sokağı’ndaki tarihi konakları inceledi. ÇEKÜL Vakfı Malatya Bölge Koordinatörü Bekir Sözen’in de katıldığı inceleme gezisinde sokak sağlıklaştırması yapılacak konaklar hakkında bilgi verildi.

Vali Saran burada yaptığı açıklamada son yıllarda turizmle bir ivme kazanan Darende’nin bu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmesi için ilçeye gelen insanlara alternatif gezi alanları oluşturma gayretini desteklediğini bildirdi.

Sokaklar yeniden canlanacak

Ulvi Saran; “İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından projesi hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığının ödenek ayırması beklenen sokaktaki konakların cephe iyileştirme çalışması evlerin toplu halde bulunduğu bu nostaljik sokağı yeniden canlandıracaktır. Bu sokağın bir özelliği de hem karayolunun kenarında olmasıyla, yoldan geçenlerin de ilgisini çekebilmesi, hem de çok sayıdaki tarihi, doğal ve turistik mekanlara yakınlığıdır. Yani, hem doğuyu batıya bağlayan çok sayıda ilin kullandığı karayolundan geçenler hem de buraya turistik amaçlı gelenlerin rahatlıkla gezebileceği bir konumdadır. Bu hususlar Darende’deki kerpiç mimarili evlerin tanınmasına büyük avantaj sağlayacaktır. İnşallah bu konaklar onarılıp düzenlendiği zaman, sokak eski nostaljik yapısına kavuşturularak geçmişimize sahip çıkmakla beraber, yerli ve yabancı turistlere de yeni bir gezinti alanı ortaya çıkacaktır. Buradaki konakların sokak sağlıklaştırma çalışması ilçenin değişik yerlerindeki kerpiç mimarili ev ve konaklar için de bir örnek teşkil edecektir” dedi.

Sırada Balaban evleri var

Vali Saran ayrıca ilçeye bağlı ve Malatya yolu üzerinde bulunan Balaban Beldesi’ndeki kerpiç evlerin de sokak sağlıklaştırma çalışmaları ile korunması gerektiğine dikkat çekerek, mimari yapılarıyla ilgi odağı olan beldenin Türkiye’deki ender yerleşim birimlerinden birisi olduğuna inandıklarını ifade etti.

Babacan’dan projeye destek istedi

ÇEKÜL Vakfı Malatya Bölge Koordinatörü Bekir Sözen Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali nedeniyle ilçemize gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan Darende’deki sokak sağlıklaştırma projelerine destek istedi. Proje hakkında bakana kısa bir bilgi ve gerekli notları ileten Sözen, ilçedeki konakların gerekli düzenleme çalışmalarıyla turizme kazandırılacağını dile getirdi. Bakan Babacan konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanıyla görüşme yapacağını bildirdi.


Anahtar Kelimeler: