Zengibar´a sahip çıkılyor

Zengibar`a sahip çıkılyor

Zengibar´a sahip çıkılyor
Gündem 3.07.2010 13:28:00 1840 0

Onarılırken çevresi de düzenlenecek

Persler döneminden beri çeşitli uygarlıkların kullandığı, giriş kapısı ve bazı kalıntıları ayakta olan Darende’deki Zengibar kale kapısı onarılırken, eseri turizme kazandırmak amacıyla çevre düzenleme çalışmaları da yapılacak.

Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehircilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ocakçı ile onarılacak eser üzerinde incelemelerde bulunarak, peyzaj ve çevre düzenlemeleri ile ilgili tespitlerde bulundu.

Önemli aşama geride kaldı

Kaymakam Uzunparmak, Zengibar kale kapısının onarımına önümüzdeki günlerde başlanılacağını söyledi. Uzunparmak, yüksek bir kaya yapısı üzerine kurulu bulunan ve Farsça yekpare kale anlamındaki ‘Seng bar’ kökünden gelen ve günümüzde Zengibar olarak bilinen kale kapısının daha fazla tahrip olmasını önlemek amacıyla başlatılan çalışmalarda önemli aşamaların geride kaldığını bildirdi.

Bütünlük arzedecek

Murat Uzunparmak; “Zengibar’ın onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli ödeneği tahsis etti. Projesi hazırlanan ve gerekli kurullardan onaylanan restorasyon işlemi önümüzdeki günlerde yapılmaya başlanılacak. Kale kapısının onarılmasıyla bu alanı hem yakınındaki turizm değerleri arasına katmak adına hem de çevre düzenlemelerini belli bir düzen içerisinde yapmak istiyoruz. Eskiden yapılan yolu genişleterek araçların kale kapısı yakınına ulaşabileceği düzenlemeler kapsamında otopark, seyir terasları, yürüme yolları gibi peyzaj işlemlerini de gerçekleştireceğiz. Bu anlamda tecrübelerinden her zaman yararlandığımız hemşehrimiz Sayın Prof. Dr. Mehmet Ocakçı ile bir dizi incelemeler yaptık, çalışmalarımız tamamlandığında çok güzel bir düzenleme ortaya çıkacak. Zengibar kalesi de yakınındaki diğer turizm değerlerimize ayrı bir değer ve anlam katacak” dedi.

Gelecek kuşaklara miras

İstanbul Teknik Üniversitesi Şehircilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ocakçı da geçmişin izlerini taşıyan ve gelecek kuşaklara bir miras olarak kalacak kale kapısının onarılmasıyla tarihe sahip çıkma anlamında çok faydalı bir hizmetin yerine getirileceğini ifade etti.

Prof. Ocakçı; “Yalnız minareler, tarihi Bedesten, Somuncu Baba, Tohma Kanyonu, Hasan Gazi Şehitler Abidesi gibi bir birine yakın tarihi dokunun tacı şeklinde hakim bir tepede bulunan Zengibar kale kapısı onarılmasının yanı sıra turizme de kazandırılacaktır. Eser yalnızca onarılmakla kalınmayacak, ilçeye gelen turistlerin gezip görmeleri de sağlanacak. Bu anlamda ihtiyaca cevap verecek nitelikte doğal yapı ve çevresel faktörleri de göz önünde bulundurarak bazı düzenlemeler gerçekleştireceğiz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: