90 ton çelik kullanıldı

90 ton çelik kullanıldı

90 ton çelik kullanıldı
Gündem 5.08.2010 09:40:00 2337 0

Somuncu Baba Külliyesinde yapımı devam eden ilave cami inşaatında özel imal edilen çelik konstrüksiyon ile çatı kısmı tamamlandı. Hulusi Efendi Vakfı tarafından yapımı sürdürülen ve geçtiğimiz yıl temeli atılan cami inşaatında 90 tonluk çelik konstrüksiyonlu çatı sistemi devasa bir vinçle monte edildi.

90 tonluk çatı

Çalışmalar hakkında bilgi veren vakfın inşaat mühendisi Veysel Aydoğan, 676 metrekarelik cami alanının direksiz bir çatı sistemi ile ferah bir mekana sahip olacağını söyledi. Karabük’te projesini kendisinin hazırladığı çatı sisteminin Bolu Gerede’de Teknotes adlı firmada üretilerek İskenderun’dan Darende’ye gelen Erdemirler Nakliyat’a ait devasa vinçle yerine monte edildiğini kaydeden Aydoğan, 90 ton ağırlığındaki çatının 20 kolon üzerine 20 kirişle ortadaki fenere monte edilerek özel bir sistemle bağlandığını ifade etti.

900 metrekare

30 x 30 metre genişliğindeki çatının 900 metrekare alandan oluştuğuna dikkat çeken Veysel Aydoğan, su ve ısı yalıtımı yapılacak olan çatının üzerinin kurşunla kaplanacağını bildirdi. Çatının iç kısmının Sapella ahşabıyla kaplanarak güzel bir görünüme kavuşacağını sözlerine ekleyen Aydoğan, inşaat çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanabileceğini belirtti. Kolonlar üzerine monte edilen çatının 4.5 metre yüksekliğinde olduğunu, ortadaki fener kısmının ise yerden 15 metre yüksekliğinde olduğuna vurgu yapan Veysel Aydoğan, caminin hali hazırdaki binalarla uyumlu bir şekilde inşa edilmekte olduğunu dile getirdi.

Aynı anda 3 bin 500 kişinin namaz kılabileceği 2.5 kattan oluşan ilave kısmın cemaat kapasitesini 5 bine çıkaracağını anlatan Aydoğan, gelen ziyaretçi sayısı göz önünde tutularak ihtiyacı karşılamasını beklediklerini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: