Darendeliler için tarihi fırsat

Darendeliler için tarihi fırsat

Darende´nin de yer aldığı ´Cazibe Merkezleri Programı´ ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 23 ili kapsayan ve içerisinde Darende´nin de yer aldığı ´Cazibe Merkezleri Programı´ ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Başkan Süleyman Eser, ´Cazibe Merkezleri Programı´ kapsamında bilgilendirmek amacıyla Belediye Sosyal Tesisleri´nde gerçekleştirdiği toplantıya, kamu kurum müdürleri, iş adamları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda konuşan Başkan Eser, kalkınma ve cazibe merkezleri programı, Darende için tarihi fırsatlar içeren, ilçenin kalkınmasına, refahının artmasına, istihdamının artmasına, göçün azalmasına vesile olacak çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Eser, Darende için yatırımcılar ile birlikte bir kalkınma programı oluşturacaklarını belirterek, Başbakan Binali Yıldırım´ın, Diyarbakır´da bir süre önce 23 ili kapsayan yatırım, kalkınma ve cazibe merkezleri programı açıkladığını hatırlattı.

Eser, programın önemine işaret ederek, şöyle devam etti:

?Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi? kapsamındaki Cazibe Merkezleri Programı´nın Darende için yüzyılın önemli fırsatlarından biridir. Özellikle yatırımcıları ve işletmeleri ilgilendiren boyutu itibarıyla önümüzdeki günlerde Adana ve Ankara´da hemşehrilerimiz ile bir araya gelerek, her türlü imkanı ile hazır bekleyen Darende OSB´de devlet destekli yatırım yapılması için hemşerilerimizi harekete geçirmek istiyoruz.?

"Yatırımın tüm aşamalarında devlet olacak"

Eser, cazibe merkezleri programının yatırım düşüncesi aşamasından işletme aşamasına kadar tüm süreci kapsayan bir devlet desteği mekanizması olduğunu da anlatarak şunları kaydetti:

"Sizler başvuracaksınız, Kalkınma Bankası sizi dinleyecek, elinizde fizibilite çalışması varsa bunun üzerinden de danışmanlık hizmeti verecek. Yatırımın danışmanlık aşamasından arsa temini, bina yapımı, makine teçhizat yardımı, işletmeye geçinceye kadar tüm süreçlerde Kalkınma Bankası sizinle olacak. Teşvik belgesi verilerek ´gidin yatırım yapın´ denmeyecek. Sizlerle bu süreci devlet götürecek. Kalkınma Bankası kendine ait bir fabrika yapıyormuş gibi çalışacak." ifadelerini kullandı.

Başkan Eser´in konuşmasının ardından katılımcıların görüş ve önerileri alındıktan sonra, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yatırımcılara sağlanacak olan faizsiz yatırım kredisi desteği, danışmanlık hizmetleri desteği, bedelsiz yatırım yeri tahsisi desteği, fabrika binası yapım desteği, çağrı merkezi ve veri merkezi yatırım destekleri hakkında sunum izletildi.

 

Cazibe 23 ilde özel sektöre yönelik olarak geliştirilen Cazibe Merkezleri Programının (CMP) uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 11/01/2017 Tarih ve 29945 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cazibe Merkezleri Programı (CMP)  ile ilgili yatırımcılar destek başvurularını  24/01/2017- 27/02/2017 tarihleri arasında  yapabilecek.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki yerler beş bölge ve yirmi üç ilden oluşuyor. Bunlar illerin içerisinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Fırat Kalkınma Ajansı´nın faaliyet gösterdiği iller yer alıyor.

Uygulama kapsamında yatırımcının tek muhatabı Kalkınma Bankası olacak. Başvuru toplama, bilgilendirme, her türlü izin ve ruhsat işleminin takibi konusunda Kalkınma Ajansları, Bankaya yardımcı olacak. Valilikler ve Bölge Kalkınma İdareleri de tüm imkânları ile bu süreci yatırımcı adına kolaylaştırmak için her türlü desteği verecek.

Kalkınma Bankası tarafından ?Yatırım ve Üretim Destek Paketi? kapsamında verilecek olan destekler:

Danışmanlık Hizmetleri Desteği

Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi Desteği

Anahtar Teslim Fabrika Binası Yapım Desteği

Sıfır Faizli Yatırım Kredisi Desteği

İşletme Kredisi Desteği

Üretim Tesislerini Taşıma Desteği

Çağrı Merkezi Yatırım ve İşletme Desteği

Desteğe 2017 yılı içinde başlanması hedeflenmekte olup işletmelere fizibilite, mühendislik, müşavirlik, dış ticaret, finansman, hukuk, mesleki eğitim, yenilik, fikri ve sınaî mülkiyet vb. konularda danışmanlık hizmeti verilecek.

Fizibilitesi uygun olan yatırımların uygulama süreçlerinin yürütülmesinde birebir destek verilecek. Destek kapsamı yatırım sürecinin bütününü gören uzun vadeli bakış açısı ile yakından takip edilecek.

Haberimizi doğu ve güneydoğuya yatırım yapmak isteyen tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.