Darende´nin ?Çatısında´ göç vermeyen tek mahalle

Kırsalda bulunan mahalleler arasında alt ve üst yapısıyla örnek olan Karabayır Mahallesi, göç vermeyen tek mahalle olarak ilçemizin zirvesinde yer alıyor. 1997 yılında yeni yerinde afet konutları olarak kurulan mahalle, yeni binalar ile büyümesini devam e

Darende´nin ?Çatısında´ göç vermeyen tek mahalle
Gündem 26.06.2018 15:31:28 5646 0

Darende´nin ?Çatısında´ göç vermeyen tek mahalle

Kırsalda bulunan mahalleler arasında alt ve üst yapısıyla örnek olan Karabayır Mahallesi, göç vermeyen tek mahalle olarak ilçemizin zirvesinde yer alıyor. 1997 yılında yeni yerinde afet konutları olarak kurulan mahalle, yeni binalar ile büyümesini devam ettirmekte.

600´ü aşkın nüfusa sahip Karabayır Mahallesi, çalışkan insanı ile geçimini kayısı üretimi ve inşaat ustalığıyla sağlıyor. İlçemizde, genç nüfusun arttığı mahalleler arasında başı çekiyor.

Civanmert insanların yaşadığı, bereketli topraklarıyla üretimde öncü olan Karabayır mahallemizi, bu ay gazetemize konuk ettik.

Mahalle hakkında bizlere bilgi veren Muhtar Mustafa Sevinç, Darende´nin kırsalda kayısı üretimi yapıp da zirai dondan etkilenmeyen tek mahallesinin kendileri olduğunu söyledi.

Darende Haber´in kendilerini konuk etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Muhtar Sevinç, ?Buraya kadar gelip sorunlarımızı dinlediğiniz için mahalle sakinleri adına sizlere teşekkür ederim. Bizler ilçemizin en önemli kayısı üreticisi konumda bulunuyoruz. Rakımın yüksek olması sebebiyle kayısılar, 15 gün geç çiçeklenme ve meyve dönemine giriyor. Bu sebeple burada fazla don zirai don olayı görülmüyor. Buda üretimin artmasına, çiftçiliğin gelişmesine ve göçün durmasına neden oluyor. Mahallemizde iş kaygısı yok. Herkesin bağı bahçesi var. Kayısı şuan Allah´a şükür iyi para ediyor. Biz bahçelerimize baktığımız sürece kazanmama gibi bir durum söz konusu değil. Yazları genelde kayısı ile uğraşıyoruz, diğer zamanlarda ise mahalleli ustalık yaparak ek bir gelir elde ediyor. Yaz kış çalışıyoruz. Çalışmayı seviyoruz.? dedi.

2013 yılında yapılan kapalı devre sulama sistemi ile 4 bin dönüm arazinin sulandığını kaydeden Sevinç, ?Devletimizden Allah razı olsun. Daha önce sulama işi yoktu. Susuz kayısı yetiştiriyorduk. Bu hizmete kavuştuk, üretimimiz ve bahçe sayısı 10 kat artarak büyüdü. Şimdi kapalı devre fıskiye sistemi ile 5 yıldır kayısı yetiştiriyoruz, tüm vatandaşlarda çok memnun.? diye konuştu.

Taziye Evi´mize destek bekliyoruz

850 metrekare kapalı alanı olacak taziye evi için hemşehrilerinden destek beklediğini ifade eden Muhtar Sevinç, ?Mahalle olarak çeşitli zamanlarda kendi içimizde topladığımız yardımlarla taziye evimizin temelini atmış bulunuyoruz. Fakat şuan paramız olmadığı için inşaat bekliyor. Ben hemşehrilerimden böylesine anlamlı bir hayra destek çıkmalarımı istiyorum. Dileyen çimento, dileyen demir, dileyen ise tuğla desteği verebilir.? şeklinde konuştu.

 ?Başkan Eser´e teşekkür ederim?

Sevinç, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser´in mahallesine kazandırdığı çim saha için teşekkür etti.

