Yılların özleminde sona gelindi

Yılların özleminde sona gelindi

Yılların özleminde sona gelindi
Gündem 16.07.2010 15:54:00 2271 0

Sivas Valisi Ali Kolat, Darende’de 6 bin hektar araziyi sulayacak Gökpınar Projesinde incelemelerde bulundu. Vali Kolat, yılların hayali olan Gökpınar’ın gerçekleşmesini görmenin mutluluğunu yaşadığını ve projenin bölgenin kaderini değiştireceğini söyledi.

Eşi İlksen Kolat’la birlikte katıldığı Malatya Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali`nin ardından Darende’de sıla-i rahim yapan Vali Ali Kolat, Balaban Beldesinde anne ve babasının mezarlarını ziyaret edip, akrabalarıyla görüşerek hasret giderdi.

78 km uzunluğunda

Kolat daha sonra Sivas’ın Gürün ilçesinden başlayıp, Darende’nin Aşağıuluğınar Beldesine kadar 6 bin hektar araziyi sulayacak olan ve kanalına su verilen Gökpınar Projesini inceledi. Vali Kolat’a teknik bilgi veren DSİ yetkilileri toplam 78 kilometre uzunluğundaki kanal ve boru sistemine su verildiğini, ana arterin tamamlandığını ancak yan kanalların bitmesiyle sistemin tam olarak faaliyete geçeceğini bildirdi. Yetkililer Gökpınar Projesinden Darende ilçe merkezi, Balaban, Aşağıulupınar ve Yenice Beldeleri ile Yazıköy, Çukurkaya, Günpınar, Başdirek, Karaoğuz ve Yavuzlar Köylerinin faydalanacağını belirtti.

Çiftçilerin yüzü güldü

Çalışmaları inceleyen Kolat, sulama kanalında ve boruya giriş alanlarında yaptığı incelemenin ardından verilen suyun çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü bildirdi. Gençlik yıllarından beri kendisinin de özlemle beklediği projeyle vatandaşların daha fazla kayısı üreteceğine dikkat çeken Kolat, suyla birlikte alternatif üretime de yönelme olacağını ifade etti.

65 Milyon TL’lik proje

Projede son aşamaya gelindiğine değinen Kolat; “Gökpınar, günümüz fiyatlarıyla toplam 65 Milyon TL’lik bir projedir ve uzun süredir devam etmektedir. Bu projeyle 6 bin hektar arazi, yüzbinlerce kayısı ağacı suyla buluşacak. Bazı yıllar ödenek aktarılamadı, bazı yıllar ödenek yeterli miktarda olmadı ama bugün sona gelindiğini memnuniyetle görmekteyiz. Bu konuda bütün köylerimizin bir beklentisi vardı, inşallah bu beklentiler karşılanmış oluyor. Hakikaten önemli bir proje olan Gökpınar sulaması, rahmetli Özal’ımızın üzerinde durduğu bir çalışmaydı. Bu projede bütün Malatyalıların, DSİ yetkililerinin, Enerji Bakanımızın, Çevre ve Orman Bakanımızın herkesin katkıları var. Ben herkese teşekkür ediyorum, müteahhit firma da büyük bir gayretle, özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah Gökpınar Projesi bu bölgenin kaderini değiştirecektir. İleriye dönük büyük beklentiler beslenmektedir. İnsanlarımızın bu sudan çok yararlanacağını ve bölgemizde farklı ürünler yetiştirmeye başlayacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Balaban Belediye Başkanı Mehmet Kılıçer, İl Genel Meclis Üyesi Mehmet İnci ve öteki yetkililerin eşlik ettiği Vali Kolat daha sonra Gökpınar Projesiyle sulanan bahçelerde kayısı topladı ve vatandaşlarla sohbet etti.


Anahtar Kelimeler: