DRAFT bir ilki başardı

DRAFT bir ilki başardı

DRAFT bir ilki başardı
Gündem 4.06.2010 18:33:00 2456 0

Darende Rafting Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (DRAFT) üyeleri Ozan Kanyonunda 4 kişilik grup ile rafting yaptı. Kanyonu ilk defa bot ile geçen grup, keşif sırasında incelemelerde bulundu. DRAFT Başkanı Celalettin Ateş, arkadaşları ile birlikte zorlu parkuru aşarak, tespitlerde bulundu.

Malatya Valiliği tarafından yürütülen su sporları ve altyapısının geliştirilmesi çalışmaları sonucunda Darende`nin Ozan Köyünde yeni bir kanyon keşfedildi. Vali Ulvi Saran, yaptığı açıklamada, Malatya ve Darende halkı tarafından bilinen, Tohma suyunun içinden geçtiği ve öteden beri rafting yapılan yerin dışında yeni bir kanyona rastladıklarını belirtti.

Saran, Tohma suyunun daha sonraki bölümlerinde, çevreden gelen suların da katılımıyla oluşan kanyonun yüksek miktarda akıntıya sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

`Darende ilçemizde uzun zamandan beri rafting yapılan Tohma suyu, Ozan Köyünden sonra yeni bir kanyona giriyor. Kanyon, etrafı son derece dik ve sarp yamaçlarla çevrili bir fiziki yapıya sahip. Suyun girdiği ve kilometrelerce sonra çıktığı yere şu ana kadar insanlar ulaşamamış.`

Profesyonel rafting sporcuları inceledi

Vali Saran, keşfedilen bu kanyon için İstanbul ve Malatya`dan profesyonel rafting sporcularından oluşan bir grup kurulduğunu ifade ederek, bu grubun kanyonda hem inceleme yaptığını, hem de kanolarla bir baştan diğer başa geçme başarısı gösterdiğini bildirdi.

Saran, rafting sporcularının olumlu görüş bildirmeleri üzerine buranın Türkiye genelinde tanıtımı için çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini, ulusal bir rafting yarışmasının burada yapılması için gayret göstereceklerini kaydetti.

Kanyona ancak profesyonel sporcularla girilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Saran, `Buradan geçilmesi ancak kano ve botlarla mümkün. Düzenli bir keşif yapılmadığı için şimdiye kadar uzunluğu insanlar tarafından bilinmiyordu` dedi.

Su sporları için yeni bir güzergâh olacak

İncelemeler sonucunda kanyonun, Türkiye`de su sporlarıyla uğraşanlar için yeni bir güzergâh olacağının belirlendiğine dikkati çeken Saran, şu bilgileri verdi:

`Uzay fotoğraflarından gördüğümüz ve fikir sahibi olduğumuz kanyon üzerinde profesyonel sporculardan oluşan keşif kolu ekibimiz, Ozan Köyünden girip, Kara İbrahim Köyünden çıkmak suretiyle 5 saat 30 dakika süren inceleme yaptı ve 18 kilometrelik kanyonun su sporlarıyla uğraşanlar için yeni bir güzergâh olabileceği bilgisini verdi. 24 metreküp civarında debiye sahip olan kanyonun hafif, orta ve ileri şiddetteki zorluk derecelerine sahip olmasının macera severler için ayrı bir heyecan olacağı düşünülüyor.`


Anahtar Kelimeler: