Binlerce imza toplandı

Binlerce imza toplandı

Binlerce imza toplandı
Gündem 4.08.2010 17:47:00 2265 0

Zaviye Mahallesi Muhtarı Celalettin Ateş, doğal denge ve ekolojik yapıyı etkileyerek çevresel etkileriyle bölgeye yarardan çok zarar vereceğini iddia ettiği Tohma Çayı üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES)’ine karşı imza kampanyası başlattı. Somuncu Baba Cami önüne kurduğu standla vatandaşlara HES’lerin Darende’de doğuracağı zararları anlatan Ateş, 4 günde 4 bin imzayı bulduklarını söyledi.

Celalettin Ateş, fizibilite çalışmaları yapan birkaç enerji firmasının Tohma Çayının Hacılar ve Zaviye Mahallesi kısımlarında kurmak istediği HES’lerin turizm kenti olma yolunda ilerleyen Darende’deki doğal yaşam alanlarını enerji üretme uğruna bozacağını kaydetti.

Hiçbir mantıkla bağdaşmaz

Muhtar Ateş; “Hacılar ve Zaviye Mahallesi arasında 2. Derece doğal sit alanı olan mevkiye HES kurmak istiyorlar. Burası ülkemizde ender yetişen kırmızı benekli alabalıkların doğal yaşam alanıdır, bu balıklar temiz serin sularda yavrular ve çoğalarak bazı hastalılara iyi geldiği tıbben ispatlanan şifalı canlılardır. Buraya bir HES kurulması öncelikle bu canlı türünün yok olması demektir. Suyun kanala alınarak bir süre taşınmasıyla, su yatağında akan miktarın azalması doğal yaşamı etkilemektedir, bunun canlı örneği Darende’nin hemen yukarısında ve çıkışındaki santrallerde görülmektedir. Üstelik burası turizmle dünyanın dört bir tarafından insanların geldiği, güzelliklerine hayran kaldığı bir yerdir, böylesine güzellikleri enerji üretme uğruna yok etmeyi düşünmek, hiçbir mantıkla bağdaşmaz” dedi.

Doğru yerlerde yapılmalı

Topladıkları imzaları Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Malatya Valiliği ve ilgili bağlı kuruluşlar ile Sivas Anıtlar Kuruluna göndererek seslerini duyurma çalışacaklarını ifade eden Celalettin Ateş; “Ülkemizin enerji üretilmesine ihtiyacı olduğu doğrudur ama bunu doğru yerlerde yapmak gereklidir” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: