3 ayrı santral yapılıyor

3 ayrı santral yapılıyor

3 ayrı santral yapılıyor

Darende’de Tohma Çayı üzerine kurulan ve kanala alınan suyun düşüş yapmasıyla enerji elde edecek Güdül 1 Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaat çalışmalarının ardından 15 Mayıs 2010 günü test üretimine geçti. 2 tribünü bulunan 2.8 megawatt’lık Güdül 1 HES’inin yılda 13 milyon kilowatt saat enerji üretmesi planlanıyor.

Regülatör kapakları açıldı

Güdül 1 HES’ini inşa eden İma Mühendislik firması Proje Müdürü ve Şantiye Şefi Ümit Altıntop, yaptığı açıklamada inşaat çalışmalarının tamamlanması ile 15 gün sürecek test üretiminin startını verdiklerini bildirdi. Regülatördeki kapakları açarak kanala su verdiklerini söyleyen Altıntop, büyük bir heyecanla bekledikleri güne ulaşmanın sevinci içinde olduklarını belirtti.

Yüzde 66 verimle çalışacak

200 dönümlük alanda biriken 50 milyon metreküp suyu kurdukları regülatörle 4 kilometrelik kanalla yükselterek 7 bin tonluk devasa havuzda toplayıp oluşan basınçla düşüş yaptırarak tribünleri çevirme suretiyle elektrik enerjisi üreteceklerine dikkat çeken Altıntop, HES’in yüzde 66 verimle çalışacağını kaydetti.

Suyun yüzde 30’u yatağında

Ümit Altıntop yap-işlet-devret modeli ile yapılan Güdül 1 HES’inin 49 yıl süreyle firmaları tarafından işletileceğini belirten Altıntop; “Suyu aldığımız regülatörde 15 metreküp/sn su var, kanalımızın taşıma kapasitesi 11 metreküp/sn’dir. Biz doğal yaşam şartlarını, çevredeki canlıların varlıklarını sürdürebilmesini göz önünde bulundurarak yapılan anlaşmalar çerçevesinde suyun yüzde 30’u yatağında kalması şartıyla kalan kısmını kanala alarak enerji üreteceğiz ve 4 kilometre sonra aldığımız suyu santral binasının çıkışında yeniden yatağına bırakacağız. Çevredeki doğal yaşamı çok fazla etkilemeden enerji üreteceğiz” dedi.

50 Milyon Dolar’lık yatırım

Altıntop firmaları tarafından Tohma Çayı üzerinde 2 ayrı HES inşaatının daha sürdüğünü ve 2011 yılında Güdül 2 HES’inin 2014’de de Merkez HES’in tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

2008 yılı Ekim ayında inşaat çalışmalarını başlattıkları Güdül 1 HES’inin 8.5 Milyon Dolar’lık bir yatırım olduğuna dikkat çeken Altıntop diğer iki HES’le birlikte toplam 50 Milyon Dolar’lık bir yatırımın gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Serzenişlere yanıt

Çevredeki doğal yaşam şartlarını etkiledikleri iddialarını da yanıtlayan Altıntop; “Güdül 2 HES’inde bin 100 ve 670 metrelik iki tünel olacak ve toplam 11.5 kilometre uzunluğunda kanal yapımı gerçekleştireceğiz. Regülatörde topladığımız suyu kanala aldıktan sonra santral çıkışında yeniden yatağına bırakacağız. Merkez HES’de de 10.5 kilometrelik kanalla yine üçüncü regülatörümüzde kanala aldığımız suyu enerjiye dönüştürdükten sonra hiçbir kayıp olmadan Tohma’ya bırakacağız. Tohma yatağında şu anda 15 metreküp su var, bu mevsimsel olarak değişkenlik gösteriyor ancak biz her zaman en az yüzde 30 oranında suyun yatağında olmasını sağlayacağız. Dolayısıyla Tohma civarındaki canlı yaşamın sürdürülmesini en asgari şekilde etkilemiş olacağız. Vatandaşlarımızın bu konudaki serzenişleri, konunun tam anlaşılmamış olmasındandır. Güdül 1 regülatöründen itibaren kanala alınan su Merkez HES’ten sonra yatağına bırakılacak zannediliyor, oysa ki regülatörlerimiz belli aralıklarla kurulmaktadır. Kanala alınan su da hiçbir kayba uğramadan yeniden yatağına bırakılmaktadır” diye konuştu.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://my.opera.com/Darendehaber/albums/slideshow/?album=3423112