Geçtiği ay yapılan ve mahalle sakinlerinin hizmetine sunulan çim saha için Sevinç, ?Geleceğimizin teminatı gençlerimiz için güzel bir hizmet oldu. Yeni yapılan okulumuzun yanına yapıldı. Hem mahalle sakinleri kullanacak hem de okulumuzdaki yavrularımız kullanacak. Kayısı işlerinin sakinlediği zaman gençlerimize çok güzel bir eğlence oldu. Önceleri ayda bir merkeze gidip oynuyorlardı artık burada ücretsiz bir şekilde diledikleri zaman oynayabilecekler. Kırsalda olunca böylesi hizmetler daha bir anlamlı oluyor. Top koşturacak bolca gencimiz de var. Onların mutluluğu bizleri de çok mutlu ediyor. İlgililere çok teşekkür ederiz.? dedi.

?İçme suyu ve yollarımız için hizmet bekliyoruz?

Sevinç, son olarak içme suyu ve yollarının iyileştirilmesi için hizmet beklediklerini belirterek, ?İçme suyu konusunda büyükşehir belediyemize başvurumuzu yaptık onlarda bize sıralamaya aldıklarını söyledi. Sondaj çalışması yapılacak ve yeni suyu kuyuları aranacak. Yollarımıza gelince hem dar hem de düzeltilmesi gereken çokça viraj var. Bazı yerlerde derelerin doldurulması gerekiyor. Çoğu yerde iki araç karşılaştığı zaman durması gerekiyor. Yine büyükşehir belediyemizden yolların iyileştirilmesi hususunda hizmet bekliyoruz.? diye konuştu.

Mahalle 12 bin metrekare parke taşı ile kaplı

2016 yılında Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından mahallenin tamamı parke taşı ile kaplandı. Vatandaşlar, mahalle için en önemli hizmet olarak görüp yetkililere dua ediyor.

Mahalle sakinlerinden Vahap Altundemir, parke taşı döşenmeden önce aşırı bir çamur olduğunu anlatarak, ?Daha önceleri ilçe merkezine gideceğimiz zaman lastik ayakkabılarımız ile minibüse kadar gider, orada ayakkabıları poşete kor kundurularımızı giyerdik. Spor ayakkabı kundura mahalle içinde giymek imkânsızdı. Şimdi öyle güzel oldu ki istediğin ayakkabıyı giy fark etmiyor. Devletimiz var olsun çok güzel bir hizmet oldu.? diye konuştu.

?Kırsalda ilkokulu bulunan nadir mahallelerden bir tanesiyiz?

Genç nüfusu yüksek olan Karabayır Mahallesi, geçtiğimiz yıl inşaatına başlanılan ve şuan tamamlanarak açılışı yapılması beklenilen 8 derslikli yeni bir eğitim tesisine kavuşuyor.

Okul hakkında bilgi veren Müdür Ömer Kayalar, Karabayır Şehit Piyade Er Hamit Koçhan İlkokulu inşaatının tamamlandığı belirterek, ?8 derslikli yeni okulumuz teknolojik altyapısı ve sosyal tesisleri ile önemli bir eğitim merkezi oldu. Son derece geniş ve ferah bir mimariye sahip. Öğrencilerimiz için sosyal alanda da unutulmadı. Onlar için çeşitli branşlarda spor tesisleri yapıldı. İçerisinde anasınıfı da olacak yeni okulumuz 2 milyon liraya mal oldu. 5 bin metrekare üzerine kurulan yeni binanın etrafından büyük bir bölüm ağaçlandırma sahası olacak. Kalan bölümler ise oyun parkları ve uygulama bahçesi şeklinde peyzaj çalışması yapılarak düzenlenecek. 3 katlı tesis inşallah 2018-2019 eğitim öğretim yılında düzenlenecek törenle hizmete girecek.? dedi.

Rakım bin 400´ün üzerinde bulunan mahallede, hayvancılıkta yapılmakta.