Son günlerde sosyal medyada çokça paylaşılan ve ilçemiz halkı tarafından merak ve tartışma konusu olan ?Darende´de Zengin Petrol Yatağı Bulundu? başlıklı 1966 basımı Beydağı Gazetesi´nin manşeti kafaları karıştırdı.
Son günlerde sosyal medyada çokça paylaşılan ve ilçemiz halkı tarafından merak ve tartışma konusu olan ?Darende´de Zengin Petrol Yatağı Bulundu? başlıklı 1966 basımı Beydağı Gazetesi´nin manşeti kafaları karıştırdı.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook´ta geçen haftadan bu yana yayılan ve herkesin içeriğini okumadan paylaştığı, üstüne ?acaba´ dediği 1966 yılı bu gazete haberi neyden bahsediyordu?
Gazete, neden böyle bir haber yapmıştı? Kaynağı neydi? Bu bilgiye nereden ulaşmıştı? Gerçekten Darende´de petrol var mıydı?
Bu soruların ve gerçeğin ne olduğunu gelin 1960-1969 yılları arasında Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından Darende´nin Hacılar Mahallesi civarında yapılan petrol arama çalışmalarına katılan kamp şefi Mustafa Güvenç´in (Yumurtacı) oğlu Ercüment Güvenç´in ağzından dinleyelim.
Güvenç, önceki yıllarda gazetemize verdiği demeçte, o dönem babasının 69 metrelik kuleyi kuran ekibin başında kamp şefi olarak görev yaptığını anlattı. Rusya´dan ithal edilen 5 bin metre sondaj kapasiteli Ural-Manş kule sistemi ile çalışma yapıldığını söyledi.
?Umutlar karşılık bulamadı?
250 kişinin vardiyalı olarak çalıştığı petrol arama kuyularında 9 yıl ümitle rezerv arandığını dile getiren Güvenç, ?Rahmetli babam, ?emeğimizin karşılığını almak istedik ama umut bulamadık, 3 kuyu üzerinde uğraşı verildi ancak petrole ulaşılmadı? dedi.
?Tohma´dan petrol akınca?
Güvenç, babasının yıllar sonra bile arama çalışmaları anılarından bahsettiğini belirterek; ?Bir gün kuyuların birisinde sondaj işi yapan matkabın kırılması ile çalışmalar bir süre durmuş. Kırık parçayı çıkarmak için bir hayli uğraş verilmiş, çare olarak ham petrol dökme yöntemine başvurulmuş. Batman´dan tankerle ham petrol getirilerek sondaja dökülmüş. Kırık parçayı çıkarmak için yapılan uğraşı sırasında kuyuya yeni bir matkap salınmış. Bu sırada taşan petrol akarak Tohma´ya karışmış. Tohma´dan bir süre petrol aktığını gören vatandaşlar da ?petrol bulundu´ sevinciyle davul çalıp heyecana ortak olmak istemiş. İşin aslı öğrenilince sevinçler kursaklarda kalmış? şeklinde konuştu.
Mağaralara arpa basıldı
Açılan sondajlarda bir mağaraya ulaşılması ile kamyonlarca arpa ve benzeri malzeme ile dolgu yapılmak istendiğini ancak çabaların sonuç vermemesi ile petrol bulma hayalinin gerçekleşmediğini babasının hatıralarından sıkça dinlediklerini anlatan Güvenç, ?O günkü şartlarda mutlaka rezerv olduğuna ilişkin bilgiler vardı ki çalışma yapıldı? diye konuştu.
?Olasılık her zaman vardır?
MTA Orta Anadolu IV. Bölge Müdür Yardımcısı hemşehrimiz Bedrettin Ayhan ise sosyal medya hesabından şu bilgileri verdi;
?Halk arasında ki ?petrol bulundu da üstü kapatıldı´ dedikodularına itibar etmeyiniz. Ancak bu Darende de petrol yok demek değildir! Teknoloji ilerledikçe yeni arama yöntemleriyle bir bakarsınız bir gün Darende de petrol bulunur. Çünkü Darende eski çağlarda deniz olduğu için bu olasılık her zaman vardır.?