Darende´nin ?Çukurova´sı tarımda göz bebeği

Ilıman iklimin hâkim olduğu tarım ve yaş sebze üretiminin yoğun olarak yapıldığı Irmaklı Mahallesi, çalışkan çiftçisi ve bereketli topraklarıyla mahallelerimiz arasında önemli bir yer tutuyor.

Darende´nin ?Çukurova´sı tarımda göz bebeği
Gündem 3.05.2018 09:52:22 3348 1

Ilıman iklimin hâkim olduğu tarım ve yaş sebze üretiminin yoğun olarak yapıldığı Irmaklı Mahallesi, çalışkan çiftçisi ve bereketli topraklarıyla mahallelerimiz arasında önemli bir yer tutuyor.

Gazetemize mahalle ile alakalı açıklamalarda bulunan Muhtar Ömer Kılıç, son beş yıldır göç verdiklerini belirterek şuan için mahallenin nüfusunun 577 kişi olduğunu söyledi.

Tarıma ve hayvancılığa dayalı bir mahalle olduğuna değinen Muhtar Kılıç, ?Öncelikle Darende Haber´e bize bu fırsatı verdiği için çok teşekkür ederim. Mahallemiz, gerek insanı gerekse bulunduğu yer itibariyle sakin ve huzurlu bir yerde. Genel itibariyle çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Mahallemiz dışında ülkemizin genelinde birçok hemşehrimizi görmek mümkün. Dışarda olan mahalle sakinleri de kimisi memur kimisi de ticaretle uğraşmakta. Yaz ayları imkânları ölçüsünde birçok hemşehrimiz gelip sılayı rahim yaparak evleri ve bahçeleri ile meşgul olmaktadır.? dedi.

Muhtarlık dönemine ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Kılıç, ?Seçildiğimiz günden beri mahallemizin en önemli ihtiyaçlarını sıralayıp buna göre çalışma yaptık. İlk olarak 350 metrekare taziye evi yaptık. 2 katlı çok amaçlı tesisimizin arsasını, sağ olsun mahallemizden Mecit Fidan bağışladı. Şimdi burada tüm etkinliklerimizi yapıyoruz. İsteyen istediği gibi kullanıyor. Büyük bir ihtiyacımızı hayır sahiplerinin desteğiyle gidermiş olduk. Herkesten Allah razı olsun. Tarıma dayalı üretim yapan mahallemizin en önemli ihtiyacı sulama kanallarımız geçtiğimiz yıllarda yenilendi. 40 yıl önce yapılmıştı. Artık beton diye bir şey kalmamıştı. Çok büyük zorluk çekiyorduk, 15 gün imece usulü ile kanalları temizliyorduk. Çok şükür Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde DAP´tan aldığımız destek ile sağ ve sol sahil diye adlandırdığımız toplamda 16 kilometrelik iki kanal yapıldı. Birinci kanal, Hantoroz mevkiinden başlayıp Yeşiltaş Mahallesi´ne kadar gidiyor. Diğeri de yine Hantoroz´dan başlayıp Suçatı Mezrasına kadar gidiyor. Bu kanallar ile sulak arazilerimiz de çoğaldı. Sulama kolaylaşınca ürün çeşidi ve üretimi de etkileyerek artırdı. Şuan çok şükür sulama anlamında bir sıkıntımız yok. Emeği geçenlere ben çok teşekkür ediyorum.? diye konuştu.

Elektrik hatlarımız yenilendi

Mahallenin yenilenen elektrik hattı ile daha kaliteli bir hizmete kavuştuğuna değinen Kılıç şöyle konuştu;

?Eski olan hatlarımızda çok sıkıntı yaşıyorduk. Sürekli elektrikler kesiliyor hatlar kaldırmıyordu. Yaptığımız girişimler sonucunda eski trafolar gitti yerine 2 adet biri 200 kW diğeri 250 kW´lık trafolar takıldı. Direklerimiz ahşaptı onlarda değiştirilerek 600 yeni demir direk dikildi. Kablo hatları da kapalı hat döşenerek daha önceki rüzgârlı havalarda ve dış müdahalelerde sürekli sorun çıkaran kablolarla değiştirildi. Mahalle camimizi yeniliyoruz. Uzun yıllardır hizmet veren mahallemiz hayırseverlerin desteği ile yenileniyor. Dışını sıva yaptırdık içini çini yaptırıyoruz. Kısa bir süre sonrada hizmete açacağız. Ayvalı tarafındaki arazilerimize gitmekte sıkıntı çekiyorduk yeni yapılan köprüler ile bu sıkıntılarımızdan kurtulduk. Çünkü orada tarım arazilerimiz var, bahar aylarında ulaşım imkânsız oluyordu. Traktörler ırmaktan geçiyordu, şimdi istediğimiz zaman artık geçebiliyoruz.?

Altyapı ve yollar Haziran´da ihale edilecek

6,5 milyonluk yatırım bedelli ihalenin Haziran´da yapılacağını belirten Muhtar Kılıç, ?Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır ile görüştüm. Haziran ayı içerisinde ihalesinin yapılacağını söyledi. Daha önce il özel idaresi tarafından orta mahalle yapıldı yalnız aşağı mahalle yapılmamıştı. Şuan mahallemizin tamamını projeye aldırdık. İçme suyu ve kanalizasyon altyapısının 6,5 milyon liralık ihalesi bedeli var. Altyapı çalışmaları tamamlandığı zamanda yollarımız sıcak asfalt ile kaplanarak mahalle aralarına parke taşı döşenecek.? dedi.

Tarım ile alakalı gelişmeleri ve yaşanan göç konusuna değinen Kılıç son olarak şunları aktardı;

?Son üç-dört yıldır hayvancılık mahallemizde yaygınlaştı ve göçü büyük ölçüde engelledi. Büyükşehirden köye dönüş başladı. Büyükbaş hayvancılık yapılıyor. Altyapı tamamlandığında inşallah mahallemiz daha bir güzel olacak ve hemşehrilerim ata toprağına daha sık gelmek isteyecek. Sizlerin aracılığı ile tüm hemşehrilerime selam ve hürmetlerimi sunuyorum.?