Haziran sonunda bietcek

Haziran sonunda bietcek

Haziran sonunda bietcek
4.06.2010 17:54:00 7101 0

Uğradığı don zararı nedeniyle çiçek ve çağla durumunda iken büyük zarar gören kayısı ağaçlarındaki hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Darende İlçe Tarım Müdürü Hikmet Yener Şen, 12 personelle 3 grup halinde devam eden hasar tespit çalışmalarının Mayıs ayı sonuna kadar süreceğini ve verilerin sisteme girilmesinin Haziran ayı içerisinde bitmesini beklediklerini bildirdi.

Köyler sıra ile taranacak

Darende İlçe Tarım Müdürü H. Yener Şen, yaptığı açıklamada bakanlıktan gelen emir doğrultusunda oluşturulan teknik heyetlerin köyleri belli bir sıra ile tarayarak arazilerde incelemede bulunduklarını, çağla durumu ve meyve tutumunu belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Veriler ÇKS’ye girilecek

H. Yener Şen; “Yaşanan don olayı nedeniyle kayısıda meydana gelen hasarın tespit edilmesi için başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Zararın tespit edilmesi için alınan kararların ardından oluşturduğumuz ‘İlçe Hasar Tespit Komisyonu’ arazi çalışmalarını sürdürmektedir. Belli bir sıra ile heyetler kasaba ve köylerde bütün bahçelerde ağaçları incelemektedir. Köylerde muhtarlar heyetlere eşlik etmektedir. Arazi tespitlerinin bitmesinden sonra hasar tespit cetvelleri internet aracılığıyla Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne girilecektir. Net zarar oranı bu çalışmanın ardından belli olacaktır. Bu çalışmaların Haziran ayı içerisinde bitmesini bekliyoruz” dedi.

Rekolte dörtte bire düşecek

H. Yener Şen, meyve veren 1 milyon 350 bin civarında ağaç olduğunu ve 13 bin 450 ton rekolte ile Malatya’da en fazla kayısının üretildiği ilçe olma özelliğini taşıyan Darende’de bu yıl rekoltenin dörtte bir oranında beklendiğini ifade etti.

Şen, yaptıkları incelemeler sonucunda bin 100 metrenin altındaki rakımlı yerlerde Kabaaşı, Ziraat, Hacı Kız çeşitlerinde, rakımı bin 100 metrenin üstündeki yerlerde ise Hacı Haliloğlu çeşidinde çok seyrekte olsa meyve görüldüğüne işaret etti.

Yener Şen ayrıca hasardan dolayı herhangi bir ödeme yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgiye sahip olmadıklarını sadece kendilerine verilen emir doğrultusunda tespitlerde bulunduklarına vurgu yaptı.


Anahtar Kelimeler: