Tarih: 23.08.2024 11:49

Deneme ekimi yapılan Özbek kavunu Darende’yi sevdi

Facebook Twitter Linked-in

İlçemizde bu yıl ilk defa deneme ekimi yapılan ata tohumlarımızdan Özbek kavunu, aroma ve şeker oranıyla bölgede yetiştirilen türlerine göre çok daha üstün olduğu tespit edildi. 

Hulusi Efendi Vakfı tarafından Özbekistan’dan getirilerek çiftçilere denemek amacıyla dağıtılan kavun tohumlarından "Pir Kavunu", Darende’nin iklim şartlarını sevdiği ve veriminin yüksek olduğu belirlendi.

Kavunların deneme ekimini yapan Irmaklı Mahallesi'ndeki çiftçiler, şimdiye kadar mahallede yetiştirilen kavun çeşitlerinden çok daha sağlıklı ve verimi yüksek bir kavun türüyle karşılaştıklarını ifade etti.

"Kavunların pir'i diyebiliriz"

İki dönüm alanda deneme ekimi yapılan Pir Kavunu'nun reyhası, tadı, şeker oranı, asit oranı, verimi ve sağlıklı bitkisiyle şimdiye kadar ekilen kavun çeşitlerinden çok daha üstün olduğunu dile getiren çiftçiler, ticari anlamda üretimi yapılacak çok güzel bir kavun çeşidi olduğunu ve ismi gibi kavunların "pir"i olduğunu söyledi.

"Mis Gibi Kavun Kokuyor"

Tadan ve yiyenlerin çok beğendiğini aktaran kavun üreticileri, "Tohumdan çoğaltabilmemiz bizim için çok kıymetli olacak. Asit oranı düşük, şeker oranı yüksek, çok güzel bir kavun çeşidini yıllar sonra bulduk. Mis gibi kavun kokuyor. Fidanı hastalıklara karşı dirençli ve bereketli bir verimi var. Bu yıl iki çeşidini çoğaltarak denemesini yaptık. İkisi de ata tohumlarımıza benziyor. Birbirinden güzel ve tam aradığımız kavun çeşitlerinden. Muhtemelen bundan sonra ata tohumumuz olan Pir Kavunu’nu bu topraklarda çoğaltacağız. Çünkü ticari anlamda baktığınızda hem kiloda ağır, hem de verimi yüksek. Bu kavun çeşidi artık vazgeçilmezimiz olacak. Bu yeni çeşitlerin üretici arkadaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından çiftçilere kültürel hizmet olarak dağıtılan kavun tohumlarıyla, sürdürülebilir tarım ve ekonomik anlamda üreticilerin gelir düzeyini artırılması hedefleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —