Darendeli vatandaşların alçıtaşı ocağı tepkisi

Darende´nin Beybağı Mahallesi´nde özel bir şirket tarafından mera alanına kurulması planlanan alçıtaşı ocağına vatandaşlar tepki gösterdi.

Darendeli vatandaşların alçıtaşı ocağı tepkisi
Gündem 18.02.2016 18:05:38 1699 0

 

Darende´nin Beybağı Mahallesi´nde özel bir şirket tarafından mera alanına kurulması planlanan alçıtaşı ocağına vatandaşlar tepki gösterdi.

Darende´nin Günpınar Şelalesini´de içerisinde barındıran, 5 mahallenin teraslarını kapsayan alçıtaşı ocağı projesi için mahalle sakinleriyle bir araya gelen özel firma yetkileri, vatandaşa sunum yaparak planlanan tesis hakkında bilgi verdi.

Toplantıda, mahallenin önemli bir turizm beldesi ve tarihi özeliği olduğunu aktaran Muhtar Ali Güler, alçıtaşı ocağının kurulması halinde, dağların yamaçlarında bulunan evlerin başta olmak üzere Günpınar Şelalesi, tarihi köprüler, konaklar, kerpiç evler, alabalık tesisleri ve seraların, kazı ve patlatma çalışmalarında çok büyük zarar göreceğini, bu durum karşısında vatandaşların doğduğu büyüdüğü topraklardan göç etmek zorunda kalacağını söyledi.

Güler, aynı vadi üzerinde bulunan 5 mahallenin etkileneceğini belirterek, ?Günpınar Şelalesi´ne gelen yerli ve yabancı on binlerce turist, mahalle ve ilçe ekonomisine önemli bir katkıda bulunmaktadır. Bu tesis buraya açıldığında toz, patlama, gürültü, atık sular ve iş makinalarının oluşturacağı çevre kirliliği nedeniyle ziyaretçi yoğunluğu zamanla azalacak, vatandaşlarımız da buradan göç etmek zorunda kalacaktır. Hem maddi hem de manevi olarak olumsuz etkileneceğimiz kesindir.? dedi.

Planlanan tesis alanı içerisinde tarihi yapıların da bulunduğunu aktaran Güler, ?Patlamalar ile tarihi yapıların dokusuna zarar verilecektir. Ayrıca proje alanları içerisinde tabiat koruma alanları, site alanları bulunmaktadır. Bölgemizden geçen Gürpınar Çayı, olta balıkçılığının uğrak yeridir. Ayrıca çayın üzerinde alabalık tesisleri bulunmaktadır. Proje alanı orman arazisine çok yakındır. Bu da orman arazisinin zarar göreceği anlamına gelir. Ve yine bölge, yayla turizmi açısından büyük bir önem taşıyor. Memleketimizin birçok yerinden gelen ziyaretçiler bu vadiyi ve Gürpınar Şelalesini görmek için Darende Günpınar yolunu kullanır.  Her yıl bölge on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar. Açılacak olan alçıtaşı ocağının bölge insanına ve Darende´mize faydasından çok zararı olacaktır.? diye konuştu.

Soru cevap kısmında mahalle sakinlerini dinleyen firma yetkilileri, şikayetleri not alarak projeyi tekrar gözden geçirip üzerinde değişikler yapacaklarını söylediler.

5 mahallenin muhtar ve sakinlerinin katıldığı toplantıda vatandaşlar, tesisin kurulmasına asla müsaade etmeyeceklerini, hukuki haklarını da kullanarak sonuna kadar mücadele edeceklerini belirttiler.