Darende’de türkülere ilham veren allı turnalar görüntülendi

Darende’de türkülere ilham veren allı turnalar görüntülendi

Tohma Çayı ve Günpınar Şelalesi gibi birçok akarsuya ev sahipliği yapan ilçemiz, doğanın yenilenme sürecinde farklı türlerdeki göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor.

İlkbaharın kendini iyiden iyiye hissettirdiği ilçemizde, ilk defa Anadolu'nun göç, gurbet ve hasret türkülerine ilham kaynağı olan allı turnalar görüntülendi.

Genellikle kış aylarında güneye, ilkbahar ve yaz aylarında ise kuzeye göç eden allı turnalar, ilçemizin en büyük sazlık alanlarına sahip Yeşiltaş Mahallesi’nde mevkiinde konaklama ve yaylıma çıktığı gözlemlendi.

Kayısı bahçelerinde grup halinde gezen allı turnalar, toprakta yiyecek araması fotoğraf karelerine yansıdı.



İbrahim Sözen
3.04.2020 00:28:45
Allı turnam bizim ele varırsan Şeker söyle kaymak söyle bal söyle Gülüm gülüm kırıldı kolum Tutmuyor elim turnalar ey Ah gülüm gülüm yar gülüm Kız gülüm gülüm turnalar ey Eğer bizi sual eden olursa Boynu bükük benzi soluk yar söyle Gülüm gülüm kırıldı kolum Tutmuyor elim turnalar ey Ah gülüm gülüm yar gülüm Kız gülüm gülüm turnalar ey Allı turnam ne gezersin havada Arabam kırıldı kaldım burada Gülüm gülüm kırıldı kolum Tutmuyor elim turnalar ey Ah gülüm gülüm yar gülüm Kız gülüm gülüm turnalar ey Ne onmamış kul imişim dünyada Akşam olsun allı turnam dön geri Gülüm gülüm kırıldı kolum Tutmuyor elim turnalar ey Ah gülüm gülüm yar gülüm Kız gülüm gülüm turnalar ey Arap atın iyisine binerler Mor çiçeğin koyusuna konarlar Gülüm gülüm kırıldı kolum Tutmuyor elim turnalar ey Ah gülüm gülüm yar gülüm Kız gülüm gülüm turnalar ey Keskinli Hacı Taşan Keskin Kaynağa ek olarak "Salman Çoker" verilmektedir. Türkünün TRT repertuvarına kayıtlı olan halinde son iki dize yer almamaktadır. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir. Rept. No: 94

ADEM AYDINER
4.04.2020 15:58:57
Seyehat özlem ziyaret beraber olmuştur.