Vali kanyonları gezdi

Vali kanyonları gezdi

Vali kanyonları gezdi
Gündem 4.08.2010 17:00:00 1651 0

“İnsanların çevrelerini keşfetmeleri lazım”

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran Darende’deki kanyonlarda incelemelerde bulundu. Rafting ve doğa sporları yapılan alanları gezen Vali Saran, “Burayı Türkiye’nin önemli su sporları macera turizmi ve doğa sporları açısından etkinlik yapılabilecek temel parkurlar arasına dâhil etme aşamasına geldik. Bu Darende, Malatya ve ülkemiz için büyük bir kazançtır” dedi.

Vali Saran, Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak ve Darende Rafting ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Celalettin Ateş’le kanyonları kuşbakışı açılarından inceleyip, Tohma Çayı sularında rafting yaparak kürek çekti.

Su sporları önem kazandıracak

Darende’de son zamanlarda üzerinde dikkatle durulan ve gerekli ilginin uyanmış olduğu su sporlarının tekrar değerlendirilmesine vurgu yapmak için bir etkinlik düzenlediklerini kaydeden Ulvi Saran; “Tohma Çayı’nda Gençlik Spor İl Müdürümüz, Malatya Kano-Rafting Kulübünden arkadaşlar ve Darende Rafting ve Doğa Sporları Kulübü üyeleriyle rafting yaptık. Su sporlarının insana sağlamış olduğu son derece huzurlu ve enerji kullanımını sağlayan oldukça yararlı bir faaliyet gösterdik. Su sporları insanın hem kişisel yani bedeni gelişimini hem çalışmaya bağlı yorgunluklardan oluşan stresin atılması hem de çevreye ve tabiata karşı olan bakış açısını geliştirmesi için son derece yararlı bir imkân. Gelecekte çok şeyler beklediğimiz Darende’de su sporlarının önem kazanması açısından bir faaliyet yürütmüş olduk” dedi.

Kanyonlar Darende için şans

Darende’nin doğal yapısı, güzellikleri, bitki örtüsüyle Malatya’nın çok nadide bir ilçesi olduğuna vurgu yapan Saran; “Bir taraftan burada manevi bir kültür havası manevi bir ortama sahip olması itibariyle önem taşırken, diğer taraftan Somuncu Baba Külliyesinin yanı başından akan Tohma Çayının geçtiği kanyon ilçe için büyük bir şanstır. Yerli ağırlıkta olmak üzere yabancı turistlerin de ilgi odağı olan kanyon çevredeki doğal güzellikleri görmek için gelenleri adeta büyülüyor. Bu fırsattan istifade ederek su sporları yapma imkânına kavuşmaları da güzel avantajdır. Tabii burada çok hırçın bir su tabiatı yok, toplamda 8 kilometrelik alanda rafting yapılabiliyor, sakin akan zorluk derecesi şiddeti itibariyle başlangıç aşamasındaki spor meraklıları için oldukça uygun bir parkur” diye konuştu.

Ozan Kanyonu gün ışığına çıkarıldı

Darende’nin sınırlarındaki Ozan Köyünden başlayan ve Keklikpınarı Köyünden çıkılan yerde 15 kilometrelik bir mesafenin üstünde son derece çetin tabiat şartlarının bulunduğunu bildiren Vali Saran etrafının dar ve dik kayalık yamaçlarla çevrili kanyonun başından sonuna kadar geçilmesinin ancak su araçlarıyla mümkün olduğunu belirtti. Saran; “Bundan birkaç hafta önce burası keşfedildi. Zorluk derecesi Darende’nin içinden geçen Kanyona göre çok çok daha üstün niteliktedir. Su miktarı en az buranın 2.5 katından fazladır. Heyecan verici kısımları var. Darende’deki deneyimli sporcuların buradan ilk defa sudan geçişleriyle böyle bir kanyon gün ışığına çıkarılmış oldu. Burayı Türkiye’nin önemli su sporları macera turizmi ve doğa sporları açısından etkinlik yapılabilecek temel parkurlar arasına dâhil etme aşamasına geldik. Bu Darende, Malatya ve ülkemiz için büyük bir kazançtır” dedi.

1 milyon insan, bu güzellikleri farketmeli

İlçedeki Günpınar Şelalesinin kaynağından suyun aktığı yere kadar olan alanın da trekking yapılacak şekilde güzergahında doğayı bozmadan ve etrafının yapısına uygun biçimde düzenlemeler yapılması gerektiğini de ifade eden Ulvi Saran; “Günpınar’daki alan çok güzel topoğrafik özellikleri olan kayalık yamaçları, küçük gölcüklerin yer aldığı bir parkur. Tüm bunlar hazırlamış olduğumuz Malatya Kültür, Turizm Portalına dahil edilecek. Bütün özellikleri ve görüntüleriyle bu tür doğa ve su sporu alanları kayda geçirilecek. Böylelikle Malatya coğrafi imkânlarının topoğrafik özelliklerinin doğal güzellikleriyle sularıyla, dağlarıyla, yamaçlarıyla vadileriyle hatta baraj gölüyle aslında birçok imkâna sahip olduğunu göstermiş olacağız. Öncelikle Malatya ve çevresinde yaşayan 1 milyon insanın, burada böylesine güzel bir takım zenginliklerin bulunduğunu fark etmelerini sağlayacağız” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: