Darendeli çiftçilerin yeni umudu ?badem? üretimi

Kırsalda bulunan mahallerde don ve kuraklık nedeniyle kayısı üretiminden yüksek ürün alamayan çiftçiler, çareyi badem üretiminde arıyor.

Darendeli çiftçilerin yeni umudu ?badem? üretimi
21.10.2018 08:13:36 3976 0

Kırsalda bulunan mahallerde don ve kuraklık nedeniyle kayısı üretiminden yüksek ürün alamayan çiftçiler, çareyi badem üretiminde arıyor.

Değişen iklim koşulları ve ilçemizde son 6 yılda 5 kez kayısının dondan etkilenmesi, ticari ürün konusunda çiftçileri alternatif ürün arayışına soktu.

Malatya´nın en büyük susuz kayısı üreticisi konumundaki ilçemizde, kıraç mahallelerde badem üretimine yönelen çiftçiler, susuz arazilere 40 bini aşkın fidan dikti.

2010 yılından sonra oluşturulan badem bahçelerinde badem hasadı yapan çiftçiler, her yıl üren veren ve dondan etkileyen bademden umutlu.

İlçenin kırsalında bulunan Yeniköy Mahallesi´nde 5 bin badem fidanı ile en büyük badem üreticilerinden biri olan çiftçi İsmail Açık, gazetemiz muhabirine değerlendirmelerde bulunarak, 6 yıl önce kayısı bahçelerini sökerek yerine geliri yüksek badem diktiğini söyledi.

Bademin pazar sıkıntısı olmadığını ve Gaziantep´te diledikleri zaman alıcı bulunduğunu belirten Çiftçi Açık, ?Uzun yıllardır kayısı üretimi yaptık, ek olarak buğday ve arpa üretimi de yaptık. Artık bunlar para etmiyor. Eskiden kayısıdan geçimimizi sağlardık. Kuraklık, don ve iklimlerin değişmesi nedeniyle kayısı üretimi ve ona umut bağlamak hayatımızı zorlaştırdı. Bizde, susuz yetiştirilebilen ve daha az işçilik isteyen aynı zamanda yüksek ticari ürün olan badem üretimine döndük. Soğuktan etkilenmiyor ve su ihtiyacı da kayısıya göre daha az. Burada birçok çiftçi söktüğü kayısı ağaçlarının yerine badem fidanı dikmeye başladı. 2-3 yıl önce dikilen fidanlar ise meyve vermeye başladı. Badem, hem dayanıklı hem de fiyat olarak üreticiyi memnun edecek bir ürün. Bu yıl meyve tutan bahçelerimizdeki verim çok çok iyi.? dedi.

Bölgenin en kaliteli bademini yetiştirdiklerini ifade eden Açık, ?Bizim 250 bin metrekarelik alanda yetiştirdiğimiz bademler, lezzet ve aroma bakımında birinci sınıf olarak değer görüyor. Gaziantep´te toptancılarımıza satıyoruz. Benim bahçelerimin içinde tam verime geçen 1500 badem ağacından şuanda 10 tonu aşkın mahsulüm oldu. Şu anda 15 ile 25 lira arasında satıyoruz. İlerleyen yıllarda farklı zamanda oluşturduğumuz bahçelerimiz tam verime geçtiğinde bu rakam yüz tonu geçecek.? diye konuştu.

Mahalle Muhtarı Alirıza Demirdağ da kayısıdan badem dikimine büyük bir dönüşüm yaşandığını aktararak, ?Mahallemizde kayısıya alternatif olarak yetiştirilen ürünlerin başında artık bedem geliyor. Kıraç arazilerde rahatlıkla olumlu sonuçlar alınabilen badem fidanı dikimi her yıl iki katlanarak devam ediyor. Böyle giderse 5-10 yıl sonra mahallemiz ilimizin en büyük badem üretim merkezi olacak.? dedi.

Ceviz üretiminin de yaygınlaştığını işaret eden Muhtar Demirdağ, ?Badem bizim susuz topraklarımızı çok sevdi. Artık sadece kayısıya dayalı babadan kalma tekniklerle ziraat yapılmıyor. Yüksek verim elde edebilecek, fiyatı ile de ihracat avantajı bulunan ürünlere yönelmek gerek. Badem bu nedenle bizim için çok uygun. İlerleyen yıllarda çiftçiler için bulunmaz bir ürün olacak.? ifadelerini kullandı.

Bir başka badem üreticisi Ali Coşar ise 10 yıl içerisinde mahallelerinin tamamının badem üreticisi olacağını ifade ederek, 50 bini aşkın fidanın toprakla buluşturulacağını kaydetti.